Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Meren salaisuudet kiehtovat kuvataiteilija Tuula Närhistä. Harakan saaren rantaan huuhtoutuu paljon roskaa etenkin keväisin ja myrskyjen jälkeen.

Tuula Närhisen taide syntyy muoviroskista, jotka meri heittää Harakan saaren rantaan

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Santtu Miikkulainen, Sonja Hyytiäinen
Julkaistu: 27.6.2023
|
Muokattu: 7.7.2023
Tuula Närhinen on yksi taidetapahtuma Helsinki Biennaaliin osallistuvista taiteilijoista. Hänen taiteilijaidentiteettinsä on vahvasti sidoksissa Harakan saareen, mutta nyt rakkaalta saarelta uhkaa häätö.

Kuvataiteilija Tuula Närhinen kulkee rauhallisin askelin Helsingin edustalla olevalla Harakan saarella ja kilisyttää samalla kaulassaan roikkuvaa avainnippua.

"Linnut huomaavat meidän tulomme, eivätkä tule yllätetyiksi."

On alkukesä, ja Harakan saarella pesii kymmenittäin lokkeja ja hanhia. Poikasiaan suojelevat linnut ovat saarella kulkijoita kohtaan aggressiivisia, mutta niiden pesät on ohitettava, jotta pääsee Närhisen työhuoneelle.

"Hienot poikaset sinulla, ei olla häiritsemässä", Närhinen juttelee lempeällä äänellä linnuille, jotka antavat varoitusääniä lähellä kulkeville.

Tuula kertoo tarinoita paikoista, joihin lokit ovat tehneet pesiä vuosien varrella. Rännäreiksi hän kutsuu lokkiparia, joiden pesä huuhtoutui monta kertaa vesikourun alla. Pönttölä puolestaan pesi kapean tolpan päällä.

Meri antaa inspiraatiota ja materiaalia

Harakan saari on iso osa Närhisen identiteettiä kuvataiteilijana, sillä hänellä on ollut työhuone saaren taitelijatalossa yli 25 vuoden ajan.

Närhisen tilataideteokset liittyvät vahvasti merelliseen luontoon. Harakan saari tarjoaa sekä inspiraatiota että konkreettista materiaalia taiteen tekemiseen. Närhinen kerää saaren rantaan huuhtoutuvaa muoviroskaa ja tekee siitä tilataideteoksia taiteilijatalon työhuoneessaan.

"Roskaa rantautuu etenkin myrskyjen jälkeen ja keväällä, kun jäät lähtevät."

Meren salaisuudet ruokkivat mielikuvitusta

Tuula jatkaa rauhallista kävelyään kohti silokallioista rantaa. Pesiä vartioivat hanhet pörhistelevät niskasulkiaan. Tuula neuvoo pitämään silmällä pesän ja hanhen sijaintia.

"Jos kulkee hanhen ja pesän välistä, ne hyökkäävät. Siinä kaatuu isompikin ihminen."

Meressä Tuulaa kiehtovat sen päivittäiset salaisuudet. Koskaan ei tiedä, mitä meri tuo esiin tai mitä sen syvyyksiin piiloutuu. Tänään meri on rauhallinen ja vesi matalalla. Haahkat uivat rannan läheisyydessä ja sukeltavat merestä ravintoa.

Tuula silmäilee tuttua maisemaa ja tietää, mitä etsiä. Pian hänen käsissään on ohuita, värikkäitä muovinpätkiä. Ne ovat panoslankoja, joita käytetään työmaaräjäytyksissä.

"Muovin keräämisessä on jotain addiktoivaa. Se on kuin sienien poimimista. Ensin ne ovat maastoutuneita ja näyttävät luonnon osalta, koska ovat olleet pitkään meressä. Sitten värit pistävät silmään, ja pieniä muovinpalasia alkaa nähdä joka puolella. Olo on kuin keräilijällä."

Närhinen saa muovin keräilystä löytämisen iloa, mutta merien saastuminen huolettaa. Hänen supervoimansa on nähdä muoviroska kiehtovina muotoina ja väreinä, joista tehdä tilataideteoksia.

