Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kasviopas: orvokit

Teksti:
Seija Samela
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Orvokit viihtyvät parhaiten osittain varjoisalla paikalla.

Monivuotiset orvokit ovat runsas perennasuku. Lajien pääväri on sininen, mutta jokainen löytää varmasti risteymistä ja lajikkeista mieleisensä värin. Orvokit viihtyvät parhaiten alueilla, jotka jäävät kesällä osittain siimekseen. Sopiva paikka löytyy vaikkapa omenapuun lempeästä varjosta.

Orvokin istuttaminen

  • Orvokit lakastuvat herkästi auringon paahteessa, joten ne tulee istuttaa ainakin osittain varjoisalle paikalle.
  • Kasvualustan tulee olla tuore ja multava.
  • Orvoki tarvitsee 20 senttiä syvän kasvualustan.
  • Talvehtiminen varmistetaan sijoittamalla orvokit kohopenkkiin tai loivaan rinteeseen, mistä liika vesi valuu pois.

Sarviorvokki

Sarviorvokki (Viola cornuta) ja sen risteymät ovat suosituimpia monivuotisia orvokkeja, mikä johtuu niiden isoista, monissa väreissä ilahduttavista kukista. Lisäksi kukinta kestää Etelä-Suomessa lyhyitä taukoja lukuun ottamatta toukokuun puolivälistä pitkälle syksyyn.

Altainorvokki ja tuoksuorvokki

Seuraavien orvokkien kukat ovat pienempiä, mutta lajit ovat vähemmän vaativia kasvupaikan suhteen ja pitkäikäisempiä kuin sarviorvokit. Ne kukkivat keväällä tai alkukesällä. Hyvin kestävä altainorvokki (Viola altaica) muistuttaa eniten sarviorvokkia kookkaine sinisine kukkineen. Myös perinnekasveihin luettava tummansiniteriöinen, mutta pienikukkainen tuoksuorvokki (Viola odorata) on niin sitkeä, että sitä tavataan viljelykarkulaisena.

Perhos- ja purppuraorvokki

Perhosorvokki (Viola sororia) ja purppuraorvokki (Viola labradorica) talvehtivat kohtalaisesti sarviorvokin tavoin. Perhosorvokin lajikkeisiin luetaan muun muassa valkokukkainen Albiflora. Purppuraorvokki on saanut nimensä tumman violetinpunaisista lehdistään. Sen pikkuruiset kukat ovat lähes tuoksuttomat ja sinivioletit.

Noin 20 senttiä korkeat orvokit leviävät melko hitaasti, mutta siementävät ahkerasti.