Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Markus Snellman kertoo, että metaanikaasua on käytetty polttoaineena jo neljä vuotta, ja kokemukset ovat olleet pelkästään hyviä. Kaasusäiliöt tuodaan tehtaalle konteissa.

Snellman korvasi polttoöljyn biokaasulla – hiilijalanjälki pienenee vauhdilla

Teksti:
Pirjo Latva-Mantila
Kuvat:
Pirjo Latva-Mantila
Julkaistu: 1.4.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Biokaasukontit Snellmanin Kuusisaaren tehtaan tontilla Pietarsaaressa ovat herättäneet laajaa kiinnostusta.

Kun Snellman Lihanjalostus korvasi biokaasulla kaiken lämmityksessä ja höyryntuotannossa käytettävän polttoöljyn elokuussa 2014, siitä tuli lajinsa ensimmäinen Suomessa.

Biokaasu on täysin uusiutuva ja hiilidioksidineutraali energianlähde. Myös raskasmetalli-, rikki-, pöly- ja nokipäästöt näyttävät nollaa.

Alkuperäinen tavoite täytetty

Tehtaan teknisen päällikön Markus Snellmanin mukaan alkuperäisenä tavoitteena oli säästää miljoona kiloa polttoöljyä, mutta öljyä on säästynyt vielä sitäkin enemmän.

”Onnistuimme ylittämään tavoitteemme. Biokaasun ansiosta hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet vuodessa 3450 tonnilla, ja systeemi säästää rahaa vuositasolla noin 200 000 euroa riippuen öljyn hinnasta. Meillä on kyllä varavoimana vielä kevyt polttoöljy, jos kaasua ei saataisi riittävästi.”

Puhdas, prosessoitu metaanikaasu, eli biokaasu on peräisin tehtaan omasta biojätteestä, lietteestä, jota syntyy tehtaan navetassa, pesualtaissa ja erilaisten prosessien sivutuotteena. Liete kuljetetaan tankkiautoilla 40 kilometrin päässä sijaitsevalle Jepuan biokaasulaitokselle, jossa se mädätetään kaasuksi. Valmis kaasu tuodaan konteissa Kuusisaareen.

  • Hukkalämmön talteenotolla ja biokaasun käytöllä on säästetty öljyä 2,9 miljoonaa kiloa.
  • Hiilidioksidipäästöjen vähennys yhteensä 8700 tonnia vuodessa.
  • Määrä vastaa 9000 edestakaista Helsinki-Tokio-lentoa.

Talven pakkanenkin voidaan hyödyntää

Öljyn korvaaminen biokaasulla ei ole Snellmanin ainoa ilmastoteko: ilmakehän hiilidioksidikuormaa on vähennetty monin muin tavoin.

”Käytämme esimerkiksi kylmää ulkoilmaa hyödyntävää vapaajäähdytystä, mikä tarkoittaa, ettei meetvurstiosastollamme tarvita pakkaspäivinä lainkaan koneellista jäähdytystä. Tehokkaat lämpöpumput taas hyödyntävät jäähdytyksestä syntyvää hukkalämpöä. Ensimmäinen lämpöpumppu asennettiin jo 12 vuotta sitten ja toinen 10 vuotta sitten. Tämän vuoden tammikuussa otettiin käyttöön kolmas.”

”Yksi lämpöpumppu käyttää sähköenergiaa yhden kilowatin ja luovuttaa lämpöenergiaa neljä kilowattia, summaa Snellman, jonka mukaan hiilidioksidipäästöjen vähennys vuodessa on 8700 tonnia, mikä vastaa noin 9000:ta edestakaista Tokio-Helsinki-lentoa”, Snellman laskee.

Teknisen päällikön toivomus on, että Kuusisaaren tehdas voisi tulevaisuudessa tehdä itse kaiken käyttämänsä energian. Tämä tarkoittaisi myös tuulivoiman käyttöönottoa.

Vuonna 1951 perustetun perheyrityksen seuraava ilmastoteko on Kuusisaaren alueella tämän vuoden syksyllä avattava biokaasuasema, jossa kuka tahansa voi tankata biokaasuautonsa. Pian tien päällä kulkee myös Suomen ensimmäinen biokaasukäyttöinen eläinkuljetusauto.

S-ryhmän Iso Juttu -kampanjan tavoitteena on hillitä ilmastonmuutosta vähentämällä ilmastoa lämmittäviä hiilidioksidipäästöjä miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä. Miljoona tonnia on iso juttu – se on saman verran kuin 8 000 000 automatkaa Rovaniemeltä Helsinkiin tai 100 000:n suomalaisen vuosittaiset päästöt. Tutustu kampanjaan osoitteessa www.isojuttu.fi

Lisää ilmastotekoja:

Lisää aiheesta