Agrifutura Oy:n kasvihuoneella Porin Ulasoorissa viljellään NAMS-tomaatteja kestävillä menetelmillä. Niin kestävillä, etteivät toimitusjohtaja Sebastian Anttila ja myyntijohtaja Teemu Kanasuo keksi kovin montaa asiaa, joilla hiilijalanjälkeä voitaisiin vielä pienentää.
”Koko firma on rakennettu kestävän kehityksen tuotannolle. Melkein voi sanoa, että meidän hiilijalanjälki on plussan puolella”, kuvailee Kanasuo.
”Toki aina on parannettavaa”, jatkaa Anttila, jonka mukaan seuraava tavoite on olla täysin muoviton yritys.
”Biomuoviin siirtyminen ehkä toteutuu jo vuoden päästä.”
Kanasuo luettelee rimpsun asioita, joilla ekologisuus on viety mahdollisimman pitkälle:
kasvihuone on kaukolämpöverkossa, ja lämpö on bioenergialla tuotettua,
valoista syntyvä lämpö hyödynnetään,
kasteluvedestä iso osa kerätään sateista ja kierrätetään vielä kastelun jälkeen,
tuotanto hoituu pääosin biologisesti,
pakkaukset, myös läpinäkyvä osa valmistetaan puukuidusta, ja
tuotannon sivuvirrat, kuten taimien lehdet ja varret kierrätetään kompostoimalla.
Lisäksi valosaasteelta vältytään verhojen avulla, eikä kuljetuspäästöjä synny paljon, sillä kasvihuone sijaitsee vain 3,5 kilometrinpäässä Porin kauppatorista. Suurin osa myydään lähialueelle.