Testamentteja eivät tee vain ikääntyneet, vaan viimeisen tahdon laatimisen syyt vaihtelevat suuresti. Perunkirjoittaja Jasmi Salo HOK-Elannon Perunkirjoitustoimistosta kertoo, että moni uudestaan naimisiin menevä haluaa tehdä testamentin puolisonsa kanssa. Testamentteja tekevät myös muun muassa vakavasti sairastuneet tai sairaudesta toipuneet. Läheisen kuolema herättää usein pohtimaan omankin elämän rajallisuutta.
Avoparien määrä kasvaa koko ajan. Siviilioikeuden professori Urpo Kangas Helsingin yliopistosta suosittelee testamenttia vakaassa avoliitossa eläville.
"Testamentti on avoliitossa eläville ainoa tapa taata oikeus asua yhteisessä kodissa ja hallita kodin irtaimistoa jakamattomana", hän toteaa.
Hyvin yleistä on, että testamentin tekijät haluavat sulkea perillistensä avio-oikeuden pois turvatakseen omaisuuden pysymisen suvussa.
Apua asiantuntijalta
Testamentti kannattaa tehdä asiantuntijan avustuksella esimerkiksi asianajotoimistossa. Asiantuntijan käyttäminen varmistaa muun muassa sen, ettei asiakirjaan jää muotovirhettä, joka voisi tehdä testamentista pätemättömän.
Testamentin laatiminen maksaa muutamasta sadasta eurosta ylöspäin. Jasmi Salon mukaan ensimmäisen asiakastapaamisen aikana käydään läpi muun muassa asiakkaan perhetilanne ja mahdollisesti myös varallisuus. Useimmiten asiakas saa heti ensitapaamisen aikana käteensä testamenttiluonnoksen, jonka hän voi allekirjoittaa heti tai nukuttuaan yön yli.
Salo suosittelee, että asiakas laittaa oman kappaleensa tallelokeroon tai muuhun turvalliseen paikkaan. Testamenttia voi muuttaa jälkikäteen. Se kannattaa tehdä saman asiantuntijan kanssa.
Viimeinen tahto
Omaisuutensa voi testamentata kenelle tahansa ihmiselle tai mille tahansa järjestölle, mutta ei eläimelle.
"Testamentilla voi määrätä kaikesta siitä, mistä henkilö oli oikeutettu päättämään eläessään", Urpo Kangas sanoo.
Vainajan viimeisellä tahdolla on paljon valtaa, mutta Suomen lakiin kuuluvan perintökaaren mukaan rintaperillisillä on oikeus saada lakiosansa jäämistöstä. Lakiosa on puolet perintöosasta. Esimerkiksi jos rintaperillisiä on kaksi ja jäämistö on 100 000 euroa, kummankin lakiosa on 25 000 euroa.
Kankaan mukaan on äärimmäisen harvinaista, että henkilö tekee lapsensa perinnöttömäksi. Joskus syynä voi olla esimerkiksi jälkeläisen rikollinen elämä.
Taideaarteet jakoon
Vitriinin arvokkaan designtuotekokoelman ja seinillä olevan arvotaiteen saaja tai saajat on syytä merkitä testamenttiin mahdollisimman tarkkaan: Pertti-veli saa sarpanevat, Riitta-täti Marimekon kankaat ja Sari-sisko olohuoneen taulut.
Jäämistö kuuluu valtiolle, mikäli perillisiä tai testamenttia ei ole. Monet yksinäiset testamenttaavat omaisuuttaan esimerkiksi eläinsuojeluun tai ihmisoikeuksien puolustamiseen.
"Jos kyse on suuresta järjestöstä, jolla on monta eri toimialaa, kannattaa määrittää tarkkaan, minkä alueen järjestölle ja minkä toiminnan tukemiseen haluaa testamentin tehdä", Jasmi Salo neuvoo.
Testamentti on avoliitossa eläville ainoa tapa taata oikeus asua yhteisessä kodissa.