Kun katsoo Helsingin kaupungin rakennusten julkisivuja ja niiden väripalettia, voi aistia eri aikakausien kerrostumat. Eirassa, Katajanokalla ja Kalliossa jugendtalot hehkuvat vaaleankeltaisen, harmaan, roosan ja punatiilen eri sävyissä.
Esplanadilla voi ihastella 1800-luvun lopulla rakennettuja liikepalatseja, joiden väritys on uusrenessanssin tyyliin rohkea ja kirjava. Uudempaa värienkäytön taidonnäytettä edustaa monenkirjava Pikku-Huopalahti, jossa asuintalot sädehtivät muun muassa violetin, vaaleanpunaisen, turkoosin ja keltaisen eri sävyissä.
Julkisivuvärit eivät ole tuulesta temmattuja. Ne ilmentävät rakennusaikakautensa ihanteita, trendejä ja taidesuuntauksia sekä yhteiskunnallista ilmapiiriä.
"Esimerkiksi 1950-luvulla, hävityn sodan jälkeen, haluttiin korostaa kotimaisuutta ja palata takaisin juurille. Se näkyi myös rakennusten julkisivuväreissä, joissa suosittiin rehellisiä ja luonnollisia materiaaleja ja niille ominaisia värejä, kuten puuta, tiiltä ja kiveä", Aalto-yliopiston väriopin lehtori Harald Arnkil kertoo.
Myös eri kaupunginosille on muotoutunut tunnusomaiset väritykset sen mukaan, milloin ne on rakennettu.
"Esimerkiksi 1960-luvun lähiöissä, kuten Vuosaaressa, värejä on käytetty säästeliäästi. Asuintalot ovat pääosin valkoisia. Oulunkylässä on paljon valkoisia 1970-luvulla rakennettuja lamellitaloja ja 1980-luvulla rakennetussa Länsi-Pasilassa sekä Katajanokalla punaisia tiilitaloja", luettelee Helsingin rakennusvalvontaviraston kaupunkikuva-arkkitehti Marjatta Uusitalo.