Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

”Neuleiden määrä meni överiksi viimeistään silloin, kun aloin itse koronavuosina neuloa. Muhkeat neuleet eivät mahdu maltillisiin säilytystiloihimme, vaan pursuilevat joka laatikosta.”

Himoshoppaaja Laura Friman: ”Tiedostan, että elämäntapani on tuhoisa”

Teksti:
Laura Friman
Kuvat:
Lauri Tamminen
Julkaistu: 27.9.2022
|
Muokattu: 27.9.2022
Kuluttaminen on tapa kokea yhteisöllisyyttä ja hyväksyntää. Yksi haalii uusinta teknologiaa, toinen vaatteita. Laura Friman selvitti ilmiön taustoja ja kokeili itse, miltä tuntuu olla vuosi vaatteidenostolakossa.

Lähtötilanne: ”Hei, olen Laura ja olen shoppailuholisti.”

Tunnustus on nolo, mutta tosi. Olen vuosia rakastanut erityisesti vaatteiden ostamista kaikissa muodoissa: ostan halpaa ja kallista, kivijalassa, kauppakeskuksessa, verkossa.

Tahdon aina uutta. Minun mielestäni omalla ulkoasulla on ihana leikkiä ja vaatteilla voin ilmaista itseäni. Käytän rahaa vaatteisiin vähintään sata euroa kuussa, parhaimmillaan tonnin.

Minulla on siihen varaa. Olen nelikymppinen media-alan yrittäjä, ja tienaan mukavasti. Ymmärrän, että kaikilla ei ole varaa jäädä shoppailukoukkuun, koska ylimääräistä rahaa ei ole.

En käytä omaa etuoikeuttani viisaasti. Voisin hankkia eettisesti tuotettuja, pienten suunnittelijoiden yksilöllisiä vaatteita ja panostaa kotimaiseen. Teen minä niinkin, mutta sen lisäksi rakastan pikamuotia. Ostan, ostan, ostan.

Tuhoisa elämäntapa

Samaan aikaan tiedostan, että elämäntapani on suorastaan tuhoisa. Kerskakulutukseen ei ole varaa, jos planeetan tulevaisuus kiinnostaa. Kulutusvalintani eivät kuitenkaan kerro, että olen huolissani sekä ilmastokriisistä että ihmisoikeuksista.

”tiedostan, että elämäntapani on suorastaan tuhoisa.”

Pikamuodin tuotantoprosessit eivät aina kestä päivänvaloa. Aasialaisten tehtaiden työntekijät ovat usein alaikäisiä ja lähes aina alipalkattuja ja ylityöllistettyjä. Vaateteollisuuden päästöt ovat yhtä suuret kuin rahtilaivojen ja lentoliikenteen päästöt yhteensä. Esimerkiksi puuvillavaatteen valmistus nielee valtavia vesimääriä — erityisesti seuduilla, joista vedestä on jo valmiiksi huutava pula. Yhden puuvillaisen t-paidan valmistamiseen kuluu 2 700 litraa vettä.

Vuosi ostolakossa

Vuodenvaihteen kynnyksellä 2019 saan päähänpiston. Päätän ryhtyä vaatteidenostolakkoon. Idea syntyy, kun olen berliiniläisessä ketjuliikkeen vaatekaupassa keräämässä syliini pinoa halpoja neuleita. Kassan liepeillä katson sylillistä huonolaatuista neulosta ja viskaan pois kaikki paitsi yhden.

Samalla päätän, että minun on järkevöitettävä kuluttamistani. Koska pidän tarkoista säännöistä ja haasteista, päätän karsia ostoja oikein kunnolla: minäpä olen vuoden ostamatta yhtäkään vaatetta!

Tukin itseltäni porsaanreiät. Ei yhtäkään vaatetta koko vuonna saa todella tarkoittaa sitä. En osta yhtäkään sukkaparia tai fiksuja kumisaappaita, vaikka vanhoista tulisi varvas läpi. Ei myöskään kirppiksiä eikä kierrätysryhmien löytöjä. Vaikka käytettyjen second hand -vaatteiden suosiminen on parempi vaihtoehto kuin uuden ostaminen, sekin ylläpitää vaateriippuvuutta. Ja juuri kirpputoreilla kontrolli pettää välillä täysin. Kaikki on niin halpaa!

Haluan harjoitella eroon näistä ajatuksista. Tammikuun ensimmäisenä 2020 teen sen. Alan vuoden mittaiseen, täydelliseen vaatteidenostolakkoon.

Kuluttaminen on tapa kokea yhteisöllisyyttä

Ei ihme.

