Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Oululainen Tiina Korva on paikannut vaatteita satunnaisesti aina. Enää hän ei paikkaa ainoastaan suosikkihousuja tai parasta takkia, vaan kaiken, minkä pystyy.

Oululainen perheenäiti paikkaa kaiken tennareista sukkahousuihin – Vaatelaastaria myyty jo lähes miljoona kappaletta

Teksti:
Iina Kansonen
Kuvat:
Vesa Ranta
Julkaistu: 17.3.2023
|
Muokattu: 21.3.2023
Tiina Korvan innostus tekstiilien korjaamiseen kumpuaa ilmastokriisistä. Suosittu Vaatelaastari on tuttu pelastus myös Tiinan perheelle.

Kun oululaisessa Korvan perheessä jonkun sukasta pilkistää varvas, kiikutetaan se saman tien Tiina-äidille. Tässä taloudessa nimittäin paikataan kaikki mahdollinen sukista kylpypyyhkeisiin.

Tiina Korva on paikannut vaatteita satunnaisesti aina. Enää hän ei paikkaa ainoastaan suosikkihousuja tai parasta takkia, vaan kaiken, minkä pystyy.

Perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi neljävuotias sekä kaksi teini-ikäistä. Korva on huomannut, että perheen nuorimmasta lapsesta on hauskaa, että vaatteiden paikkaamisella voi leikitellä. Korva antaa usein kuopuksensa itse valita, millaista kangasta paikkaan käytetään.

"Olen ylpeä, kun lapseni valitsee päiväkotiin housut, joissa on paikatut polvet."
Korva haluaa esimerkillään normalisoida kestävää elämäntapaa ja vaatteiden paikkausta. Lapset kuulemma luottavat vakaasti siihen, että äiti osaa paikata vaatteen kuin vaatteen.

Lasten reikäiset trikoot tuskastuttivat

Tiina Korvan ja monen muun onneksi rikkinäisten lastenvaatteiden kanssa tuskailivat eräänä iltana myös Jetta Liukkonen ja Anne Jurvelin-Pummila. Heidänkin kaapeissaan lojui lasten reikäisiä trikoita, jotka ehtivät käydä lapsille pieniksi, ennen kuin kukaan niitä korjasi.

”Mietimme, onko olemassa kaunista vaatepaikkaa, jolla lasten trikoohousut voisi korjata. Olemme molemmat koulun käsityötunneilla nukkuneita, joten kaipasimme ennen kaikkea helppoa ratkaisua”, Liukkonen kertoo.

Ystävykset huomasivat, että näppärää keinoa ei tuolloin, vuonna 2017, ollut olemassa. Niinpä he alkoivat kehittää helppoa ja kaunista vaatepaikkaa, vaikka kummallakaan ei ollut kokemusta tekstiilialasta. Prototyypin valmistuttua tuote nimettiin Vaatelaastariksi ja suojattiin.

Yrityksen kaksikko perusti vuonna 2018 ja mukaan tuli Taija Sailio, jolle tekstiiliala oli ennestään tuttu. Vaatelaastari tuli myyntiin vuotta myöhemmin. Nyt, keväällä 2023, Vaatelaastareita on myyty jo lähes miljoona kappaletta. Tuotteelle on myönnetty muun muassa Vuoden Designteko- ja Tekstiilin ja muodin kiertotalouspalkinto vuonna 2022.

”Tekstiilien käyttöiän jatkaminen on ekoteko. Vastuullisuus on meille tärkeää, joten Vaatelaastari-paikat suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Pakkaukset on valmistettu sokeriruokopohjaisesta pussista.”

Rohkeasti paikkaamaan!

Vaatelaastari on tuttu pelastus myös Tiina Korvalle. Hän on paikannut sillä muun muassa vanhimman lapsensa suosikkitennarit.

”Kursin ensin kangaskengät pari kertaa kasaan itse, ja lopulta korjasimme ne Vaatelaastarilla.”

Rikkinäinen vaate ei mene ainakaan käyttökelvottomammaksi, jos sen yrittää korjata.

Korva kehottaakin kokeilemaan vaatteiden paikkaamista rohkeasti. Rikkinäinen vaate ei mene ainakaan käyttökelvottomammaksi, jos sen yrittää korjata.

”Koulussa opetetuilla käsityötaidoilla pärjää hyvin. Ei kukaan tule arvostelemaan, millainen paikka sinulla on sukan pohjassa.”

Lapsiperheet ovatkin Vaatelaastarin suurin kohderyhmä. Se on luonnollista – kehitettiinhän tuote alun perinkin kahden perheenäidin tarpeeseen. Esimerkiksi Prismassa myytävän Vaatelaastarin ovat löytäneet myös eräilijät, ulkoilijat ja urheilijat, Jetta Liukkonen kertoo.

”Vaatelaastarilla vaatteen voi korjata vaikka vaellusretkellä. Se täytyy vain hangata hyvin kiinni vaatteen kuituihin esimerkiksi lusikalla.”

Vaatelaastari kestää useita 40 asteen pesukertoja ja myös kuivausrumpua, joten se voi pidentää vaatteen käyttöikää vuosilla. Sillä voi paikata joustamatonta ja joustavaa tekstiiliä ja myös lenkkareita, taskunpohjia ja nahkahanskoja. Paikan voi asettaa joko näkyvästi tekstiilin ulkopuolelle tai piiloon sisäpuolelle.

Jotain paikkausintoilijakin ostaa uutena

Tiina Korvan korjausinnostus kumpuaa ympäristötietoisuudesta ja ilmastokriisistä. Kun nuorin lapsi syntyi, äidillä oli aikaa perehtyä ympäristöongelmiin syvällisesti. Hän törmäsi Instagramissa tileihin, joissa jaettiin tietoa tekstiiliteollisuuden ongelmista ja annettiin vinkkejä vaatteiden paikkaamiseen.

Korva ei ymmärrä pikamuotia ja sitä, miksi ihmiset ostavat kertakäyttövaatteita, jotka heitetään parin käyttökerran jälkeen pois. Hän on huomannut, että ilmastoahdistukseen auttaa oma toiminta: kuluttajan valinnoilla on merkitystä.

Itselleen korva ei osta tällä hetkellä lainkaan vaatteita. Perheen nuorimmaisen lapsen vaatteet ovat pitkälti käytettyinä ostettuja tai serkuilta saatuja.

”Lasten kanssa on pitänyt opetella, milloin on kyse siitä, että haluat jotakin ja milloin siitä, että tarvitset jotakin”, Korva kertoo.

Hän on tehnyt perheen teinien kanssa sopimuksen: jos he löytävät itselleen vaatteita käytettyinä, äiti maksaa ne. Mutta jos he haluavat ostaa jotakin uutta tai sellaista, jonka tarvetta eivät pysty perustelemaan, he maksavat ostoksensa omilla rahoillaan.

Vaikka Vaatelaastarin kaltaisia käteviä paikkauskeinoja on helposti saatavilla, jotain Tiina Korvakin aikoo ostaa uutena.

”Uimapuku täytyy ostaa. Olen lykännyt sen hankkimista jo pari vuotta.”

Lue myös