Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Videobloggaaja Veronica Verho: "En halua olla peeaa"

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
17-vuotias Veronica Verho yllättyi muuttaessaan omilleen, miten paljon rahaa kuluu jo aivan välttämättömimpään. Nyt kaksi vuotta myöhemmin hän neuvoo nuoria miettimään raha-asioita ajoissa: "Ei ole kivaa elää kädestä suuhun", Verho toteaa.

Kaksi vuotta sitten tuolloin 17-vuotias Veronica Verho muutti Turusta Helsinkiin opiskelemaan. Muutto tarkoitti samalla myös irtautumista lapsuudenkodista sekä vastuuta omasta taloudesta. Pankkitilillä oli muuton hetkellä ensimmäisen kuukauden vuokran verran rahaa.

"Se oli käytännössä ensimmäinen kerta, kun havahduin raha-asioihin. Siihen asti olin aina laittanut kaikki kesätyötuloni palamaan. Yhtäkkiä kaikki raha-asiat pitikin hoitaa itse", Verho muistelee.

"Ennen muuttoani minun piti perustella äidille, pystynkö asumaan yksin. Yllätyin silloin, paljonko rahaa menee esimerkiksi ruokaan. Siihen asti äiti oli maksanut kaikki laskuni enkä itse tiennyt, kuinka paljon niihin meni rahaa."

Verho kertoo raha-asioiden ja säästämisen vilahtaneen toisinaan mielessä jo ennen muuttoa, mutta asia ei ollut aiemmin tuntunut niin tärkeältä.

"Monesti äiti kysyi, paljonko kesätyötuloistani oli säästössä. Yleensä ei yhtään. Silloin aina hetken mietin, olisiko pitänyt laittaa pieniä määriä myös säästöön. En vain osannut säästää."

Äidin apu kullan kallis

Itsenäisen elämän alkuvaiheissa Veronica Verhon tulot koostuivat lähinnä opintotuesta ja -lainasta.

"Jouduin toisinaan turvautumaan äidin apuun, sillä en osannut käyttää rahaa. Joskus soitin kuukauden puolivälissä ja pyysin rahaa, kun omalla tililläni oli enää viisi euroa jäljellä", Verho kertoo.

Aluksi äiti suhtautui tyttären rahapyyntöihin ymmärtäväisesti, myöhemmin kriittisemmin ja naureskellen.

Nykyisin Verho tienaa valtaosin rahansa itse, eikä äidin tukeen ole tarvinnut turvautua kuin ani harvoin.

"Viimeisen vuoden aikana yhden kerran. Matkustimme kämppikseni Maijun kanssa Lontooseen ja siellä hostelleihin meni suunnitellun 200 euron sijasta 1 000 euroa. Silloin oli kotiin palattaessa pakko soittaa äidille."

Verhon mukaan rahan pyytäminen äidiltä tuntuu aina hieman nololta.

"Sitä haluaisi olla itsenäinen eikä rasittaa äitiä yhtään enempää."

Verho kertoo, ettei pyydä äidiltään rahaa kuin tarvittaessa. Silti äiti saattaa tyttärensä luona vieraillessaan tuoda mukanaan pari kassillista ruokaa. Myös isovanhemmat pakkaavat lapsenlapsensa matkatavaroihin esimerkiksi itse tehtyjä hilloja aina, kun tämä poikkeaa kotiseudullaan Turussa.

"Jouduin toisinaan turvautumaan äidin apuun, sillä en osannut käyttää rahaa."

Kämppiksen kanssa yhteinen kassa

Verho kertoo juttelevansa kaveripiirissään usein myös raha-asioista.

"Olemme esimerkiksi tosi onnellisia aina, kun jollakin meistä on palkkapäivä", hän toteaa naurahtaen.

Kämppäkaverinsa Maijun kanssa Verho kokeili myös yhteistä ruokarahakassaa, johon molemmat laittoivat joka kuukausi sata euroa. Kassa toimi aluksi hyvin, mutta koska tyttöjen elämäntilanteet ovat hyvin erilaiset – toinen töissä, toinen opiskelija – on yhteiskassasta sittemmin luovuttu.

"Mutta suosittelen yhteistä kassaa kaikille, jos kämppisten elämäntilanne on suurin piirtein samanlainen ja molemmat ovat esimerkiksi opiskelijoita."

Kannattaa puhua rahasta!

Nyt jo 19-vuotias Verho kannustaa nuoria puhumaan rahasta sekä säästämisestä ja kertoo samalla opettelevansa itsekin yhä rahankäyttöä. Verho, bloginimeltään Mariieveronica, on tällä hetkellä hyvin suosittu videobloggaaja, jonka YouTube-kanavalla on yli 100 000 tilaajaa. Omien videopostaustensa lisäksi Verho on yhteistyössä S-Pankin kanssa rohkaissut nuoria pohdiskelemaan juuri raha-asioita. Verho ja S-Pankin kehityspäällikkö Anna Kurtelius ovat vastanneet nuorilta tulleisiin kysymyksiin rahasta ja säästämisestä nuorten suosimalla somekanavalla YouTubessa.

Verho kertoo, että muilta nuorilta tulleet kommentit ja kysymykset tuntuvat hyvin tutuilta.

"Monet muutkin miettivät, kuinka osaisivat säästää paremmin ja elää tuhlaamatta kaikkia rahoja tai paljonko pitäisi olla rahaa säästössä, jos muuttaa vaikkapa Helsinkiin."

Verho ei kuitenkaan pelkää raha-asioiden hoitamista itsenäisesti.

"Aina olen selvinnyt eikä ole tarvinnut muuttaa takaisin äidin luokse."

Vinkit oman talouden hoitoon

Veronica Verho: Kirjaa paperille kunkin kuukauden tulot sekä pakolliset menot. Rahankäytön hahmottaa paljon paremmin, kun kaiken näkee paperilla eikä laske summia vain päässä.

Anna Kurtelius: Omien tulojen ja menojen seuraaminen on hyvä tapa opetella hahmottamaan omaa rahankäyttöä ja sitä, mihin rahat todellisuudessa kuluvat. Kun on listannut kaikki menot, pystyy paremmin tunnistamaan joukosta asioita, joista voisi ehkä nipistää rahaa säästöön. Esimerkiksi take away -kahveihin kuluu helposti huomaamatta sievoinen summa kuukaudessa.

Veronica Verho: Laita sivuun joka kuukausi se rahasumma, joka sinun pitää säästää. Itselläni toimii parhaiten se, että nostan tämän rahan pois pankkitililtäni ja laitan kaappiin talteen.

Anna Kurtelius: Vaihtoehto käteisen nostamiselle on siirtää rahat talteen toiselle tilille, jolle ei esimerkiksi ole korttia. Meillä S-Pankissa tällaisen tilin voi avata ihan maksutta. Tilin saldon karttumista on helppo seurata verkkopankissa tai älypuhelinsovelluksella.

Veronica Verho: Laadi itsellesi tavoitteita, joita varten säästät. Itselläni tällainen tavoite oli esimerkiksi Lontoon-matka.

Anna Kurtelius: Mitä suurempi säästösumma on tavoitteena, sitä aiemmin säästäminen kannattaa aloittaa. Silloin ei haittaa, jos jonakin kuukautena säästöön jääkin hieman vähemmän rahaa. Pienikin summa vie kohti tavoitetta.

Veronica Verho: Aloita säästäminen yksinmuuttamista varten ajoissa. Koskaan ei voi säästää liikaa.

Anna Kurtelius: Ennen kuin muutat pois kotoa, juttele esimerkiksi vanhempien kanssa siitä, mitä kaikkia kuluja yksinasumiseen liittyy. Esimerkiksi kimppakämpässä asuminen voi olla taloudellisesti yksinasumista kannattavampaa, sillä silloin voit jakaa kämppäkaverin kanssa yhteisiä kuluja, kuten sähkölaskun ja nettiliittymän.

Veronica Verho: Varaudu yllätyksiin. Saatat sairastua tai jokin esine menee rikki. Itselläni tietokoneen näppikselle kaatui juotavaa ja oli pakko osaa uusi, koska se on minulle pakollinen työväline. Myös lääkkeet maksavat.

Anna Kurteluis: Yllätyksiin voi varautua myös hankkimalla vakuutuksen. Usein muun muassa vuokra-asuntoon muutettaessa vuokralaiselta edellytetään kotivakuutusta. Sen kuukausihinta kannattaa siis laskea mukaan, kun summaa asumiseen liittyviä kustannuksia.

Mikä nuoria kiinnostaa rahassa?

  • Miten säästää rahaa tulevaisuuteen?
  • Kuinka säästämistä voisi opetella, kun olen itsekin todella huono säästämään?
  • Mihin kannattaa säästää?
  • Miten saada säästetyt rahat poikimaan?
  • Miten jakaa raha-asiat tasapuolisesti kaikkien kämppäkaverien kesken?
  • Kuinka paljon pitäisi olla rahaa säästössä, jos aikoo muuttaa vuoden päästä omilleen?
  • Kuinka helppoa on lainan hakeminen?
  • Mikä on säästötili?
  • Maksaako ensimmäisen pankkitilin avaaminen?

Nuorten kysymykset on poimittu Mariieveronican S-Pankille tekemän postauksen kommenteista.

Katso, kuinka Veronican suosittu videoblogi ja somepostaukset syntyvät.

Lisää aiheesta