Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jouluvaloiksi on hyvä valita energiatehokas led, joka on usein teholtaan 0,5-6 wattia. Ero energiankulutuksessa on hehkulamppuun verrattuna iso.

Pohditko kausivalojen energiankulutusta? Asiantuntija kertoo, miten käytät jouluvaloja fiksusti

Teksti:
Maarit Rasi
Kuvat:
Santtu Miikkulainen
Julkaistu: 4.12.2023
|
Muokattu: 12.12.2023
Valotyypistä ja sähkösopimuksesta riippuen jouluvalojen osuus talven sähkölaskusta voi olla muutamista euroista sataan euroon per kausi.

Jouluvalot tuovat tunnelmaa pimeneviin iltoihin, mutta niiden energiankulutus voi mietityttää.

Ovatko terassilla kauniisti valaisevat kausivalot sähkösyöppöjä? Voiko valoja polttaa aamusta iltaan?

Kuluttajille energianeuvontaa tarjoavalla valtionyhtiö Motivalla on jouluvalojen polttamiseen selvä vastaus. Valot kannattaa laittaa pois päältä silloin, kun niitä ei ole kukaan näkemässä.

Valojen ajastaminen onnistuu vaikkapa pistorasiaan kytkettävän ajastimen avulla.

”Suosituksemme kaikkien sähkölaitteiden osalta on, että älä pidä niitä turhaan päällä”, kertoo Motivan johtava energia-asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Hän muistuttaa, että olemme siirtyneet sähkönkulutuksessa uuteen aikaan. Riippuu omasta sähkösopimuksesta, miten suuren osan laskusta jouluvalot haukkaavat.

”Vaikka olemme sähkön riittävyyden suhteen paljon paremmassa tilanteessa kuin viime talvena, sähkön hinnanvaihtelut eri hetkinä tulevat olemaan isoja”, Suur-Uski kertoo.

Jouluvaloiksi on hyvä valita energiatehokas led, joka on usein teholtaan 0,5-6 wattia. Ero energiankulutuksessa on hehkulamppuun verrattuna iso.

Tiesitkö?

Motiva on vertaillut vanhojen kausivalojen ja led-valosarjojen energiankulutusta.

Kun vanhaa teholtaan 93,3 watin 216 lamppusarjaa polttaa sadan päivän ajan, se maksaa Motivan laskelmien mukaan 112 euroa, jos sähkö maksaa 50 senttiä per kilowattitunti.

Vastaavasti 80 lampun led-valosarja, joka on teholtaan kuusi wattia, maksaa sadan päivän ajanjaksolla vain 7,20 euroa, jos sähkö maksaa 50 senttiä per kilowattitunti. Mikäli sähkö maksaa 20 senttiä per kilowattitunti, maksaa led-valojen polttaminen samalta ajalta 2,90 euroa.

Motivan laskelma julkaistiin marraskuussa 2022. Sähkön hinta vaihtelee sopimuksesta riippuen paljon, joten laskelmat ovat suuntaa antavia.

”Mitä enemmän valoa tulee, sitä enemmän energiaa kuluu”

Suur-Uskin mukaan led- ja hehkulamppujen energiankäyttöön liittyvät erot ovat aika hyvin ihmisten tiedossa.

Sitä kaikki eivät muista, että ulko- ja sisäkäyttöön tarkoitetut valot kuluttavat yhtä paljon sähköä.

”Helppo muistisääntö on, että mitä enemmän valoa tulee, sitä enemmän energiaa kuluu”, sanoo Suur-Uski.

Jos jouluvalot ovat useita kymmeniä vuosia vanhat, on ne aika vaihtaa uusiin.

Asiantuntija muistuttaa, että sähkölaitteillakin on käyttöikänsä.

”Jouluvalojen osalta se vaihtelee, mutta sanoisin, että se on kymmenestä vuodesta korkeintaan 30 vuoteen. Sen jälkeen muoviosat hapertuvat.”

Vanhojen hehkulamppujen vaihtaminen led-valoihin kannattaa myös turvallisuussyistä.

”Jossain vaiheessa oli muotia laittaa hehkulamppuja ties mihin purnukoihin. Hehkulamput lämpenivät, ja ne olivat aidosti kuumenemisriski, etenkin jos ne sijaitsivat syttyvän materiaalin vieressä”, Suur-Uski kertoo.

Valoverhojen ja led-tuikkujen suosio kasvussa

Kausivalojen polttaminen on Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman energiakriisin jälkeen jälleen suosittu tapa piristää pimeää vuodenaikaa.

Valojen myynti kasvoi S-ryhmän liikkeissä lokakuussa 20 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

”Se viittaa vahvasti siihen, että palaamme lähelle vuoden 2021 myyntitilastoja. Viime vuonna kysyntä oli heikkoa”, kertoo myyntipäällikkö Marko Väänänen SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksesta.

Tavallisten terassivalojen rinnalle ovat nousseet valoverhot ja led-tuikut.

”Ne ovat turvallisempia ja helpommin käytettäviä kuin tavalliset kynttilät. Niiden käyttöikä on myös pidempi”, Väänänen sanoo.

Lue myös

Lisää aiheesta