Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jouluvalojen polttaminen on suositeltavaa, sillä usein voimme paremmin, kun ympärillämme on mielihyvää tuottavia asioita.

Psykologi paljastaa, miksi kausivalot tekevät meille hyvää

Teksti:
Maarit Rasi
Kuvat:
Santtu Miikkulainen
Julkaistu: 1.12.2023
|
Muokattu: 12.12.2023
Psykologin mukaan jouluvalot ovat yksi tapa taistella pimeän ajan alakuloa vastaan. Valot tuottavat iloa, ja sitä kautta ne voivat lisätä hyvinvointia ja jopa mielihyvähormonin tuottoa — ainakin hetkellisesti.

Marraskuun alussa sen huomaa.

Aamulla on pimeää, työpäivällä yhtä lailla. Olo alkaa muistuttaa hidastettua elokuvaa: energiatasot laskevat, enkä saa mielihyvää samalla tavalla kuin kesällä. Kärsinkö kaamosmasennuksesta?

Työpsykologi Sari Mokka Rauman Mehiläisestä tietää, että pimeä aika aiheuttaa masennusta prosentille tai kahdelle ihmisistä.

Yleisempää on, että näihin aikoihin koettu väsymys, makeannälkä ja lihominen eivät johdu varsinaisesta kaamosmasennuksesta, vaan kaamosrasituksesta.

”Siitä kärsii 20-30 prosenttia suomalaisista. On siis aika yleistä, että reagoidaan pimeään aikaan”, Mokka kertoo.

Luonnonvalon maksimointi, kirkasvalohoito ja sosiaalisiin suhteisiin satsaaminen voivat auttaa, mutta pienemmilläkin teoilla saattaa olla vaikutusta mielialaan.

Mitäpä, jos kokeilisi jouluvalojen iloa tuottavaa vaikutusta järjestelyasiantuntija Marie Kondōn tyyliin? Kondōn neuvo on, että meidän tulisi karsia kotiamme, mutta säilyttää siellä iloa tuottavat asiat.

”Jouluvalot tuovat aika paljon iloa, ja sitä kautta ne voivat lisätä hyvinvointia ja jopa mielihyvähormonin tuottoa, mutta vaikutus on hyvin hetkellinen."

Sari Mokan mukaan ajatuksessa on perää.

”Jouluvalot tuovat aika paljon iloa, ja sitä kautta ne voivat lisätä hyvinvointia ja jopa mielihyvähormonin tuottoa, mutta vaikutus on hyvin hetkellinen. Ei ole olemassa mitään tutkimusta, joka todistaisi, että jouluvaloista olisi ihmiselle terveydellistä vaikutusta”, hän sanoo.

Työpsykologin mukaan jouluvalojen polttaminen on kuitenkin suositeltavaa, sillä usein voimme paremmin, kun ympärillämme on mielihyvää tuottavia asioita.

”Se voi olla iloa vaikkapa siitä, että tuottaa naapureilleen iloa, kun laittaa esille kauniit jouluvalot.”

Kun tahti kiristyy joulua kohti, voi jouluvalojen avulla kokeilla myös eräänlaista mindfulness-hetkeä.

”Voi tehdä hyvää pysähtyä ihastelemaan, maadoittumaan ja katsomaan, mitä näet ja kuulet vaikkapa hienon jouluvaloinstallaation edessä.”

Asiantuntija kuitenkin muistuttaa, että jouluun liittyvät mielleyhtymät eivät ole kaikilla samanlaisia.

Automaattisesti joulun ajatteleminen tai valojen katseleminen ei siis tuota jokaiselle meistä mukavia muistoja.

Kausivalojen myynti on kasvanut

Jos pelkät jouluvalot eivät auta pitämään mielialaa yllä pitkän pimeän kauden ajan, Mokka kannustaa suomalaisia hakeutumaan aktiivisesti luonnonvaloon aina, kun mahdollista.

Olisi tärkeää päästä nauttimaan siitä päivittäin, tai vähintään viikonloppuisin.

”On hyvä, jos työ on sellainen, ettei sisätiloissa tarvitse olla koko päivää”, Mokka sanoo.

Tilastojen valossa näyttää siltä, että yhä useampi suomalainen aikoo polttaa kausivaloja tulevina kuukausina.

Prisman myyntidatan perusteella kausivalojen myynti on kasvanut yli kymmenen prosenttia vuoden 2022 lokakuuhun verrattuna.

"Monilla alkaa tammikuun jälkeen helpottaa."

Tällä hetkellä erityisen suosittuja kausivaloja ovat valoverhot ja led-tuikut, jotka ovat turvallisempia kuin tavalliset kynttilät.

Kausivaloja voikin polttaa vaikka kevääseen saakka. Kaamosrasitusta ajatellen lyhyempikin aika riittää.

”Monilla alkaa tammikuun jälkeen helpottaa”, sanoo Mokka.

Lue myös

Lisää aiheesta