Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Villavaatteet kannattaa säilyttää viikattuina ilmavassa paikassa.

Miten villapaita kannattaa pestä ja huoltaa? Katso ammattilaisen 5 vinkkiä

Teksti:
Nina Riihimaa
Asiantuntija:
Niina Silander, Marttaliitto
Kuvat:
Päivi Ristell
Julkaistu: 10.11.2022
|
Muokattu: 10.11.2022
Tuuletus ja nyppyjen poisto pidentävät huomattavasti neuleen tai villasukkien ikää. Villavaatteen voi tuulettaa pakkasen lisäksi myös suihkunkosteassa kylpyhuoneessa.
  1. Mitä harvemmin joudut pesemään villavaatetta, sen parempi. Villa puhdistuu ja raikastuu tuulettamalla, erityisesti pakkassäällä. Myös tuuletus suihkunkosteassa kylpyhuoneessa tai höyryttäminen joko höyrystimellä tai silitysraudan höyrytoiminnolla ovat toimivia tapoja.

  2. Pienet tahrat kannattaa poistaa saman tien. Kostuta ja pese pelkkä likaantunut kohta villavaatteiden pesuun tarkoitetulla pesuaineella. Apuna voit käyttää hammasharjaa, mutta älä hankaa. Huuhtele hyvin. Nypyt voit poistaa vaateharjalla tai nyppykammalla.

  3. Käytä aina villalle tarkoitettua pesuainetta. Se ei vaurioita luonnonkuitujen proteiineja. Veden lämpötila on tärkeä: yleensä se on 30 astetta, ellei pesulapussa muuta mainita. Huuhteluveden tulee olla samanlämpöistä kuin pesuvesi.

Villa puhdistuu ja raikastuu tuulettamalla.

  1. Käsinpesu on aina varma valinta. Jos käytät jauhemaista pesuainetta, liuota se ensin tilkkaan kuumaa vettä ja sekoita sitten vesi sopivan lämpöiseksi. Puristele vaatetta hellästi. Vältä turhaa nostelua. Huuhtele hyvin ja rutista liiat vedet pois kuivan, puhtaan pyyhkeen välissä. Vaakakuivaus onnistuu esimerkiksi pyyhkeellä vuoratulla pyykkitelineellä. Jos vaatteen voi pestä koneessa, siitä on maininta pesulapussa.

  2. Säilytä villavaatteita viikattuina ilmavassa paikassa. Pitkään henkarilla säilytettyyn neuleeseen jääneet painaumat saat pois höyryttämällä.

Myyjän vinkki!

"Valitse ohut, lämpöä eristävä merinovillainen kerrasto, kun haluat pysyä lämpimänä syksyn ja talven ulkoiluissa. Eettinen vaihtoehto on niin kutsuttu mulesing-vapaa merino, joka tarkoittaa sitä, että villantuotannossa lampaille ei tehdä kivuliasta mulesing-toimenpidettä. Kun kaipaat luksusta arkeesi, valintasi on ylellinen kashmirvilla. Trendikkäin vaihtoehto nyt on lämmin ja pörröinen islantilaisneule.”

Hankintapäällikkö Katja Kaipaanlahti, Sokos

Lue myös