Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miten orvokki ja hortensia ilahduttavat pitkään? Poimi ammattilaisen vinkit kesäkukkien hoitoon

Teksti:
Riina-Maria Metso
Asiantuntija:
Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori
Kuvat:
Jutta Kivilompolo
Julkaistu: 24.3.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Oikein hoidettuna kesäkukat hehkuvat kauniina pitkään. Lue hortensian, pelargonin, orvokin, ulkomuratin, petunian ja lobelian hoito-ohjeet.

HORTENSIA

Hortensia sopii sekä ulko- että sisäkäyttöön, ja sen runsaat kukinnot kestävät viikkoja. Sävyjä löytyy valkoisesta tummaan purppuraan, mutta suosituimmat värit ovat vaaleansininen ja vaaleanpunainen.

Kukkivat hortensiat on hyvä sijoittaa varjoon tai puolivarjoon, sillä auringossa ne haihduttavat paljon vettä. Hortensiaa pitää kastella reilusti, mutta se ei saa seistä vedessä. Kukinnan aikana kasveja kannattaa lannoittaa viikoittain. Lakastuneet kukat leikataan pois, jolloin keväällä ostetun hortensian voi saada kukkimaan uudelleen loppukesästä.

Parhaiten hortensiat saa viihtymään, kun ne istuttaa oston jälkeen reilun kokoiseen ruukkuun, jolloin kastelu ja lannoitus ovat helpompaa kuin pienessä myyntiruukussa.

PELARGONI

Pelargoni kukkii runsaimmin aurinkoisella kasvupaikalla. Pelargoneja on monen mallisia, värisiä ja kokoisia.

Tuoksupelargonit kukkivat vaatimattomasti, mutta tuoksuvat voimakkaasti ja karkottavat sääskiä. Riippapelargonit ovat komeimmillaan roikkuessaan kaiteiden yli tai amppeleissa.

Pelargonit kestävät suhteellisen hyvin kuivuutta ja sopivat siten lomailijan parvekkeelle. Lannoita pelargoneja melko runsaasti ja nypi vanhat kukat kerran viikossa pois.

ORVOKKI

Orvokki avaa kesäkukkakauden Etelä-Suomessa jo huhtikuussa, koska se kestää jopa viiden asteen lyhytaikaista hallaa. Orvokit ränsistyvät helposti kuumassa ja kuivassa, joten kevään jälkeen ne sopivat parhaiten puolivarjoisaan ja ilmavaan kasvupaikkaan.

Kuihtuneet kukat siemenkotineen nypitään pois viikoittain, jotta uusia kukkia syntyy. Lannoita maltillisesti, etteivät orvokit kasva liikaa pituutta. Ränsistyneen orvokin voi saada uudelleen kukkimaan, kun sen leikkaa noin viisisenttisiksi ja huolehtii riittävästä kastelusta ja lannoituksesta.

ULKOMURATTI

Ulkomuratti on ilmeikäs viherkasvi. Se sopii varjoisille ja puolivarjoisille kasvupaikoille joko yksittäisinä kasveina tai elävöittämään ryhmäistutuksia. Muratit ovat vaatimattomia ja helppoja eivätkä vaadi erityistä hoitoa. Kirjavalehtiset lajikkeet kestävät paahdetta jonkin verran paremmin kuin rehevät tummanvihreät lajikkeet.

Muratit kannattaa jättää kasvamaan tai hankkia uusia myös syyskasvien seuraksi, sillä ne kestävät usean asteen pakkasta siitä vioittumatta. Parhaimmillaan muratit ovat amppeleissa ja kukkivien kesäkukkaistutusten rönsyävinä reunuskasveina.

PETUNIA

Petunian suosio parvekelaatikoissa on hiipunut, mutta uudet pienikukkaiset amppelilajikkeet ovat sen sijaan suosittuja. Pienet kellokukkaiset amppelipetuniat eli miljoonakellot ovat ahkerimpia kukkijoita. Uusia värejä ja muotoja tulee myyntiin joka vuosi. Myös isokukalliset ja moniväriset amppelipetuniat ovat erityisen näyttäviä, mutta hiukan vaativampia hoidon ja erityisesti kastelun suhteen.

Amppelipetuniat kannattaa lähes aina istuttaa isompaan ruukkuun, jossa käytetään kastelukide- tai biohiilimultaa tasaamaan kosteutta ja ravinteiden saantia. Petunioita lannoitetaan 1-2 kertaa viikossa. Tavallisia kesäkukkapetunioita suositaan edelleen ruukku- ja parvekeistutuksissa. Ne kukkivat parhaimmin aurinkoisilla, mutta ei paahteisilla kasvupaikoilla sateelta suojassa. Lakastuneiden kukkien nyppiminen parantaa kukintaa.

LOBELIA

Lobeliatuo usein kaivattua sinisyyttä istutuksiin. Lajikkeiden värit vaihtelevat punaliilasta taivaansiniseen ja valkoiseen.

Ostaessa kannattaa ottaa selville, onko lajike pystykasvuinen vai rönsyävä. Avomaaistutuksissa suositaan pystykasvuisia tyyppejä, ja amppeliin ja parvekelaatikkoon sopii puolestaan reilusti rönsyävä. Lobeliat pitävät säännöllisestä kastelusta ja ovat parhaimmillaan itä- ja länsiseinustoilla, joilla on valoa, mutta ei liian kuumaa.

Aurinkoisella paikalla ne voi hyvin istuttaa sekaistutuksen varjoisammalla puolelle. Niitä ei tarvitse nyppiä, ja useimmiten ne viihtyvät ilman erityistä hoitoa muiden kasvien lomassa.

Huhti-toukokuussa suomalaisten suosikkikukkia tulee myyntiin pieniin puutarhamyymälöihin noin 200 S-marketin, Salen ja ABC-myymälän yhteyteen.

Lue lisää kesäkukista