Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin lemmikki lomailee turvallisesti

Teksti:
Enna Koivunen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
On omistajan vastuulla tarkkailla lemmikkiä, sillä eläin sietää lämpöä eri tavalla kuin ihminen, eikä se osaa varoa luonnonvaaroja, kuten punkkeja tai käärmeitä. Kokosimme kuusi vinkkiä, joiden avulla lemmikkikin lomailee turvallisesti.

1\. Älä jätä lemmikkiä yksin kuumaan autoon

"Lemmikit eivät reagoi kuumuuteen samalla tavalla kuin ihminen. Esimerkiksi koira ei pysty hikoilemaan, vaan poistaa lämpöä lähinnä läähättämällä", kertoo Kodin Terra Hämeenlinnan tuoteryhmävastaava Tero Bister.

Koiraa ei saa koskaan jättää yksin kuumaan paikkaan, kuten autoon odottamaan. On myös tärkeä huolehtia, että raikasta juomavettä on saatavilla koko ajan. Lyhyillekin matkoille tulee varata mukaan vesikuppi ja -pullo, jotta lemmikki ei kärsi nestehukasta.

 "Lemmikit ovat tervetulleita kaikkiin Kodin Terroihin, joten niitä ei tarvitse jättää autoon paahtumaan. Myymälässämme on myös vesitarjoilu eläinvieraille", Bister vinkkaa.

2\. Huolehdi kodin jäähdyttämisestä

Aurinkoisella tai muutoin kuumalla säällä on huolehdittava hyvin sisätilojen viilentämisestä. Kotoa poistuttaessa ikkunat on jätettävä tarpeen mukaan raolleen ja sälekaihtimet on vedettävät alas.

 "Jos aurinko paistaa suoraan sisälle, lemmikillä voi olla tukalan kuuma, vaikka ilma ei olisi helteinen. Sama koskee autolla matkustamista", Bister muistuttaa.

Kaikki lemmikit eivät pääse liikkumaan kotona vapaasti. Ne asuvat häkeissä ja terraarioissa, jotka tulee sijoittaa asunnon varjoisimpiin nurkkiin.

"Jos häkki on kuumassa paikassa, esimerkiksi jyrsijöillä ei ole mahdollisuutta hakeutua viileään, kuten ne luontaisesti tekevät", Bister toteaa.

 "Akvaarioon kohdistuva suora auringonvalo voi vauhdittaa myös levän kasvua", hän lisää.

Raikasta juomavettä on oltava saatavilla koko ajan.

3\. Viilennä vedellä

Aitauksessa asuvilla ulkokoirilla on myös oltava mahdollisuus vetäytyä varjoon. Olon helpottamiseksi koiraa voi suihkuttaa viileällä vedellä tai viilentää kylmään veteen kastelluilla pyyhkeillä. Bisterin mukaan saatavilla on erilaisia viilentämiseen tarkoitettavia välineitä, kuten viilennysmattoja, takkeja ja viittoja. Eläintä ei kuitenkaan saa jättää niiden kanssa yksin.

"Jotkut viilennysmatot sisältävät geeliä, johon koira voi vahingossa päästä käsiksi mattoa pureksiessaan", Bister varoittaa.

4\. Syynää turkki säännöllisesti punkkien varalta

Monet kissat ja koirat saavat kesäisin liikkua vapaasti esimerkiksi mökin pihapiirissä, jolloin ne saavat hyönteisten puremia ja pistoksia. Lemmikki voi myös uteliaana lähestyä käärmettä ja tulla purruksi.

"Käärmeen purressa lemmikki on vietävä lääkäriin", ohjeistaa Bister.

Eläin kannattaa tarkistaa usein erilaisten pistosten ja erityisesti punkkien varalta. Punkki on hyvä poistaa mahdollisimman pikaisesti.

"Punkkien tarttumista voi estää esimerkiksi kaulaan kiinnitettävällä punkkipannalla ja valeltavilla liuoksilla. Jos punkkeja kuitenkin päätyy lemmikin iholle, ovat punkkipihdit oikea väline niiden poistamiseen", Bister neuvoo.

5\. Varaudu vatsavaivoihin

Loukkaantumiset ja hyönteiset eivät ole ainoa ongelma – ihmisten tavoin myös lemmikit voivat kärsiä matkapahoinvoinnista, jota voi ehkäistä lääkkeillä.

 "Vatsavaivoihin on muutoinkin hyvä varautua, sillä ulkona maailmaa tutkiessaan eläin saattaa maistella kaikenlaisia asioita, kuten kasveja ja sieniä", Bister huomauttaa.

Nestetasapainoa edistävät ja suolistoa rauhoittavat tuotteet voivat silloin olla avuksi. Reissuun tulisikin pakata mukaan ensiapupakkaus, joka sisältää mahdollisesti tarvittavat lääkkeet ja välineet.

Eläin kannattaa tarkistaa usein erilaisten pistosten ja erityisesti punkkien varalta.

6\. Muista pelastusliivit ja varo sinilevää

Koiralle on hyvä pukea pelastusliivit, kun se otetaan mukaan veneelle. Jotkin koirat ovat myös innokkaita uimareita. Jos rannassa näkyy sinilevää, koiraa ei saa päästää  polskimaan, sillä se voi saada myrkytyksen juomalla vettä tai nuolemalla kastunutta turkkia. Uinnin jälkeen karvakuonon turkki kannattaa kuivata, jotta kosteus ei jää pesimään iholle ja aiheuta tulehduksia.

"Esimerkiksi luppakorvaisilla roduilla kosteutta jää herkästi hautumaan korvien alle", Bister mainitsee.