Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Makaako vaatekaapissasi rahaa? Emmyn asiantuntija vinkkaa, mitkä käytetyt vaatteet menevät nyt kaupaksi

Teksti:
Kaisa Viljanen
Kuvat:
Samuli Siirala
Julkaistu: 20.3.2024
|
Muokattu: 20.3.2024
Käytettyjen vaatteiden ostaminen tavaratalosta ja muista kivijalkaliikkeistä kiinnostaa myös kuluttajia, joille second hand on vielä vierasta, kertoo Sokoksen kysely.

Iso osa suomalaisten vaatteista makaa käyttämättömänä kaapissa. Vaatteisiin sijoitettu raha on mennyt hukkaan.

”Moni ei ymmärrä, miten paljon vaatekaapissa saattaa killua rahaa. Itselle tarpeettomat vaatteet ovat mahdollisuus ansaita”, sanoo Emmyn operatiivinen johtaja Sienna Kruk. Emmy on Suomen suurin second hand -merkkivaatteiden myynti- ja ostopalvelu, jolla on osastot myös Sokoksen Tampereen ja Helsingin tavarataloissa.

”Vaikka ei olisi itse vielä tottunut ostamaan käytettyä, voi olla myyjä. Kiertotaloudessa meillä kaikilla on rooli”, hän sanoo.

Sokoksen tekemän asiakaskyselyn mukaan kiinnostus second handia kohtaan kasvaa tulevaisuudessa.

Jos vaatetta ei käytetä, sen valmistuksen ja kuljetuksen aiheuttamat päästöt ovat syntyneet turhaan.

”Vaatteiden elinkaarta pitää saada pidennettyä. Jos ihminen käyttää vaatetta tuplasti pidempään, Ellen McArthur -kiertotaloussäätiön mukaan vaatteen päästökuorma vähenee 44 prosenttia. Laadukkaiden vaatteiden arvo säilyy, kun ne pysyvät kierrossa ja käytössä.”

Lue Sienna Krukin vinkit siihen, mitä vaatteita myydessä kannattaa muistaa ja millaiset käytetyt vaatteet tekevät nyt kauppansa.

Myy vaate oikeaan aikaan

Moni sortteeraa vaatteita myyntiin sesongin lopussa, kun itsellä ei ole enää niille käyttöä. Tarpeettomaksi tai pieneksi jääneet vaatteet kannattaisi laittaa myyntiin hyvissä ajoin, noin kuukausi, puolitoista ennen niiden käyttösesonkia. Toppatakit siis myyntiin alkusyksystä, kesävaatteet kevättalvella. Nyt ostajia kiinnostavat esimerkiksi trenssit, farkkutakit ja bleiserit.

Mieti, kelpaako vaate kiertoon

Kannattaa punnita, onko vaate kiertotalouskelpoinen eli niin laadukasta materiaalia ja hyvin valmistettu, että se kestää käyttöä ja säilyttää jälleenmyyntiarvonsa. Myös brändin pitää olla ajankohtainen. Jotta kauppa kävisi mahdollisimman hyvin ja myyjä saisi parhaan myyntituoton tuotteistaan, Emmy listaa verkkosivuillaan sesongin halutuimmat suosikkituotteet, kysytyimmät merkit sekä hakusanat. Tiedot päivittyvät datan pohjalta jatkuvasti. Marimekko ja muut kotimaiset brändit kiinnostavat aina. Etenkin mekot menevät hyvin kaupaksi, sillä niitä on helppo ostaa sovittamatta. Sokoksen selvityksen mukaan ostajia kiinnostaa etenkin ulkovaatteiden ja juhlavaatteiden ostaminen käytettynä.

Syynää kunto huolella

Rikkinäisiä, likaisia tai osin purkautuneita vaatteita ei osta kukaan. Käy vaate siis huolella läpi ja tarkista, ettei siinä ole reikiä tai tahroja. Katso myös, että napit ovat tallella ja vetoketjut toimivat. Tutki etenkin farkkujen helposti kuluvat haarovälit sekä paitojen kainalot ja kaulukset hiki- sekä meikkitahrojen varalta. Jos olet käyttänyt vaatteesi loppuun, oikea osoite sille on tekstiilikeräys.

Huolla villavaatteet

Käytettyjen vaatteiden ostajat arvostavat luonnonkuiduista, kuten puuvillasta, villasta ja silkistä, tehtyjä vaatteita. Ne pysyvät hyvänä pitkään. Unohda siis akryyli! Luonnonkuiduista tehtyjä vaatteita täytyy kuitenkin huoltaa, jotta ne pysyvät siisteinä. Kalliinkaan merkin villapaita ei löydä ostajaa, jos se on nyppyjä täynnä.

Muista miesten vaatteet

Käytetyille miestenvaatteille on paljon kysyntää, mutta niitä on tarjolla verrattain vähän. Miestenvaatteiden trendit eivät vaihtele yhtä paljon kuin naistenvaatteiden. Miehet myös usein käyttävät vaatteet loppuun. Jotta tarjonta kasvaisi, miehiä tarvitaan lisää myös käytettyjen vaatteiden myyjiksi.

Kaikissa Sokos-tavarataloissa on Emmyn keräysvaatelaatikot, jonne voi jättää myyntiin tarkoitettuja vaatteita.

Miten myyt vaatteita Emmyn kautta? Katso ohjeet

Lue lisää