Appelsiininen flan eli espanjalainen paahtovanukas
Ainekset
Valmistus
Kuumenna maitoa ja sokeria kattilassa koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri liukenee. Siirrä seos jäähtymään siirapin valmistuksen ajaksi.
Pese appelsiini. Raasta appelsiinin kuori (2 tl) ja laita sivuun odottamaan. Purista mehua ¾ desilitraa. Kuumenna sokeri ja mehu paistinpannussa. Keitä seosta keskilämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Kaada siirappi varovasti 6 pieneen uuninkestävään annosvuokaan tai kahvikuppiin. Kääntele vuokia niin, että siirappia valuu hieman reunoille. Toimi rivakasti, sillä siirappi jähmettyy nopeasti.
Laita vuoat isoon uunivuokaan. Kaada kiehautettua vettä vuokaan niin paljon, että vedenpinta on puoleen väliin pieniä vuokia.
Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita jäähtyneeseen maitoseokseen. Mausta kuoriraasteella ja vaniljasokerilla. Sekoita ja annostele vanukasmassa vuokiin. Paista 150-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Tee vanukkaaseen pieni viilto veitsellä. Vanukas on kypsää, kun se ei tartu veitseen.
Nosta vanukasvuoat pois vesihauteesta ja anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi. Peitä vuoat tuorekelmulla ja laita jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.
Irrota vanukkaat varovasti veitsellä vuoan reunoilta ja kumoa lautasille. Koristele halutessasi fileoiduilla appelsiinilohkoilla ja mintunlehdillä.
Lisää aiheesta
Ravintosisältö
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
333
1393
12,8 g
4,3 g
37,5 g
37,5 g
0,5 g
16,0 g
0,4 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
(1 appelsiini),
(mintunlehtiä).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli