Espanjalaisille ruokailu on tärkeä sosiaalinen tapahtuma. Tapana on, että koko perhe syö yhdessä ja etenkin juhlapäivinä koolle kutsutaan sukulaisia ja ystäviä saman pöydän ääreen. Ruoka on mukana lähes joka tapahtumassa ja juhlapäiville on omat ruokansa – toisaalta ruoille on myös omia juhlapäiviä.
Espanjalaiset syövät aamuisin kevyesti ja ennen siestaa nautittava lounas on usein runsas. Se koostuu tyypillisesti kolmesta ruokalajista, jotka nautitaan rauhassa perheen kanssa. Koska päivällinen syödään iltamyöhään, alkuillan nälkää taittamaan nautitaan tapaksia eli pieniä sormisyötäviä. Vaalea leipä on erottamaton osa espanjalaista ruokakulttuuria, sillä sitä nautitaan joka aterialla.
Espanjalaisten ylpeydet
Espanjalaista ruokakulttuuria luonnehtii paikallisuus. Rannikolla syödään kalaa ja muita mereneläviä, sisämaassa enemmän lihaa, kuten nautaa, possua, lammasta ja kania. Tuoreet, auringon kypsyttämät kasvikset, valkosipuli, oliiviöljy ja yrtit ovat oleellinen osaa ruoanvalmistusta koko maassa.
Serrano-kinkku eli Jamon serrano kuvastaa espanjalaista kulinaristista kulttuuria. Ilmakuivattua kinkkua nautiskellaan sellaisenaan tapaksena, mutta sitä kannatta yhdistellä myös muihin makuihin. Kokeile kääräistä kinkkua esimerkiksi hunajamelonisiivun ympärille.
Mausteinen chorizo-makkara on myös kuuluisa espanjalainen herkku, jota käytetään ruokien raaka-aineena sekä sellaisenaan tapaslautasella. Kuuluisa espanjalainen juusto manchego valmistetaan lampaanmaidosta.