Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Opiskelijan talous hallintaan

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 14.8.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Opiskelupaikan saanti on odotettu ja iloinen uutinen, mutta samalla se merkitsee monelle myös irrottautumista lapsuudenkodista sekä vastuun ottamista omasta taloudesta ja erilaisista hankinnoista. Nuoren talous pysyy kunnossa, kun menot suunnittelee ennakkoon omien varojen mukaan.

Tänäkin syksynä tuhannet uudet opiskelijat aloittavat vuosia kestävän taipaleensa kohti tutkintoa ja työelämää. Monille tämä tietää samalla poismuuttoa lapsuudenkodista ja ison elämänmuutoksen tuomia uusia menoja. Taloudellisesti suurimmat kulut syntyvät asumisesta, ja siksi asunnon etsimiseen kannattaa ryhtyä heti, kun tieto opiskelupaikasta on kolahtanut postilaatikkoon. Kehittämispäällikkö Teija Jerkku Marttaliitosta neuvoo vertailemaan vuokra-asuntojen hintoja ja selvittämään, mitä kaikkea eri asuntojen vuokraan sisältyy: joissakin opiskelija-asunnoissa esimerkiksi nettiyhteys ja sähkö saattavat kuulua vuokraan. Laskelmissa on hyvä olla mukana myös mahdollinen vuokravakuus, jonka suuruus vastaa yleensä kahden tai kolmen kuukauden vuokraa.

Jerkku suosittelee opiskelijoille selkeän budjetin laatimista. Budjettiin tulee listata kaikki omaan kotiin muuttamiseen  liittyvät kulut, kuten vuokra, sähkö, vuokravakuus ja vakuutukset sekä erilaiset oman kodin hankinnat.

"Usein asunnon omistaja edellyttää vuokralaiseltaan myös kotivakuutuksen ottamista. Yksittäisten vakuutusten lisäksi nuorille on tarjolla erilaisia vakuutuspaketteja, jotka sisältävät kotivakuutuksen lisäksi myös tapaturmavakuutuksen ja toisinaan matkavakuutuksenkin. Vakuutukset kannattaa aina kilpailuttaa", Jerkku toteaa.

Samoin myös ennen nettiyhteyden hankintaa kannattaa vertailla eri operaattorien hintoja ja kilpailuttaa palveluja. Opinnoissa tarpeellisen tietokoneenkin voi saada edullisemmin, jos näkee hieman vaivaa ja kiertää katsomassa tarjouksia.

Hyödynnä opiskelijoiden ruokaetu

Iso osa opiskelijoista nauttii Kelan antamasta ateriatuesta eli saa alennuksen yhden opiskelija-aterian hinnasta päivässä. Opiskelijan kannattaa hyödyntää tämä etu.

"Opiskelijaravintoloissa tarjotaan edullisia ja useimmiten monipuolisia sekä ravitsevia aterioita, joihin kuuluu salaatti, juoma ja leipä. Olisi kuitenkin hyvä hankkia kotiin ainakin jonkinlaiset välineet esimerkiksi viikonlopun ruoanlaittoa varten", Jerkku sanoo ja jatkaa:

"Itse tekemällä ruokaa saa hyvinkin edullisesti. Aamupalaksi kannattaa keittää puuroa, sillä se tulee halvemmaksi kuin esimerkiksi leipä ja leikkeleet. Myös keitot ovat edullista ruokaa."

Jerkku neuvoo hyödyntämään tarjouksia ja laittamaan ruokaa pakastimeen, jos sellainen on käytettävissä.

"Esimerkiksi broileri on usein tarjouksessa, ja sitä voi hyvin pakastaa annospusseihin."

Ruokaa ei kuitenkaan kannata ostaa liikaa.

"Pieni juuston pala on loppujen lopuksi parempi ja edullisempi kuin iso köntti, josta osa ehtii homehtua ja menee roskiin."

