Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Joulukuusen valinta ja hoito-ohjeet

Teksti:
Mari Koski
Kuvat:
SOK
Lähde:
Joulupuuseura.fi, Martat.fi
Julkaistu: 23.10.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Joulukuusi kestää joulun juhlat ja koristaa kotia loppiaiseen asti, kun sitä muistaa kastella.

Joulukuusen valinta

Testaa käsin kokeilemalla tai kopauttamalla kuusen runkoa kevyesti maata vasten, että kuusen neulaset eivät varise.

Oman kuusenjalan voi ottaa mukaan ostoksille sopivanpaksuisen puun valitsemiseksi. Sopiva kuusi asettuu ohentamattomana tiiviisti jalkaansa.

Joulukuusen hoito

Jos puu on jäässä, anna sen sulaa hitaasti viileässä tilassa, esimerkiksi kylmässä varastossa. Jos viileää tilaa ei ole käytössä, vie kuusi pesuhuoneeseen. Tee rungolle uusi imupinta sahaamalla sen tyvestä pois muutamia senttejä. Laita tyvi vesiämpäriin ja anna imeä vettä noin vuorokauden ajan. Koko kuusta kannattaa myös suihkutella kylmällä vedellä.

Kuusi on valmis koristeltavaksi, kun se on asetettu paikalleen kuusenjalkaan. Lattian voi suojata liinalla tai matolla. Kuusta ei kannata sijoittaa liian lämpimään paikkaan, kuten uunin tai patterin läheisyyteen. Pistorasia tarvitaan lähelle, jos kuuseen ripustaa sähkövalosarjan.

Kastele joulukuusta niin, ettei vesi pääse loppumaan. Vedenpinnan tulee olla tyven katkaisukohdan yläpuolella.

Kuusi kuluttaa päivässä useita litroja vettä.

Joulukuusen hävittäminen

Joulukuusesta luovutaan yleensä loppiaisen jälkeen. Kuusen saa ulos siististi katkaisemalla oksat oksasaksilla ja kuljettamalla ne suuressa säkissä. Näin kuusi mahtuu ovista ja eikä neulasia varise matkalle.

Useat jäteasemat ottavat kuusia vastaan maksutta. Kerrostaloissa kuusen voi viedä talon jätepisteeseen, jos taloyhtiö on järjestänyt kuusikeräyksen.

Pilkottu kuusi sopii seosaineeksi kompostoriin.