Lähtötilanne: ”Hei, olen Laura ja olen shoppailuholisti.”
Tunnustus on nolo, mutta tosi. Olen vuosia rakastanut erityisesti vaatteiden ostamista kaikissa muodoissa: ostan halpaa ja kallista, kivijalassa, kauppakeskuksessa, verkossa.
Tahdon aina uutta. Minun mielestäni omalla ulkoasulla on ihana leikkiä ja vaatteilla voin ilmaista itseäni. Käytän rahaa vaatteisiin vähintään sata euroa kuussa, parhaimmillaan tonnin.
Minulla on siihen varaa. Olen nelikymppinen media-alan yrittäjä, ja tienaan mukavasti. Ymmärrän, että kaikilla ei ole varaa jäädä shoppailukoukkuun, koska ylimääräistä rahaa ei ole.
En käytä omaa etuoikeuttani viisaasti. Voisin hankkia eettisesti tuotettuja, pienten suunnittelijoiden yksilöllisiä vaatteita ja panostaa kotimaiseen. Teen minä niinkin, mutta sen lisäksi rakastan pikamuotia. Ostan, ostan, ostan.
Tuhoisa elämäntapa
Samaan aikaan tiedostan, että elämäntapani on suorastaan tuhoisa. Kerskakulutukseen ei ole varaa, jos planeetan tulevaisuus kiinnostaa. Kulutusvalintani eivät kuitenkaan kerro, että olen huolissani sekä ilmastokriisistä että ihmisoikeuksista.
”tiedostan, että elämäntapani on suorastaan tuhoisa.”
Pikamuodin tuotantoprosessit eivät aina kestä päivänvaloa. Aasialaisten tehtaiden työntekijät ovat usein alaikäisiä ja lähes aina alipalkattuja ja ylityöllistettyjä. Vaateteollisuuden päästöt ovat yhtä suuret kuin rahtilaivojen ja lentoliikenteen päästöt yhteensä. Esimerkiksi puuvillavaatteen valmistus nielee valtavia vesimääriä — erityisesti seuduilla, joista vedestä on jo valmiiksi huutava pula. Yhden puuvillaisen t-paidan valmistamiseen kuluu 2 700 litraa vettä.
Vuosi ostolakossa
Vuodenvaihteen kynnyksellä 2019 saan päähänpiston. Päätän ryhtyä vaatteidenostolakkoon. Idea syntyy, kun olen berliiniläisessä ketjuliikkeen vaatekaupassa keräämässä syliini pinoa halpoja neuleita. Kassan liepeillä katson sylillistä huonolaatuista neulosta ja viskaan pois kaikki paitsi yhden.
Samalla päätän, että minun on järkevöitettävä kuluttamistani. Koska pidän tarkoista säännöistä ja haasteista, päätän karsia ostoja oikein kunnolla: minäpä olen vuoden ostamatta yhtäkään vaatetta!
Tukin itseltäni porsaanreiät. Ei yhtäkään vaatetta koko vuonna saa todella tarkoittaa sitä. En osta yhtäkään sukkaparia tai fiksuja kumisaappaita, vaikka vanhoista tulisi varvas läpi. Ei myöskään kirppiksiä eikä kierrätysryhmien löytöjä. Vaikka käytettyjen second hand -vaatteiden suosiminen on parempi vaihtoehto kuin uuden ostaminen, sekin ylläpitää vaateriippuvuutta. Ja juuri kirpputoreilla kontrolli pettää välillä täysin. Kaikki on niin halpaa!
Haluan harjoitella eroon näistä ajatuksista. Tammikuun ensimmäisenä 2020 teen sen. Alan vuoden mittaiseen, täydelliseen vaatteidenostolakkoon.