Käytä sesongin kasviksia

Teija Jerkku ei teilaa satunnaista einesten käyttöä opiskelijan ruokavaliossa ja taloudessa.

"Esimerkiksi valmis bataattisosekeitto on ihan hyvää ruokaa silloin tällöin. Olennaista on, mitä einesten kanssa laittaa, jotta ruoasta tulee riittävän ravitsevaa."

Opiskelijankaan ei kannata tinkiä kasviksista.

"Kannattaa kuitenkin käyttää kunkin sesongin kasviksia ja vihanneksia. Talvella juurekset ovat edullisia, ja esimerkiksi punajuuresta, porkkanasta, sipulista ja bataatista saa uunissa haudutettuna hyvää ja halpaa ruokaa. Myös erilaiset pakastekasvikset ovat helppoa ja edullista syötävää."

Lisäksi Jerkku muistuttaa, että myös kimpparuokailua kannattaa miettiä ainakin toisinaan.

Laadi lyhyen ajan budjetteja

Teija Jerkun mukaan opiskelijan pääasialliset kulut ovat suurilta osin samansuuruisia niin pääkaupunkiseudulla kuin muuallakin Suomessa ja esimerkiksi Vaasassa opiskelija-asunnon vuokra maksaa lähes yhtä paljon kuin Helsingissäkin. Sen sijaan yksityismarkkinoilla vuokra-asunnot ovat pääkaupunkiseudulla usein kalliimpia kuin muualla.

"Kuluja lisää myös se, miten kaukana opiskelupaikka on lapsuudenkodista. Mitä pitempi matka kotiin on, sitä enemmän matkatkin maksavat. Esimerkiksi edestakaiset junaliput maksavat helposti useita kymppejä. Tällöin kannattaa miettiä myös kimppakyytimahdollisuuksia."

Opiskeluvuoden aikana monien opiskelijoiden pääasiallisin tulonlähde on Kelan myöntämä opintotuki ja asumislisä. Teija Jerkun mukaan yhteensä noin 500 euron suuruinen tuki ei kuitenkaan tahdo riittää elämiseen, sillä asumiskulut vievät suuren osan tukirahasta.

"Aika monet joutuvat ottamaan opintolainaa tai käyttämään esimerkiksi kesätyösäästöjään elämisen rahoittamiseksi. Olisi hyvä, jos opiskelijalla olisi olemassa jonkinlainen puskurirahasto, mutta kaikilla ei ole tällaiseen mahdollisuutta."

Teija Jerkku neuvoo opiskelijoita laatimaan suurten hankintojen lisäksi myös juoksevista menoista säännöllisen viikko- tai kuukausibudjetin.

"Mitä pienemmät tulot ovat, sitä lyhyemmälle ajanjaksolle budjetti tulisi tehdä. Budjetti konkretisoi selkeästi sen, paljonko ajanjakson aikana voi kuluttaa rahaa."

Budjetissa olisi hyvä ottaa huomioon myös säännölliset ruokailut.

"Tämä siksi, että ruokaan jäisi riittävästi rahaa eikä se olisi ensimmäinen asia, josta tingitään."

Samalla Jerkku suosittelee välttämään erilaisten kulutusluottojen ja pikavippien ottamista, sillä niiden kulut ja korot nousevat hyvinkin nopeasti suuriksi.

"Niiden kanssa on aika nopeasti pulassa", Jerkku muistuttaa.

Ota viihteelle vain käteistä mukaan

Teija Jerkku opastaa opiskelijoita miettimään tarkasti, mihin kaikkeen on varaa.

"Esimerkiksi ennen Netflixien ja muiden vastaavien maksukanavien ja palvelujen hankkimista kannattaa miettiä, pystyykö kaikista maksuista suoriutumaan säännöllisesti. Lisäksi on hyvä muistaa, että monista pienistä ostoksista, kuten oluista, kahvista ja ravintolaruokailuista, kertyy nopeasti iso lasku."

