Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kuorivaatteille suositellaan yleensä pesua 30 tai 40 asteessa.

Näin huollat kuorivaatteita oikein: "On tärkeää, että tekniset ominaisuudet eivät heikenny"

Teksti:
Nina Riihimaa
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 13.9.2022
|
Muokattu: 13.9.2022
Kosteutta pitävät ja hengittävät kuorivaatteet pitävät ominaisuutensa, kun peset niitä harvoin ja noudatat pesuohjeita. Repeämät voi paikata tarralapuilla.
  1. Ulkoiluun tarkoitetut kuorivaatteet ovat heti valmiita käyttöön eivätkä vaadi esimerkiksi suojasuihkeita.

  2. Käytön jälkeen tuuletus poistaa hajuja ja raikastaa kuorivaatteen. Valitse varjoisa paikka, sillä suora auringonvalo kuluttaa materiaalia. Jos vaate vaikuttaa likaiselta vielä tuulettamisen jälkeen, se kannattaa pestä. Liika pesu kuitenkin kuluttaa kuorivaatteen kalvoa ja heikentää sen teknisiä ominaisuuksia.

Poista likatahrat välittömästi kostealla rätillä pyyhkimällä.

  1. Noudata vaatteen omia hoito-ohjeita. Yleensä suositellaan pesua 30 tai 40 asteessa. Sama lämpötilaohje koskee kuivatusta: jos tapanasi on nostaa esimerkiksi lasketteluvaatteet kuivauskaappiin, säädä asteet riittävän matalalle.

  2. Poista likatahra välittömästi kostealla rätillä pyyhkimällä. Sitkeämpään likaan voit kokeilla paikallisesti mietoa pesuaineliuosta, kuten nestemäistä pyykinpesuainetta, sappisaippuaa tai vedestä ja jauhemaisesta pyykinpesuaineesta tehtyä tahnaa.

  3. Repeämiä tai sauman kulumia voi korjata tarramaisilla paikoilla. Eri merkeillä on omia, juuri tiettyyn materiaaliin sopivia paikkoja, mutta voit kokeilla myös muille vaatteille tarkoitettuja paikkoja – ainakin kohtiin, joissa kosteudenpitävyys ei ole niin tärkeä. Osa suutareista on erikoistunut kuorivaatteiden ja -kenkien korjaamiseen.

Vinkit antoi kotitalousasiantuntija Niina Silander, Marttaliitto

Myyjän vinkki!

”Kuorivaate toimii kuorikerroksena, joka suojaa ulkoilijaa tuulelta ja kosteudelta. Sen alle puetaan alus- ja välikerroksen vaatteet. Kuorivaatetta valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sen istuvuuteen ja riittävään väljyyteen. Tärkeitä ovat myös käytetyn kalvon, esimerkiksi Gore-Texin, vesipilari- ja hengittävyysarvot. Mitä korkeampi arvo, sitä paremmin vaate toimii vaativassakin urheilussa.”

Hankintapäällikkö Katja Kaipaanlahti, Sokos

Lue lisää: