Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Treenaava vegaani Juhani Pitkänen: "Palaudun nopeammin treeneistä"

Teksti:
Harri Heiskanen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Personal trainer ja urheilijoiden voimavalmentaja Juhani Pitkänen päätti selvittää, miten vegaaniruokavalio vaikuttaa ihmiskehoon, kun samalla tehdään kovaa kestävyys- ja voimaharjoittelua.

Juhani Pitkänen, helsinkiläinen PT ja voimavalmentaja, sitoo kengännauhojaan kotipihassaan ja valmistautuu juoksulenkkiin. Aamu on tyyni ja aurinkoinen, mutta ilma vielä viileä. Täydellinen juoksukeli. Vielä puoli vuotta sitten Pitkänen tankkasi polttoainetta treeniin perinteisestä sekaruokavaliosta. Nyt kone käy täysin kasvipohjaisella ravinnolla.

Tuhannet suomalaiset osallistuivat vuoden alussa Vegaanihaasteeseen, jossa he söivät kuukauden ajan vegaanisti. Pitkänen oli yksi heistä, ja lopulta kokeilu laajeni pysyväksi ruokavaliomuutokseksi.

Pitkänen halusi tutkia, millaisia muutoksia vegaaniruokavalio aiheuttaa kehossa, joten hän mittautti veriarvojaan ja kehonkoostumustaan projektinsa alusta alkaen.

Vegaaniruokavalio ei vielä ole suuressa muodissa urheilu- ja liikuntapiireissä, joissa suositaan liha- ja maitotuotteita proteiininlähteinä. Rahkapurkki on lihaskuntoharjoittelun pyhä symboli, ja kauppojen hyllyt notkuvat erilaisista proteiinivalmisteista, joiden pohjana lähes poikkeuksetta käytettään maitopohjaisia tuotteita.

Aloittaessaan vegaanina Pitkäsenkin takaraivoissa kolkutteli useita kasvissyöntiin liitettäviä uskomuksia: Vaikea koostaa. Kallis. Ei sisällä tarpeeksi proteiinia. Lihasten kasvatus ei onnistu. Ei voi treenata kovaa. Rajoittava.

"Ajattelin, että eläminen muuttuisi vaikeammaksi – etenkin proteiininlähteiden ja lisäravinteiden osalta. Oletin myös, ettei suorituskyky pysyisi samalla tasolla ja että olosta tulisi jotenkin heikompi", hän muistelee.

Ei pelkästään paasaavia hippejä

Lyhyen kävelyn jälkeen Pitkäsen askel vaihtuu juoksuun ja vauhti kiihtyy kohti ylämäkeä. Muutaman jalkoja herättelevän mäkivedon jälkeen Pitkänen tarkistaa sykemittarista tilanteen ja aloittaa harjoituksen. Ohjelmassa oleva tunnin lenkki on ultrajuoksua ja voimanostoa harrastavalle urheilijalle lyhyt.

Loppukeväästä alkusyksyyn Pitkänen harjoitteli syyskuista Vuokatin sadan kilometrin polkujuoksukilpailua kohden, samalla säilyttäen voimatasonsa ja lihasmassansa.

Pitkänen on työskennellyt liikunta-alalla pian vuosikymmenen ja törmännyt sinä aikana monesti ennakkoluuloihin ja negatiiviseen suhtautumiseen vegaaniruokavaliota kohtaan.

"Ennakkoluulot liittynevät usein väärän informaation aikaansaamaan tietämättömyyteen ja siihen, ettei treenipiireistä löydy vielä hirveästi vegaaneja. Ei niille uskomuksille tutkitun tiedon valossa kuitenkaan ole pohjaa. Hyviä esimerkkejä vegaanitreenaajista ja -urheilijoista löytyy. Jopa Arnold Schwarzenegger on siirtynyt noudattamaan kasvisruokavaliota."

Pitkänen viittaa yleisiin uskomuksiin siitä, että kasvisruokavalioita noudattamalla ei saisi ravinnosta kaikkia tarvittavia aminohappoja, ja että esimerkiksi soijan syöminen laskisi testosteronitasoja. Todellisuudessa esimerkiksi soijassa ja hamppuproteiinissa on täydellinen aminohappoprofiili ja nyhtökaurassa parempi proteiinikoostumus kuin kanassa. Myöskään kohtuullisen soijankäytön negatiivisista vaikutuksista hormoneihin ei ole näyttöä. On esitetty, että soijalla voi myös olla kolesteroliarvoja kohentava vaikutus.

"Hiukan on ehkä sellaista poteroitumista havaittavissa. On helpompi pysyä vanhassa eikä miettiä vaihtoehtoja. Syöminen on niin tunteita herättävä asia. Vegaanien imagokaan ei perinteisesti ole kovin myönteinen; kasvissyöjät nähdään yhä joissain piireissä paasaavina hippeinä, vaikka todellisuus on toisenlainen. Vegaanit ovat ihan tavallista porukkaa."