"Koen olevani havainnoija. Usein ihmiset pitävät itsestään selvänä, että maailma näyttää sellaiselta kuin se meille näköaistin välityksellä ilmenee. Haluan haastaa ja kyseenalaistaa tätä töilläni. On paljon asioita, joita on olemassa, mutta joita ei nähdä. Me pidämme näköä ja havaintojamme universaaleina ja kaikille samoina, mutta eihän se ole niin. Minua kiinnostaa ymmärrys ihmisen rajoista näkemisen kautta."

Helsinki Biennaalin teokset

Tuula Närhinen on yksi kuvataidetapahtuma Helsinki Biennaaliin osallistuvista taiteilijoista. Häneltä nähdään Biennaalissa kaksi installaatiota, joista Harakan saaren rannoilta kerätystä muovista koottu teos The Plastic Horizon (2019 ja 2023) on nähtävillä Vallisaaressa.

Deep Time Deposits: Tidal Impressions of the River Thames (2020) on esillä HAM Helsingin taidemuseossa. Molempien teosten keskiössä on ihmisen vaikutus veden ekosysteemiin. Närhinen on ylpeä saadessaan olla osa Biennaalia, ja erityistä iloa tuo vuorovesi-teoksen pääsy yleisön nähtäväksi. Se jäi valmistuessaan koronan jalkoihin.

Yksityisgalleria Lontoossa ehti olla auki vain kymmenen päivää ennen kuin se suljettiin kevättalvella 2020 koronapandemian takia. Teos jäi suljettuun rakennukseen kuudeksi kuukaudeksi, mikä on Närhisestä kiinnostava ajatus: suljetussa tilassa oleva tilataideteos, jota kukaan ei näe.

"Siellä se hengitteli yksikseen Lontoon ilmaa. Olen iloinen, että teos saa nyt uuden elämän. Minulle teokset ovat esityshetkeen asti materiaalia, jota ei ole työstetty loppuun. Koen, että teos ei ole valmis ennen kuin se on jossain tilassa esillä yleisölle."

Edessä Häätö Harakasta?

Rannalta löytyy panoslankojen lisäksi musta turvakenkä, kokoa 42. Meri on jälleen antanut uuden idean, sillä Tuula on suunnittelut erilaisten soittimien rakentamista, ja kengästä voisi saada mainion rytmisoittimen. Sen nauhalistasta tulee hauska ääni, kun sitä rämpyttää kivellä. Kenkä lähtee Tuulan mukaan työhuoneelle. Siellä hän vakavoituu.

"Minun identiteettini, aihepiirini, työtapani, metodini ja materiaalit ovat sidottuja tähän saareen, mutta nyt on uhka päällä, että täältä on lähdettävä."

Harakan saaren taitelijatalossa on menossa työhuoneiden uusjako. Pitkään vuokralla olleiden taiteilijoiden vuokrasopimuksia ei enää uusita, sillä saareen halutaan uusia tekijöitä. Ensimmäiset lähtijät poistuvat syksyn aikana, ja Närhistä uhkaa lähtö saaresta vuoden 2025 lopussa. Närhinen sanoo lähdön olevan taiteellinen katastrofi.

"Huonolta vaikuttaa, mutta yritämme protestoida."

Rannalta löydetyt muovin pätkät kietoutuvat Närhisen käsissä osaksi isoa linnunpesää.

  • Helsinki Biennaali on kansainvälinen kuvataidetapahtuma, joka järjestetään nyt toista kertaa. Nykytaidetta on nähtävillä Vallisaaressa, HAM Helsingin taidemuseossa ja eri puolilla Helsinkiä 17.9. asti. Biennaalin teema on Uusia suuntia voi syntyä.
  • S-ryhmä on yksi Helsinki Biennaalin pääyhteistyökumppaneista.
  • S-ryhmä tarjoaa 25. elokuuta ilmaisen lauttakyydin Helsinki Biennaaliin Vallisaaressa.
  • Lue lisää ja varaa ilmainen lauttakyyti 18.8. alkaen osoitteesta s-kanava.fi/vip. Lippuja on rajattu määrä.

Lue myös

Lisää aiheesta