Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pelkkä vedellä huuhtelu ei poista hikeä, altaiden kemikaaleja, meriveden suolaa tai aurinkorasvaa, vaan uimapuku kaipaa säännöllisesti pesua. Uimapuku kuvausrekvisiittaa / Sokos. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Miten uimapuku kannattaa pestä? Huuhtele heti ja pese kunnolla kotona tai hotellihuoneessa

Teksti:
Niina Riihimaa
Asiantuntija:
Kotitalousasiantuntija Niina Silander, Marttaliitto
Kuvat:
Päivi Ristell
Julkaistu: 10.6.2022
|
Muokattu: 10.6.2022
Uimapuku pysyy napakkana ja värit heleinä, kun huuhtelet sen heti käytön jälkeen. Poimi viisi vinkkiä uikkarin huoltoon.
  1. Huuhtaise uimapuku nopeasti uimisen tai auringonoton jälkeen. Älä kierrä kuivaksi vaan taputtele liiat vedet pois. Kotona tai loma-hotellissa on sitten pesun aika. Pelkkä vedellä huuhtelu ei poista hikeä, altaiden kemikaaleja, meriveden suolaa tai aurinkorasvaa. Pesu joka käyttökerran jälkeen pitää uima-asun napakkana, ja sen käyttöaika pitenee.

  2. Käytä uimapuvun käsinpesuun tavallista nestemäistä pyykinpesuainetta tai hienopesuainetta. Sopiva veden lämpötila kerrotaan ohjelapussa. Useimmiten se on 30 astetta eli reilusti kädenlämpöistä viileämpää. Huuhtele lopuksi. Kuivata ilmavasti pyykkitelineessä tai -narulla. Vältä lämpöä ja auringonvaloa. Ne haurastuttavat materiaaleja ja haalistavat värejä.

  3. Jos haluat käyttää pesukonetta, valitse 30:n asteen hienopesuohjelma. Usko kuitenkin pesulapun ohjeita: kaikkien uimapukujen materiaali ei kestä pesukonetta, ei edes sitä hellintä pesuohjelmaa. Kaarituellisille uimapuvuille ei suositella konepesua.

  4. Tahroihin voit kokeilla tahranpoistoainetta tai jauhemaisesta pyykinpesuaineesta ja vedestä hierottua tahnaa. Anna vaikuttaa noin vartti, ja pese sitten normaalisti.

  5. Jos uimapuku unohtui kassiin, poistat ummehtuneen hajun pyykkietikalla tai väkiviinaetikalla. Vadilliseen vettä tarvitset noin kaksi ruokalusikallista etikkaa. Erillistä vedellä huuhtelua ei tarvita. Tymäkkä haju haihtuu uimapuvun kuivuessa.

Myyjän vinkki:

”Tarvitsetpa uimapukua sitten vesijuoksuun tai auringonottoon, ammattitaitoinen myyjä osaa auttaa valinnassa. Trenditietoinen kaipaa ehkä sesongin uusinta mallia ja väriä. Kunto-uimari arvostaa uimapuvun sporttisia ominaisuuksia. Altaiden puhdistusaineita kestää parhaiten kloorisuojattu uimapuku. Hyvin valittu uimapuku korostaa sitä, mitä halutaan korostaa ja peittää sen, mitä halutaan peittää.”

Hankintapäällikkö Ann-Mari Dubb, Sokos