Suorituskykyä vegaaniruokavaliosta

Lenkkiä on takana parikymmentä minuuttia ja on seuraavan mäkijuoksun aika. Pieni hengähdystauko kalliolla tulee tarpeeseen. Hengityksen tasaannuttua Pitkänen pohtii vastausta kysymykseen siitä, löytyykö valmentajilta ja liikunta-alalta riittävästi tietoa kasvisruokavalion ja treenaamisen yhdistämisestä.

"En ole ihan varma. Tiedän, että Suomesta löytyy minun lisäkseni muutama kasvisruokavalioon paneutunut valmentaja. Yleisesti ottaen uskon, ettei skene ole ihan vielä ehtinyt mukaan tähän vegebuumiin. Ennakkoluuloja löytyy etenkin vanhemman liiton voimailupiireistä ja miespuolisten treenaajien keskuudesta."

Entä miten kävi Pitkäsen omille ennakko-odotuksille vegaaniruokavaliosta?

"Vegaaniruokavaliota on tosi helppo noudattaa, jos yhtään jaksaa etsiä tietoa."

Myöskään suorituskyky ei ole vegaaniruokavalion myötä heikentynyt. Pitkänen on juossut vähintään maratonin verran ja tehnyt kolme kovaa voimaharjoitusta viikossa.

"Olen itse asiassa huomannut palautuvani nopeammin kovista kestävyys- ja voimatreeneistä. Tätä olen kuullut muualtakin, myös ammattilaisurheilijoilta. Vaikka tutkimuksia aiheesta ei ole hirveästi, arvelisin sen johtuvan lisääntyneestä antioksidanttien sekä hiilihydraattien määrästä ruokavaliossa."

Väitteelle vegaaniruokavalion rajoittavuudesta Pitkänen naurahtaa.

"Sen verran on mässäilty kuluneen kevään aikana, että voin rehellisesti sanoa, että vegaaniruokavalio ei rajoita – päinvastoin. Menulla on ollut purilaisia, pitsaa, jäätelöä ja viinikumeja. Lähes kaikkea löytyy kasvisvaihtoehtona nykyään, myös ulkona syödessä."

Pitkäsen mielestä vegaaniruokavalion noudattaminen ei myöskään ole sekaruokavaliota kalliimpaa, jos ei jatkuvasti käytä eineksiä ja koostaa ruokavalionsa perusraaka-aineista. Proteiininlähteet ovat yleensä kallein osa-alue, oli ruokavalio mikä vain.

"En ajattele, että kaikkien pitäisi ryhtyä vegaaneiksi"

Tunnin juoksun jälkeen Pitkäsen matkamittari näyttää reilusti yli 10 kilometriä. Pitkänen voisi vielä jatkaa, mutta seuraavana päivänä on tiedossa raskaampi harjoitus.

Niin, ja entä Pitkäsen mittaustulokset? Vegaaniruokavalion myötä koettu olotila ja mitatut terveysmittarit ovat parantuneet selvästi. Kehonkoostumuksen osalta lihasmassan osuus kasvoi ja rasvaprosentti ja sisäelinrasvan määrä pienenivät merkittävästi. Myös veren rasva-arvot ja verenpaine kohenivat, vaikka eivät ne huonot olleet lähtötilanteessakaan.

Hyvistä tuloksista ja kokemuksesta huolimatta Pitkäsestä ei tule saarnaavaa vegaania.

"En todellakaan ajattele, että kaikkien pitäisi ryhtyä vegaaneiksi. Se on ajatuksena monelle liian äärimmäinen ja rajoittava. Kuitenkin kasvisten osuuden lisääminen ruokavaliossa tuo hyötyjä heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Vaikkei yhtään miettisi ekologisia tai eettisiä asioita, kasvispainotteisen ruokavalion vaikutus esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin voi olla huikea. Kun vielä treenitkin sujuvat, en näe syytä miksei ruokavalionsa muokkausta kasvispainotteisemmaksi kannattaisi ainakin kokeilla!"

Pitkäsen puolen vuoden mittaustulokset (tammikuu > toukokuu)

  • Kokonaiskolesteroli 4,4 > 3,9
  • HDL 1,3 > 1,1
  • LDL 2,6 > 2,4
  • Triglyseridit 1,18 > 0,86
  • Paastosokeri 4,7 > 4,3
  • Rautatasot 245,2 > 282,5
  • Testosteroni nousi 19,3:sta 21,5 / maksimiarvo 28
  • Verenpaine 135/85 > 115/65
  • Paino 81,7 kg > 80,6 kg
  • Rasvaprosentti 13,1 > 10,1
  • Lihasmassa 41,1 kg > 41,9 kg
  • Sisäelinrasva 41,2 cm2 > 30,0 cm2