Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kengät kannattaa suojata jo ennen kuin ottaa niillä askeltakaan.

Kenkien käyttöikää voi helposti pidentää, jos jaksaa pitää niistä huolta – poimi ammattilaisen vinkit kenkien hoitoon

Teksti:
Nina Riihimaa
Asiantuntija:
Auli Tikkanen, suutarimestari
Kuvat:
Päivi Ristell
Julkaistu: 9.8.2022
|
Muokattu: 9.8.2022
Kengät pysyvät pitkään hyvinä, kun puhdistat ja suojaat ne säännöllisesti rapaa ja vettä vastaan. Hajunpoistossa ennaltaehkäisy on tehokkainta.
  1. Jo ennen kuin otat uusilla kengilläsi askeltakaan, ne kannattaa suojata kosteussuoja-aineella. Se käy kaikille pintamateriaaleille. Kenkien huollon aika on, kun väri alkaa haalistua tai pinta tuntuu kuivalta. Aloita aina puhdistamisella. Kaikille kenkämateriaaleille on omia puhdistusaineitaan. Anna kuivua pari tuntia ennen kuin siirryt seuraaviin vaiheisiin.

  2. Nahkakengät suojataan lankilla, johon on yhdistetty nahkarasva ja vaha. Niitä myydään myös erikseen. Valitse joko kengän värinen tai väritön tuote. Mustat kannattaa aina lankata mustalla, muuten kengistä tulee ajan mittaan harmaat.

  3. Kiillota kuivahtaneet kengät joko luonnonharjaksisella kenkäharjalla tai kankaalla. Vanha villasukka, tyynyliina tai sukkahousut käyvät hyvin. Myös mikrokuituliina toimii. Varaa kiillotukseen tuplasti se aika, jonka käytit puhdistamiseen.

  4. Tennareille, lenkkitossuille ja niiden valkoisille pohjille on omat suoja-aineensa. Voit myös kokeilla tiskiainetta laimeana liuoksena. Hajunpoistossa ennaltaehkäisy on tehokkainta. Käytä mahdollisuuksien mukaan irtopohjallisia. Kenkädeodorantti tai tuoksupussi säilytyslaatikossa saattavat auttaa.

  5. Kenkien koti on kenkälaatikossa. Pakkaa yhteen laatikkoon vain yhdet kengät, ja vältä varsien taittelua. Muodon saat säilymään joko lepolesteillä tai sanomalehtitupoilla. Varsien suojaksi käy mainiosti rullalle kietaistu aikakauslehti.

Myyjän vinkki:

”Ekologiset hoitotuotteet ovat luonnollinen tapa suojata ja hoitaa nahkatuotteita, kuten kenkiä ja nahkalaukkuja. Esimerkiksi Colonnil-sarjan tuotteet sisältävät oliiviöljyä, bambu-uutetta tai mehiläisvahaa. Vaihtoehtoja puhdistukseen, suojaukseen ja hoitamiseen löytyy niin mokalle ja nupukille kuin erikoisvärjätylle ja moniväriselle pintanahalle.”

Hankintapäällikkö Kristiina Huotari, Sokos

Lue lisää vaatteiden huollosta