Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lahja- ja kesätyörahoista osa sijoituksiin? Lumi innostui sijoittamisesta, kun sai ensimmäisen palkan

Teksti:
Anne Ventelä
Kuvat:
Minna Kurjenluoma
Julkaistu: 23.5.2023
|
Muokattu: 23.5.2023
Sijoittaminen alkaa pienestä ja pitkäjänteisessä sijoittamisessa aika voi olla rahaakin arvokkaampi tekijä. 17-vuotias Lumi on sijoittanut osan jo ensimmäisistä kesätyörahoistaan. Myös lahjaksi saatu raha voi olla hyvä mahdollisuus sijoittamisen aloittamiseen.

17-vuotiaasta Lumista on ollut kiinnostavaa perehtyä sijoittamiseen, koska kokee tärkeäksi, että osaa päättää omista rahoistaan. Hän on oppinut jotain sijoittamisesta koulussa ja saanut apua vanhemmiltaan.

Nyt Lumi kertoo, miksi ja miten hän sijoittaa.

Aloita ajoissa

"Kun 15-vuotiaana olin kaksi viikkoa kesätöissä, sain ensimmäistä kertaa käyttööni suuremman summan omaa rahaa. Rahat jäivät pariksi kuukaudeksi pankkitililleni lepäämään, enkä tiennyt, mitä niillä tekisin. Sitten päätin sijoittaa ne.

Sijoittamisesta on puhuttu jonkin verran koulussa yhteiskuntaopin tunneilla. Tuntuu, että siitä on viime aikoina tullut aika suosittua.

Vanhempani auttoivat ensimmäisten sijoituskohteiden valitsemisessa. Laitoin sivuun noin puolet kesätyörahoistani. Ostin osakkeita ja rahasto-osuuksia vanhempieni pankin kautta."

Osta ja unohda

"Sijoittamiseen sisältyy aina riski, jolle ei voi mitään. Siksi ei pidä sijoittaa enempää kuin mitä on valmis menettämään. Myös sijoitusten hajauttaminen pienentää riskiä. Se tarkoittaa sitä, että kaikkia rahoja ei laita kiinni samaan paikkaan. Jos tietyn osakkeen arvo laskee, eivät kaikki rahat mene kerralla.

Olen valinnut aika turvallisia sijoituskohteita, joiden arvo ei paljon heittele. Minulla on osta ja unohda -strategia, eli en lähde myymään osakkeita tai rahasto-osuuksia lyhyen aikavälin heilahtelujen vuoksi."

Tavoitteena pääomatulot

"Nykyään sijoitan kesä- ja osa-aikatyöstä saamiani rahoja. Lisäksi olen saanut vanhemmiltani esimerkiksi joululahjaksi sijoitusrahaa.

Aluksi minulla ei ollut sijoittamisessa selkeää tavoitetta. Nyt tavoittelen pääomatuloja eli sitä, että voin saada omistamistani osakkeista osinkoa. Jos saan osinkoja, sijoitan suuren osan niistä, koska minulla ei ole vielä kovin paljon omia menoja. Ehkä tulevaisuudessa voin kuitenkin käyttää pääomatuloja elämiseen.

Lisäksi voin käyttää sijoittamiani rahoja oman asunnon ostamiseen.

Seuraan sijoittamista koskevaa keskustelua sosiaalisessa mediassa. Lisäksi katson uutisia pörssistä ja taloudesta. Uutisia seuraamalla ymmärrän paremmin myös erilaisia ilmiöitä, jotka vaikuttavat siihen, miten markkinat ja sijoitusten arvo kehittyvät.

Sijoittamiseen perehtyminen on mielestäni ollut kiinnostavaa siksi, että on tärkeää osata päättää omista rahoistaan. Muutenkin on yleisesti kiva tietää asioista."

Lue myös

Lisää aiheesta