”Kuluttajuus on uskonnon kaltainen ilmiö”, tutkija Mikko Kurenlahti summaa.

Väite voi kuulostaa hurjalta, mutta Kurenlahti tietää, mistä puhuu. Hän on koulutukseltaan uskontotieteilijä ja perehtynyt tutkimaan kuluttajuutta maailmankatsomuksellisena ilmiönä. Kuluttamisen vertautuminen uskontoon ei viittaa ainoastaan siihen, että kuluttaminen on meille kokonaisvaltainen, yhteinen elämänkatsomus. Kurenlahden mukaan yhteistä on yllättäen myös se, että kuluttaminen on sekä luonteeltaan että pyrkimyksiltään ennemmin syvällistä kuin pinnallista.

”Kuluttamisesta puhutaan usein virheellisesti merkityksettömänä, materialistisena ja sisällöllisesti köyhänä ilmiönä. Olen siitä aivan eri mieltä.”

Kurenlahden mukaan kulutuskeskeinen elämäntapa kurkottelee inhimillisyyden ja ihmisluonnon syvyyksiin. Markkinavoimien dominoimassa maailmassa kuluttaminen on meille tapa kokea yhteisöllisyyttä, yhteyttä muihin. Ja kun haluamme uudet kengät, emme niinkään halua itse kenkiä kuin sen, mitä ne meille lupailevat ja edustavat. Tuliterät vaelluskengät – timmimpi ja onnellisempi minä!

Usein tavoittelemme kuluttajuuden kautta yksinkertaisesti parempaa elämää.

Ei kovinkaan pinnallinen haave.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita synninpäästöä meille, jotka tahdomme viestiä, heimoutua ja sulautua sydämemme kyllyydestä. Kuluttamisen ylikorostumisella on joka tapauksessa vissit seuraukset.

”Tiedämme nykyään kaikki, että kuluttaminen on planetaarinen ongelma, joka vaatii ratkaisuja”, Kurenlahti tiivistää.

”Kuluttamiseen tulee suhtautua kriittisesti.”

Hän painottaa kuitenkin myös armollisuuden merkitystä. Kyseessä ei ole pulma, jonka ratkaisun voi sysätä yksilön harteille. Kuluttajuus on monimutkainen ja vaikea yhteiskunnallinen kysymys.

Yksioikoinen kuluttajuuden demonisointi ei ole välttämättä tehokkain ratkaisu tämän massiivisen solmun avaamiseen. ”Lopettakaa kuluttaminen!” -toitotus on ympäristön kannalta ymmärrettävää ja perusteltuakin, mutta se ei välttämättä saa meitä muuttamaan käyttäytymistämme.

Ehdottomuus ei ole ainoa vaihtoehto

Mikä sitten saisi? Yhtä, taianomaista ratkaisua ei ole. Lähtökohtana voisi olla itsetutkiskelu.

”On kiinnostavaa pohtia, mikä meitä motivoi valinnoissamme”, Sitran Luonto ja arki -hankkeen johtava asiantuntija Sari Laine vinkkaa.

Hän ottaa esimerkiksi kasvissyönnin. Joku haluaa valita kasvissyönnin eläinten oikeuksien tai ympäristöhuolten takia, toinen innostuu aiheesta koska ei halua, että ruokaa haaskataan. Toimiminen omien motiivien pohjalta on inhimillistä.

Laine on inhimillinen kuluttaja itsekin. Hänen vegaanihaaveensa on toistaiseksi tyssännyt ihaniin juustolautasiin.

”Ajattelen, että ehdottomuus ei ole ainoa vaihtoehto. Mustavalkoisuuden sijasta kannustan kultaiselle keskitielle. Uusimpien tutkimustemmekin mukaan 75-prosenttinen vegaanius riittää ilmastokriisin torjumistalkoissa.”

Omien kulutustottumusten pohtiminen onkin oivallista aloittaa juuri lautaselta. Ruoka on suuri osa jokaisen arkea ja muodostaa hyvän siivun hiilijalanjäljestämme.

Jos oma ympäristökuormitus on kysymysmerkki, Laine neuvoo tekemään netissä Sitran näppärän elämäntapatestin. Se kartoittaa vastuullisia valintoja paitsi jääkaapin sisällön myös asumisen, liikenne- ja matkailutottumusten sekä hankintojen pohjalta.

Satsaa itsemyötätuntoon ja joustavuuteen

Ai miten ostolakkoni eteni?

