Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sara Lähdesmäki kertoo, että perheen lapsille halutaan opettaa vastuullista kuluttamista. 11-vuotias Aamos saa 20 euroa kuukausirahaa.

Espoolainen Sara Lähdesmäki kertoo, miten teiniperheessä on raha-asiat hoidettu: ”Haluan opettaa lapsille sen, että rahan eteen pitää tehdä töitä”

Teksti:
Satu Savela
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 8.12.2021
|
Muokattu: 8.12.2021
Espoolaisessa lapsiperheessä halutaan kasvattaa pojista vastuullisia kuluttajia. Pojilla on isovanhempien perustamat rahastotilit, joiden säästöjen käyttöön vanhemmilla on toiveensa.

Espoolainen Sara Lähdesmäki kertoo, miten perheen teini-ikäisten lasten raha-asiat on hoidettu:

”Asuimme pitkään aviomieheni työn vuoksi Yhdysvalloissa. Lapset ovat syntyneet siellä. Muutimme takaisin Suomeen seitsemän vuotta sitten. Pankki- ja raha-asioiden hoitaminen on ollut meillä astetta monimutkaisempaa, koska lapsilla on kaksoiskansalaisuus, ja joudumme raportoimaan heidän raha-asioistaan myös Yhdysvaltoihin.

Isovanhemmat halusivat avata lapsille rahastosäästötilit Suomessa, kun he syntyivät. 13-vuotias Rasmus ja 11-vuotias Aamos eivät vielä tiedä rahastotileistä, ainakaan tarkasti.

Vaikka säästetyt summat eivät ole kerralla isoja, pitkäjänteinen säästäminen tulee luultavasti kasvattamaan kokonaissumman ihan merkittäväksi.

Totta kai me vanhemmat toivomme, että pojat jatkaisivat rahastosäästämistä täysi-ikäisinäkin tai innostuisivat sijoittamisesta enemmänkin, mutta sitä ei voi koskaan tietää. Siihen tulemme kuitenkin heitä kannustamaan.

Olisi hienoa, jos pojat saisivat sijoittamalla kokoon esimerkiksi ensiasunnon käsirahan. Mutta toisaalta, jos he haluavat käyttää rahat ja lähteä vaikkapa laskettelureissulle Japaniin, mitäpä meillä vanhemmilla on siihen sanomista.

Ajattelin, että ehkä isovanhemmat voisivat kirjoittaa lapsille kirjeet, joissa he ilmaisisivat toiveensa siitä, mihin rahat käytetään. Se ei toki sido lapsia juridisesti.”

Vastuullisia kuluttajia kasvattamassa

”Pojat saivat omat pankkikortit, kun he alkoivat käydä laskettelemassa itsenäisesti. Kun olimme yhden talven ajan käyneet maksamassa piikkejä rinneravintoloissa, halusimme löytää helpomman tavan hoitaa asia.

Pojat saavat molemmat 20 euroa kuukausirahaa. Sillä he ostavat esimerkiksi ylimääräiset herkut ja välipalat.

Kumpikaan pojista ei ole luontainen säästäjä, vaan he ovat enemmänkin nautiskelijoita. Toisaalta esimerkiksi Rasmus säästi hyvin määrätietoisesti vuoden verran rahaa tietokoneeseen. Hän osti osan kerrallaan ja kokosi koneen itse. Olimme todella ylpeitä.

Rasmus on myös kiinnostunut vaatteista. Jos hän haluaa jotain sellaista, mitä ei välttämättä tarvita, joutuu hän usein säästämään siihen itse ainakin osan.

”Kumpikaan pojista ei ole luontainen säästäjä.”

Haluan opettaa lapsille sen, että rahan eteen pitää tehdä töitä. Olen itse ollut kesätöissä 12-vuotiaasta lähtien. Meillä pojat voivat ansaita rahaa esimerkiksi autojen pesulla.

En haluaisi, että pojat laittaisivat rahaa turhaan muovikrääsään. Toivoisin, että heistä kasvaisi vastuullisia kuluttajia ja he miettisivät jo nyt, onko haluttu tavara tai vaate todella tarpeellinen.”

Lue lisää aiheesta

Lisää aiheesta