Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lapsen lahjaksi saamasta rahasta kannattaa laittaa yhdessä osa säästöön ja osan saa kuluttaa.

Yhä useammalle lapselle säästetään rahastoon, jo 10 eurolla kuussa voi kerryttää helposti ajokorttirahat

Teksti:
Satu Savela
Kuvat:
Gettyimages
Julkaistu: 8.12.2021
|
Muokattu: 8.12.2021
Rahastosäästäminen on yhä suositumpaa, ja erityisesti lapsen lahjarahat kannattaa laittaa tuottamaan pitkällä aikavälillä. Sillä mitä isompi lapsi, sitä suuremmat kulut.

Suomalaiset ovat hurahtaneet säästämiseen ja sijoittamiseen, eikä sitä enää pidetä pelkästään varakkaiden yksinoikeutena. Finanssiala ry:n teettämästä selvityksestä käy ilmi, että rahastosäästäjiä ovat ennen kaikkea ihan tavalliset suomalaiset – peräti 37 prosenttia rahastosäästäjistä on alempia toimihenkilöitä.

”Säästämisestä ja sijoittamisesta on tehty tavattoman helppoa”, iloitsee S-Pankin Emilia Simola.

Ja mitä isot edellä, sitä pienet perässä: lapselle säästäminen on yhä suositumpaa.

”Lapsilisiä on toki säästetty kautta aikojen. Kaikilla perheillä ei tietenkään ole mahdollisuutta laittaa koko summaa säästöön, vaan lapsilisä tarvitaan arjen kuluihin.”

Elämäntilanne vaikuttaakin siihen, miten paljon on mahdollista laittaa sivuun. Simola vakuuttaa, että säästäminen kannattaa aina, vaikka pienilläkin summilla.

Pitkäjänteisyys tärkeää

”Jos lapsilisästä voisi laittaa vaikka 10 euroa kuukaudessa sivuun rahastoon, siitä kasvaa maltillisellakin tuotto-odotuksella 18 vuodessa jopa 4 000 euron potti”, Simola laskee.

Hän korostaakin säästämisessä pitkäjänteisyyttä.

”Säästämisessä aika on se, jota ei saa edes rahalla kiinni. Eli mitä aikaisemmin säästämisen aloittaa, sitä todennäköisemmin saa sijoituksilleen tuottoa, vaikka ottaisi vähän riskiäkin. Aika ja säästöjen hajauttaminen tasaavat riskiä mukavasti.”

Huoltaja voi avata lapselle oman rahastosalkun lähettämällä viestin aiheesta S-Pankin verkkopankissa. Rahastosalkun avaamiseen tarvitaan molempien huoltajien suostumus.

”Rahastosäästö on aina sen henkilön omistuksessa, jonka nimiin rahasto avataan. Lahjasta täytyy maksaa veroa, kun lahjan tai lahjojen arvo samalta lahjanantajalta on 5 000 euroa tai enemmän kolmen vuoden aikana”, Simola muistuttaa.

Tärkeä talouskasvatus

Koska lapsi saa 18 vuotta täytettyään säästöt omiin nimiinsä, on vastuullinen talouskasvatus erittäin tärkeässä roolissa.

”Lasta on hyvä kasvattaa vastuulliseksi taloudenpitäjäksi pienestä pitäen, sillä iso summa rahaa voi olla vaikea sulattaa ja hallita. Jos kotona ei ole puhuttu rahasta eikä sen eteen ole koskaan joutunut tekemään mitään, tilanne voi olla haasteellinen.”

Joissain perheissä ikätasoinen viikkoraha on hyvä tapa opetella rahan käyttämistä.

”Itse kannatan sitä, että esimerkiksi lahjaksi saadusta rahasta laitetaan yhdessä osa sivuun ja osan saa kuluttaa. Kuten elämässä kannattaa tehdä aikuisenakin”, Simola pohtii.

Pankkitilillä rahoja ei kuitenkaan kannata makuuttaa.

”Suurimman hyödyn saa, jos säästää rahastoon tai vastaavaan, josta on odotettavissa korkoa korolle. Tällöin pienet summat säännöllisesti riittävät, eikä alkupääoman tarvitse olla suuri.”

7-vuotias voi saada pankkikortin

Simolan mielestä jo pienten lasten kanssa kannattaa puhua rahasta avoimesti. Hänellä itsellään on 6- ja 7-vuotiaat lapset.

”Meillä ekaluokkalainen teki kesällä yhden ’työkeikan’, josta hän sai pienen palkan. Osa siitä laitettiin säästöön, ja osan hän sai omalle tililleen.”

Ekaluokkalaiselle on juuri tilattu oma pankkikortti. Kaupassa on yhdessä harjoiteltu pienten ostosten tekemistä, jotta käsitys rahasta muodostuu.

S-ryhmän asiakasomistajille päivittäiset pankkipalvelut eli tili ja tilinkäyttövälineet ovat maksuttomia.

”Pankkikortin voi tilata 7-vuotiaalle ja verkkopankkitunnukset saa 12-vuotiaalle”, Simola kertoo.

5 vinkkiä säästämisen aloittamiseen

  • Tee päätös säästämisen aloittamisesta.

  • Jos haluat säästöille tuottoa, tutustu esimerkiksi rahastosäästämiseen.

  • Mukauta säästäminen taloudelliseen tilanteeseesi.

  • Valitse säästökohde arvojesi mukaan.

  • Vertaile rahastojen juoksevia kuluja sijoituskohdetta valitessasi. Niiden merkitys korostuu pitkäjänteisessä säästämisessä

Lue lisää aiheesta

Lisää aiheesta