Toukokuussa 1905 Kuopion kauppakoulun suorittaneella kirjanpitäjä Lydia Ylöstalolla oli tavanomainen työpäivä tamperelaisen Osuuskunta Väinämöisen kirjakaupassa. Äkkiä hänen tuttavansa Jalmari Sahlbom ilmestyi puotiin.
”Ilman muuta lähden Helsinkiin!”
Sahlbom oli SOK:n perustajajäsen. Hän oli saapunut houkuttelemaan Lydiaa Helsinkiin. Lydia piti tätä leikkipuheena ja vastasi samalla mitalla: ”Ilman muuta lähden Helsinkiin!”
Lydian ällistykseksi seuraavana päivänä hänen puheilleen ilmaantui SOK:n toimitusjohtaja W. A. Lavonius. Upouusi keskusjärjestö tarvitsi todella hyvän työntekijän. Lydia oli melkein kaksikymmentäviisivuotias ja valmis seikkailuun: jo kesäkuussa hän aloitti SOK:n kirjanpitäjänä.
Pitkiä ja kirjavia työpäiviä
Neljän hengen työyhteisö oli nuori ja innokas. Konttori mahtui kruununhakalaiseen pihanpuolen kaksioon Nikolainkatu 13:ssa, nykyisen Snellmaninkadun ja Rauhankadun kulmassa. Lydian kuukausipalkka oli 100 markkaa kuukaudessa eli nykyrahassa 450 euroa. Sahlbom sai 150 markkaa ja Lavonius 350 markkaa kuukaudessa, mutta Lydia tuumasi, että jostakin pitää tulokkaan aloittaa.
Väinö Tanner piipahti SOK:ssa tervehtimässä nelikkoa. Hän oli Saksassa tottunut miesvaltaiseen osuustoimintaan ja pani merkille, että konttorissa työskenteli ”naisapulainen”.