Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mosaiikkipinnan teko-ohje

Teksti:
Jaana Pesonen
Kuvat:
Jaana Pesonen ja Juha Salminen
Julkaistu: 8.8.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Puutarjottimet, saviruukut ja vanerinpalat muuttuvat mosaiikkipaloilla ja saumauksella yksilöllisiksi mosaiikkitöiksi. Mosaiikkiharrastus on palkitsevaa, sillä oma käden jälki näkyy heti työn edistyessä. Taitojen karttuessa voi siirtyä haastavampiin malleihin.

Tarvikkeet mosaiikkitarjottimen tekoon

  • puutarjotin
  • maalia, lakkaa tai puuvahaa
  • keraamisia laattoja ja mosaiikkipaloja
  • vasara tai muurarin vasara laattojen rikkomiseen
  • mosaiikkipihdit ja vasara laattojen pienentämiseen
  • lyijykynä ja huopakynä kuvioiden piirtämiseen
  • Erikeeper-liimaa
  • sieni laastin pyyhkimiseen
  • saumauslaastia
  • kaksi kumilastaa saumauslaastin levitykseen
  • muoviastia tai pieni ämpäri laastin sekoittamiseen
  • kumihansikkaat.

Mosaiikkien teko on hauska harrastus, ja pienillä laattojen paloilla voi päällystää monenlaisia pintoja sekä sisä- että ulkotiloissa. Mosaiikkipinta sopii esimerkiksi puupinnoille, pöydän kansille, pannun tai kattilan alusille, peilin kehyksiin, ruukkuihin tai vaikka betoniseen terassilaattaan.

Mosaiikin tekeminen on hauskaa ja luovaa puuhaa, koska tekemisessä voi leikkiä eri värisävyillä, mosaiikkien koolla ja muodoilla. Työ vaatii ja opettaa kärsivällisyyttä, hätäisten harrastus mosaiikin tekeminen ei ole.

Jos mosaiikkityö jätetään ulos talven ajaksi, työssä pitää käyttää pakkasenkestäviä laattoja, kosteudenkestävää kaakeliliimaa sekä pakkasenkestävää saumausainetta.

Puutarjottimen muodonmuutos

Hanki tarjotin, jonka haluat päällystää. Maalaa, lakkaa tai vahaa tarjottimen ulkopuoli, kahvat ja sisäreunat mieleisellä pintakäsittelyaineella. Anna käsitellyn pinnan kuivua kunnolla ennen mosaiikkityön aloitusta. Piirrä tarjottimen pohjaan lyijykynällä haluttu kuvio. Älä yritä tehdä aluksi liian monimutkaisia tai pieniä kuvioita, vaan aloita yksinkertaisilla, selkeillä ja tarpeeksi suurilla malleilla.

Laattojen ja mosaiikkien paloittelu ja muotoilu

Paloittele laattoja ja mosaiikkeja pienemmiksi. Riko ensin laattoja pienempiin osiin käyttämällä apuna vasaraa. Paloittelua helpottaa muurarinvasara, jossa on talttamainen kärkiosa. Laita laatta pyyhkeen tai kangaspalan sisään ennen vasarointia. Näin vältät laattasirpaleiden kimpoilun ympäri työtilaa.

Laattojen paloja ja mosaiikkeja saa paloiteltua ja muotoiltua katkomalla niitä kovametallihohtimilla tai papukaijapihdeillä. Laattoja leikattaessa on varottava, ettei laatoista lentele siruja ympäriinsä. Leikattaessa kannattaa ehdottomasti käyttää suojalaseja.

Myös laattojen leikkaaminen ja muotoilu pihdeillä vaatii opettelua. Ei kannata lannistua, vaikka laatat eivät katkeaisikaan heti oikeista kohdista. Jos kiinnität mo­saiikkeja liimalla, valitse laatat niin, että ne ovat paksuudeltaan samanlaisia. Näin mosaiikkityö on helpoin tehdä.

Laastilla kiinnitettäessä laatat voivat olla hyvinkin eripaksuisia ja niiden paksuus tasoitetaan kiinnityslaastin määrällä.

Mosaiikkipinnan tekeminen

Jaa laattojen kappaleet värien mukaan rasioihin, jotta sopivien palojen valikointi helpottuu. Rasioiksi kelpaavat hyvin esimerkiksi kannelliset pakasterasiat tai muoviset karkkilaatikot.

Käytä kiinnitykseen tavallista Erikeeper-liimaa. Liimaa ei kannata käyttää, jos mosaiikkityö tulee ulkokäyttöön. Silloin mosaiikit kiinnitetään pakkasen kestävällä laastilla ja saumataan ulko-olosuhteisiin tarkoitetulla saumausaineella.

Liimaa laattojen palaset tarjottimen pintaan yksi kerrallaan. Jokaisen liimattavan kaakelinpalan ympärille tulisi jättää samanlevyiset saumaraot. Tärkeää olisi myös, että saumat olisivat läpi työn samanlevyiset. Liimattujen palojen annetaan kuivua kunnolla ennen saumaus-aineen levitystä.

Valitse saumausaineen väri huolella. Mosaiikkipinnassa on paljon saumoja, joten niiden väri muuttaa koko työn ilmettä. Tummat sauma-aineet korostavat saumoja entuudestaan ja tuovat työn ruudullisuutta enemmän esiin. Vaaleat sävyt ovat aina neutraaleja ja hyviä valintoja. Ne tuovat parhaiten esiin mosaiikkipalojen värisävyt.

Sekoita saumauslaasti pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Jauhe ja vesi pitää sekoittaa huolellisesti massaksi, jotta massan sekaan ei jää kuiva-aineesta paakkuja. Käytä apuna porakoneeseen kiinnitettävää metallivispilää. Mosaiikkipintaan kuluu sauma-ainetta tavanomaista laattapintaa runsaammin.

Levitä saumausainetta kumilastalla vinottain laatoituksen yli niin, että saumat täyttyvät kunnolla laastista. Saumausaineen levityksessä kannattaa käyttää apuna kumista lastaa ja kädet tulisi suojata kumihansikkailla. Kumilastoja on saatavilla useita eri leveyksiä, työn koon mukaan. Ota käyttöön kaksi lastaa, leveämpi ja kapeampi.

Aluksi saumausainetta on mosaiikkipinnalla runsaasti. Kun pintaa pyyhkii lastalla edestakaisin, massa työntyy saumanrakoihin. Liika saumausaine poistetaan lopuksi kevyesti kaapimalla.

Reunojen kanssa pitää olla tarkkana. Saumausaine pitää saada tunkeutumaan myös tarjottimen puureunan ja laattapinnan väliin.

Poista ylimääräinen laasti mosaiikkipalojen pinnoilta kostealla sienellä noin varttitunnin kuluttua. Poista laastia mahdollisimman tarkasti, sillä kuivunutta ainetta on myöhemmin työläs saada irti laattojen pinnasta.

Kun laasti on kokonaan kuivunut, kiillota ja viimeistele mosaiikkipinta pyyhkimällä sitä nihkeän kostealla liinalla.

Lisää ideoita askarteluun