Talon seinustalla komeilee toistakymmentä erimittaista jääkiekkomailaa vieri vieressä. Niiden kaverina seisoo vielä pihakiekkomaali. Raumalaisen Raitasen perheen kodista ei voi erehtyä.
"Pari vuotta sitten rivistö oli paljon pidempi – silloin mailoja oli miljoona ja yksi", perheenäiti Jaana Raitanen kuvailee.
Jääkiekko on pyörittänyt Raitasen perheen elämää viisitoista vuotta. Perheen isä Vesa Raitanen valmentaa nykyisin Lukon D2-joukkuetta, jossa pelaa myös perheen kuopus, 12-vuotias Lauri. Kaksi vanhinta poikaa, 19-vuotias Reima ja 21-vuotias Iiro, pelasivat niin ikään jääkiekkoa Lukon ykkösjoukkueessa aina A-juniori-ikään saakka. Vesa Raitanen lähti mukaan jäälle, kun vanhin pojista aloitteli jääkiekkoharrastustaan korttelikiekon parissa.
"Vetäjistä oli pulaa ja mietin, miksen voisi kuluttaa aikaani kaukalon sisäpuolella, kun olin hallilla joka tapauksessa."
Poikien pelatessa Vesa-isän tehtäviin on kuulunut valmennus ja kuskaaminen, kun taas Jaana-äiti on laittanut ruokaa, pessyt pyykkiä ja kannustanut. Kaikki liikenevä raha on käytetty varusteisiin ja kuukausimaksuihin. Vanhemmat laskevat, että Iiron ja Reiman ollessa B- ja C-junnuissa pelkät kuukausimaksut nielivät 550 euroa kuukaudessa.
"Harrastus on kuitenkin ollut sen arvoinen. Kiekko on vienyt meitä, mutta olemme sen ansiosta saaneet paljon, esimerkiksi hyviä ystäviä. Tämä on koko perheen yhteinen juttu."
Kiekkoilu katkesi abivuoteen
Raitasen perheen vanhimmat pojat luopuivat kilpatason jääkiekosta siinä vaiheessa, kun harrastus alkoi viedä kaiken ajan ja energian.
"Aloittelin abivuottani ja treenasin samaan aikaan A-junnuissa. Harjoituksia oli viikossa viidestä seitsemään kertaa, ja jokainen treeni kesti noin kolme tuntia. Laskeskelin, mikä on tulevaisuuteni kannalta järkevintä, ja jätin harrastuksen kokonaan", Reima Raitanen kertoo.
Kaukalo saikin jäädä hetkeksi tyystin pikkuveljen pelejä ja muutamaa Lukon edustuksen matsia lukuun ottamatta. Isoveli Iiro ei sen sijaan lopettanut pelaamista kokonaan vaan siirtyi alemmalle sarjatasolle Vermuntilan Tempoon. Nykyisin hän pelaa Laitilan Jyskeessä.
Iiro, Reima ja Lauri Raitasen mielestä parasta jääkiekossa on hyvä fiilis, pelireissut ja kavereiden kanssa touhuaminen. Vesa-isä on pitänyt huolen siitä, ettei harrastamisesta ole tullut liian totista.
"Vuosien saatossa olen nähnyt monenlaisia kiekkovanhempia, myös niitä, jotka ilmoittavat poikansa kiekkokouluun ajatuksenaan tehdä tästä NHL-tähti. Näin käy kuitenkin ani harvalle: Reiman ikäisistä kukaan ei pelaa vielä SM-liigassa ja Iiron joukkuetovereistakin vain yksi. Molemmilla oli kuitenkin F-junioreissa noin 50 pelikaveria", Vesa Raitanen toteaa.
Vakavoitunut kilpaurheilu
Jos aiemmin urheilulle omistautui lähinnä pieni erityisjoukko, nyt kuka tahansa saattaa kuskata päivittäin lapsiaan jääkiekkoharjoituksiin. Vain harva puhuu enää harrastavansa liikuntaa, ja tilalle on tullut treenaaminen, harjoittelu ja erilaisten kunto-ohjelmien noudattaminen.
Liikuntatieteen tutkijatohtori Mikko Simula Jyväskylän yliopistosta toteaa, että liikunnan vakavoituminen koskee erityisesti kilpa-urheilua. Lajiliitot pyrkivät arvokisamenestykseen, minkä vuoksi urheiluseuroissa yritetään löytää ja kehittää huippuja.
"Lajikulttuurin nousun vuoksi vaaditaan yhä vahvempaa sitoutumista harrastukseen – niin ajallisesti kuin taloudellisestikin. Seuramaksut ovat nousseet paikoitellen hurjiksi, ja yhä useammat perheet suljetaan siten ulos liikuntaharrastusten parista."
Samoilla linjoilla on Samoilla linjoilla on lasten kilpaurheilusta väitöstutkimusta parhaillaan tekevä Outi Aarresola. Hänen mukaansa juuri silmissä häämöttävä mahdollisuus ammattiuran luomiseen lisää urheilun vakavuutta. Näin on Suomessa erityisesti jääkiekossa.
"Mutta mistä tahansa kilpaurheilulajista voi tulla vakavaa. Toisissa lajeissa tämä tapahtuu aiemmin kuin toisissa. Esimerkiksi teknistä taituruutta vaativassa taitoluistelussa tavoitteellisuus on läsnä aikaisemmin kuin yleisurheilussa tai painissa."