Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Näin kesäkukkasi pysyvät lomasi aikana hengissä

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Minna Perovuo
Julkaistu: 6.6.2024
|
Muokattu: 25.6.2024
Onko edessä lomareissu ja kotiparvekkeelle tai pihalle on jäämässä kesäkukkia ilman kastelijaa? Näillä ohjeilla pidät kukat kukoistavina lomasi aikana.

Ruukkukukat tarvitsevat säännöllistä kastelua läpi kesän, mutta jos kasteluapua ei ole tarjolla, muutamilla vinkeillä pärjää lyhyempien reissujen ajan.

Oleellista ruukkukukkien eloisuuden kannalta on riittävän iso istutusastia, jossa kasvilla on reilusti multatilaa. Myös mullalla on väliä. Laadukas turvehiekkaseos eli kesäkukkamulta pitää juuret ilmavina, imee hyvin vettä ja säilyttää mullan kosteuden pidempään.

Lomalle lähtiessä ruukkukukat kannattaa kastella normaalisti edellisenä iltana ja siirtää varjoisaan paikkaan. Näin mullan kosteus pysyy ruukussa useamman päivän. Varmuuden vuoksi ylikastelemisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä liika vesi tiivistää multaa ja juurilta katoaa tärkeä ilmatila.

Ruukun multaan voi laittaa myös täytetyn vesipullon ylösalaisin tai johtaa toisesta astiasta puuvillanarulla tai muulla vettä johtavalla kankaalla kasteluvettä ruukkuun.

Loman jälkeen kukat kastellaan taas normaalisti. Nestejännityksen palautumisen ajan niiden on hyvä pysyä edelleen varjossa. Jos kuivahtanut kukka nostetaan nopeasti aurinkoon, se palaa herkästi.

Kuivuneet oksat voi napata pois, ja kasvista riippuen myös alasleikkausta voi tehdä reilustikin. Etenkin riippuvissa kukissa on paljon versoja ja kasvi korjaa itse itsensä. Kesäkukintaa on vielä paljon jäljellä!

*Ohjeet kesäkukkien lomakasteluun antoi Heimosen puutarhan toimitusjohtaja ja intohimoinen kesäkukkien pihakasvattaja Sami Heimonen.*

Lue lisää