Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin kierrätät lasin: magneetti poistaa pienet metalliosat, joten sinun ei tarvitse tehdä sitä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Lähde:
ympäristöasiantuntija Seppo Kajaste HSY, YTV. Paperinkeräys oy, Fimea, apteekki.fi, Fortum, ja UFF.
Julkaistu: 1.6.2017
|
Muokattu: 1.4.2022
Näin kierrätät lasin: magneetti poistaa pienet metalliosat, joten sinun ei tarvitse tehdä sitä

Pantilliset pullot palautetaan kauppaan. Ehjät ja käyttökelpoiset lasiastiat ja -esineet kannattaa myydä kirpputorilla. Lasinkeräykseen saa laittaa tavallisia puhtaita lasipurkkeja ja -pulloja, mutta ei kuumuuden kestäviä lasiesineitä, kuten uunivuokia, uunin luukun laseja ja juomalaseja. Niiden sulamislämpötila on erilainen kuin kierrätyslasin, eivätkä ne siksi sula muun lasijätteen joukossa.

Lasinkeräykseen eivät kuulu myöskään auton ikkunat, keramiikka, posliini, kristalli, peililasi, hehkulamput ja ikkunalasi. Niitäkään ei voi sulattaa tavallisen pakkauslasin kanssa. Lasinkierrätykseen sopimaton lasi tulee hävittää sekajätteen mukana.

Mitä lasijätteelle pitää tehdä?

Lasipurkeista ja -pulloista kannattaa poistaa metallikorkit ja kannet, mutta pienet metalliosat eivät haittaa kierrätystä. Pullonkaulassa olevaa metallirengasta ei siis tarvitse poistaa – se tekisi kierrättämisestä jo turhan vaikeaakin. Myöskään paperietikettejä ei tarvitse poistaa lasijätteestä ennen kierrätystä. Kierrätyslaitoksella lasi murskataan, ja siitä poistetaan paperi, metalli ja muovi.

Värillisen ja värittömän lasin voi panna samaan keräysastiaan.

Mitä lasijätteelle tapahtuu?

Sekavärinen lasi murskataan lasitehtaalla tasakokoiseksi massaksi. Osa murskasta käytetään teollisuudessa uusien lasituotteiden raaka-aineena. Murskasta tehdään lisäksi uusia lasipakkauksia, lasivillaa sekä vaahtolasia, jota käytetään esimerkiksi rakennusten eristeenä.


Tarkista oman alueesi kierrätyspisteet täältä: www.kierratys.info

Lisää aiheesta