Vuoden aikana ehdin käydä läpi laajan skaalan tunteita. Ensin puhkuin topakkana lakkoilun intoa, sitten alkoi sapettaa. Kun muut intoilivat festariasuistaan tai hankkivat kesän juhliin ihania mekkoja, minä pläräsin ankeita, ikivanhoja kolttujani ja häpesin, kun puin joka synttäreille saman asun. Trendikkäiden vaatteiden ja asusteiden myötä on kiva viestittää, että on ajan hermolla.

Tätä piirrettä ei kannata typistää alentuvasti ”naisten jutuksi”. Miehet ovat ihan yhtä innokkaita ostamaan itselleen rahalla kiinnostavuutta, uskottavuutta ja muodikkuutta, vaikka se heidän tapauksessaan tehdäänkin tyypillisemmin esimerkiksi teknologian, laitteiden tai autojen kautta. Ajurina toimii sama halu viestiä muille, kuulua joukkoon ja rakentaa ideaali-identiteettiä.

Kaikkein eniten lakkovuosi kismitti, kun koin ihan oikeasti tarvitsevani jotain: kun unohdin vaihtoalusvaatteet kotiin asuntoautoreissulla (älkää kysykö, miten selvisin tästä, sillä vastaus ei ole siveä), juoksulenkkarit hajosivat jalkoihini ja syksyllä tajusin, että en omista yhtään vedenkestävää takkia. Silloin mietin, että ehkä typerän ehdottomuuden ja joko–tai-asenteen sijasta olisin voinut tehdä maltillisemman uudenvuodenlupauksen.

Sellaiset muutokset ovat ammattilaisenkin mukaan kestävimpiä.

”Isoja muutoksia lähdetään usein tekemään hampaat irvessä“, psykoterapeutti Ilona Lammi kertoo.

”Muutokseen lähdetään kieltojen ja rajoitusten, eli negatiivisen, kautta. Yleensä odotukset ovat epärealistisia: halutaan liian paljon, liian nopeasti. Pelkkä itsekuri ei kuitenkaan riitä.”

Sen sijaan Lammi kehottaa satsaamaan itsemyötätuntoon ja joustavuuteen. Ne vievät pidemmälle.

Kuluttamisen muuttamisessa on paljon samaa kuin esimerkiksi ruokavaliomuutoksissa.

Ostolakko nosti kuluttamisen kynnystä

Tiukkapipoinen vaatelakkoni ei siis ole malliesimerkki tottumusten muuttamisesta. Ihmeellistä kyllä, selvisin silti ihmiskokeestani kuivin jaloin. (Tai no, en missään nimessä kuivin jaloin, koska talsin koko vuoden ilman ehjiä kumppareita.)

Uudenvuodenaattona voin skoolata ystävien juhlissa sille, että en ollut käyttänyt vaatteisiin euroakaan koko vuonna. Rintsikoiden hajonnut kaarituki saattoi juuri pistää kylkiluideni väliin, mutta silti: ”Skål!” Saavutus tuntui hyvältä.

Heti testivuoden jälkeen minulla oli aiempaa rennompi ja rauhallisempi olo. Jäi aikaa muuhun, kun ei koko ajan tarvinnut olla haalimassa uutta.

Vielä ihmeellisempääon, että vuosi jätti pysyviä vaikutuksia. Lakko ei jäänyt päälle, eli hankin kyllä joitain uusia vaatteita, mutta rutiininomainen ostostelu ei enää kuulu harrastuksiini. Päinvastoin. Nyt pihistelen ja kitsastelen silloinkin, kun olisi ihan fiksua hankkia jotain uutta.

Kynnys kuluttamiselle on noussut varkain korkeammaksi. Ostoimpulssit vaimenevat, kun niitä treenaa säntillisesti. Luulen, että vaikkapa tupakoinnista luopuminen tuntuu samalta: aluksi himottaa, mutta vähitellen mielihalun vastustaminen muuttuu helpommaksi.

En halua maalata itsestäni pyhimystä, sillä lakon jälkeen olen repsahtanut pari kertaa. Se tapahtuu poikkeuksetta verkkokaupoissa, joissa alennusvalot vilkkuvat ja ostaminen on tehty liian helpoksi: ”Klikkaa kolme kahden hinnalla.”

Nykyään verkko-ostoslaatikkoa kotiin raijatessa olo on kuitenkin jo valmiiksi krapulainen ja katuvainen. Ei näin.

Rakasta ja vaali vaatteitasi

Shoppailuun ei kannata jäädä koukkuun, mutta ei myöskään syyllisyyteen. Armollisuus on muotitermi, mutta sille on paikkansa. Vähemmän ehdoton asenne omiin kulutusvalintoihin kannattaa. Se ei tarkoita vastuun pakoilua, sillä jokaiselta vaaditaan kriittisyyttä. Jokaisella keskiluokkaisella suomalaisella on varaa ja velvollisuus luopua jostakin.