Viihteelle lähtiessä kannattaa pankki- ja luottokortti jättää suosiolla kotiin.

"Kun ottaa vain käteistä rahaa mukaan, ei voi kuluttaa enempää kuin on suunnitellut. On hyvä muistaa, että muutaman oluen jälkeen moni ei ole enää köyhä tai kipeä, ja silloin pankkikorttia tulee helposti käytettyä liikaa."

"On hyvä muistaa, että muutaman oluen jälkeen moni ei ole enää köyhä tai kipeä, ja silloin pankkikorttia tulee helposti käytettyä liikaa."

Pyydä astioita ja liinavaatteita lahjaksi

Itsenäiseen elämään voi valmistautua jo vuosia etukäteen, ja erilaisia astioita ja liinavaatteita voi alkaa kerätä esimerkiksi syntymäpäivä- tai joululahjoina. Myös ylioppilaslahjaksi voi toivoa tai antaa erilaisia hyötyesineitä.

"Myöhemmin jopa siivousvälineet voivat olla hyvä tupaantuliaislahja sellaiselle, joka muuttaa ensimmäiseen omaan kotiin. Moppi ei useinkaan ole ensimmäisten hankintojen listalla", Jerkku vinkkaa.

Lisäksi hän neuvoo nuoria kysymään rohkeasti sukulaisilta ja tutuilta, löytyisikö vanhoja käyttöesineitä tai huonekaluja. Yhtä lailla sukulaiset voivat tarjota nuorille tarpeettomiksi käyneitä tavaroita.

"Ei kuitenkaan pidä loukkaantua, jos joku tavara ei nuorelle kelpaakaan. Osa saattaa olla hyvinkin tarkkoja siitä, mitä ottavat vastaan."

Valjasta sosiaalinen media käyttöösi

  • Facebookissa on lukuisia kierrätysryhmiä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toimii muun muassa Kallio, Töölö tai Haaga kierrättää -ryhmät ja Turussa koko kaupungin kattava Turun alueen Facebook -kirpputori. Etsi oman kaupunkisi tai kaupunginosasi nimellä.
  • Alueellisten ryhmien lisäksi on myös eri tavaroille rajattuja kierrätysryhmiä, kuten Facebookin urheiluvälinekirpputori, huonekaluja annetaan / otetaan vastaan -ryhmä ja oppikirjatori-ryhmä. Lisäksi on sekä koko Suomen laajuisia että alueellisia lahjoitetaan / annetaan ilmaiseksi -ryhmiä.
  • Muita hyödyllisiä osto- ja myyntisivustoja ovat muun muassa Huuto.net, Tori.fi, Ebay ja Amazon. Katso myös erilaisten keskustelufoorumien myyntisivustot, esimerkiksi Fllarifoorumi.
  • Kimppakyytejä voi etsiä Facebookista esimerkiksi "yleinen kimppakyydit" -ryhmästä että yksittäisille tieosuuksille luoduista ryhmistä. Tällaisia on esimerkiksi Helsinki–Lappeenranta-välillä. Katso myös www.kyydit.net tai www.greenriders.fi -kimppakyytisivustot.
  • Toisille tarpeettomaksi käyneitä matkalippuja voi kysellä Facebookin myydään matkalippuja -ryhmissä. Ryhmään voi laittaa myös oman halutaan ostaa -ilmoituksen.
  • Facebookin vuokra-asuntoryhmistä voi löytää myös itselle sopivan asunnon.
  • Ulkomaanmatkailussa voi hyödyntää sohvasurfausta www.couchsurfing.com.
  • Tutustu myös aikapankkitoimintaan, jossa oman työsuorituksen voi vaihtaa toiseen. Huolehdithan tällöin aina, että verotusasiat on hoidettu asianmukaisesti. Lue lisää www.aikapankit.fi

Lisää aiheesta