Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Päivihellen Luoma tekee lääkeostoksensa Haaparannan apteekissa.

Päivihellen hakee kaliumtablettinsa rajan takaa Ruotsista – ”Lääkkeet ovat huomattavasti halvempia”

Teksti:
Jaana Haapaluoma-Höglund
Kuvat:
Vesa Ranta
Julkaistu: 15.2.2023
|
Muokattu: 15.2.2023
Torniolainen Päivihellen Luoma, 70, säästää rahaa asioimalla apteekissa Haaparannan puolella.

Kahden valtion alueella sijaitsevien kaksoiskaupunkien tapoihin kuuluu, että tuotteita ostetaan useimmiten sieltä, mistä niitä edullisimmin saa – tarvittaessa vaikka rajan toiselta puolelta. Siksi monelle torniolaiselle on luontevaa käydä apteekkiostoksilla Ruotsin Haaparannassa.

Yksi heistä on Päivihellen Luoma. Hintatietoinen Luoma on huomannut, että monet apteekin käsikauppatuotteet ovat Ruotsissa edullisempia kuin Suomessa.

”Vitamiinit, rautatabletit sekä särkyrasvat ja -lääkkeet ovat huomattavasti halvempia Ruotsin puolella. Myös suuvedet ja muut hampaidenhoitotuotteet saan edullisemmin Ruotsista”, hän luettelee.

Hintavertailu tuo selvää säästöä

Luoman mukaan esimerkiksi vitamiinipurkki maksaa Haaparannassa noin kolmesta viiteen euroa vähemmän kuin Torniossa. Monivitamiini, jonka hinta on Suomessa 23,70 euroa, maksaa Haaparannan apteekissa alle 20 euroa, Luoma kertoo.

Jos reseptilääkkeen hakee Ruotsista, mukana tulee olla paperinen resepti, josta näkyy lääkkeen määränneen lääkärin nimi. Reseptilääkkeiden ostaminen Ruotsista kiinnostaa Luomaa. Asia on tullut ajankohtaiseksi, sillä hän sai äskettäin lääkäriltä reseptin melko hintavaan kaliumvalmisteeseen.

”Ilmeisesti kalium ei geneettisistä syistä imeydy kehooni kunnolla, joten joudun syömään sitä runsaasti valmisteena”, Luoma kertoo.

”Olisihan se hyvä, jos kilpailua olisi ja hinnat laskisivat Suomessakin.”

Hän syö kuusi tablettia kaliumia päivässä, mutta annosta joudutaan ehkä tulevaisuudessa nostamaan. 200 kaliumtabletin purkki maksaa Suomessa lähes 50 euroa. Luoman mukaan 250 tabletin purkki maksaa Haaparannan apteekissa noin 24 euroa, eli kappalehinta on reilusti halvempi kuin Suomessa.

”Näyttäisi siis siltä, että hankin kaliumtablettini jatkossa Ruotsista. Aion myös verrata kaikkien muidenkin lääkkeiden hintoja.”

Asiointi Haaparannan apteekissa on sujunut aina hyvin. Halutessaan Luoma on saanut palvelua suomeksi.

Ajatukseen apteekkimarkkinan avaamisesta ja nykyistä laajemmasta hintakilpailusta Luoma suhtautuu myönteisesti. Hänen edesmennyt äitinsä oli farmaseutti, ja lapsuudenkodissa puhuttiin usein siitä, että apteekkialalla pitäisi olla enemmän kilpailua.

”Lääkkeiden hinnoissa on varmasti ilmaa. Olisihan se hyvä, jos kilpailua olisi ja hinnat laskisivat Suomessakin.”

Lue Yhteishyvän apteekkiteeman kaikki jutut:

Lisää aiheesta