Minun tapauksessani se tarkoittaa asennemuutosta. Minun ei tarvitse luopua rakkaudestani vaatteisiin. Vaatteet ovat ihania ja kertovat kantajastaan. Minun tarvitsee vain muistaa, millaisia vaatteita ihailen eniten: juuri halpaketjusta kipaistuja bulkkirättejä vai sellaisia, joilla on tarina ja säikeissään ommelkaupalla muistoja? Vinkki: en ensimmäisiä.

Tämä ajatus soveltuu moniin muihinkin hyödykkeisiin kulutuskeskeisessä kulttuurissamme. Tavaroitaan saa rakastaa, kunhan niitä muistaa vaalia.

Silloin ei tule kerskuttua aina uusimmalla uudella, vaan aarteidensa pitkällä iällä.

Minun tapauksessani kunnian saa musta luottomekko, jota olen käyttänyt juhlissa sujuvasti jo kuusitoista vuotta. Aion käyttää sitä ainakin kuusitoista vuotta lisää.

Lue myös nämä

10 vinkkiä: Näin pienennät hiilijalanjälkeäsi ja säästät rahaa

Muun muassa lähiruoan suosiminen ja matkojen yhdisteleminen ovat helppoja tapoja säästää ympäristöä ja kukkaroa.

1 Yhdistele reissuja

Jos yhdistät työmatkoihin kauppareissuja ja vapaa-ajan matkoja, säästät rahaa ja ympäristöä. Yhdistelmäreissut merkitsevät puolittuvaa polttoainelaskua, ja kimppakyydeillä hyvä vaikutus kertautuu.

2 Viivähdä suihkussa lyhyemmän aikaa

Suihkussakäyntiajan lyhentäminen kahdeksasta minuutista neljään puolittaa myös suihkuveden lämmityskustannukset. Lämmin suihku kuluttaa minuutissa neljä kertaa enemmän energiaa kuin sähkösaunan kiuas.

3 Lämmitä ilmalämpöpumpulla

Oikein asennettu ilmalämpöpumppu voi pienentää etenkin sähkölämmitteisten talojen lämmityskuluja sadoilla euroilla vuodessa ja pienentää hiilijalanjälkeä kahden edestakaisen Tukholman-lennon verran.

4 Suosi lähellä kasvatettua ruokaa

Lähiruoan suosiminen pienentää polttoainekustannuksia. Jos valitset lautaselle lähiruokaa viidesti viikossa, hiilijalanjälkesi voi pienentyä 3400 autoilukilometrin verran.

5 Vaihda liha välillä kalaantai kanaan

Jos syöt kolmesti viikossa punaisen lihan sijasta kanaa tai kalaa, se on hiilijalanjäljellesi sama kuin ajaisit autoa 2800 kilometriä vähemmän.

6 Nauti kasvisruokaa

Jo kolme kasvisruokapäivää viikossa voi pudottaa hiilipäästöjäsi vuodessa viidellä prosentilla. Kokonaan kasvisruokaan siirtyminen voi pienentää vuotuista hiilijalanjälkeäsi edestakaisen Rooman-lennon verran.

7 Pelasta ylijäämäruokaa

Ravintolasta ostettu ylijäämäannos on maukas tapa vähentää ruokahävikkiä. Kolme hävikkiruoka-ateriaa viikossa voi pienentää hiilijalanjälkeäsi prosentin verran vuodessa. Se vastaa noin 500 autoilukilometrin päästöjä.

8 Valitse lomakohde kotimaasta

Jos vaihdat kerran vuodessa viikon loman Espanjassa vaikkapa kaupunkilomaan Suomessa, hiilijalanjälkesi kutistuu edestakaisen lennon päästöjen verran eli lähes 15 prosentilla vuodessa.

9 Matkusta harvemmin, mutta pitempään

Jos teet vuodessa yhden kaksiviikkoisen matkan sen sijaan, että tekisit kolme lyhyempää, hiilidioksidipäästösi voivat pienentyä saman verran kuin keskiverto-omakotitalon puolen vuoden sähkölämmitys tuottaa päästöjä.

10 Tilaa ruokaostokset verkosta

Ruokien suunnitelmallinen tilaaminen kotiin vaikkapa kerran viikossa vähentää heräteostoksia ja polttoainekuluja. Sen myötä on mahdollista pienentää vuoden hiilijalanjälkeä noin viidensadan autoilukilometrin verran.

Koonnut: Kaisa Hako

Lähteet: Sitra, Hiilihelppi.fi, WWF, Lomalista.fi

Lisää aiheesta