Lämmitä piimä varovasti kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään. Sekoita joukkoon siirappi, maltaat, leseet, ruisjauhot ja suola. Lisää vehnäjauhot vähitellen. Taikina saa jäädä löysäksi. Anna kohota liinan alla 1 ½ tuntia.
Voitele kolme pitkänmallista leipävuokaa (vetoisuus 1,5 l). Jaa taikina vuokiin.
Paista leipiä uunin alimmalla tasolla 175-asteessa 1 ½ tuntia.
Yhdistä siirappi ja vesi. Voitele leivät. Kumoa leivät hieman jäähtyneinä ritilän päälle.
Kääri jäähtyneet leivät ilmatiiviisti kelmuun ja säilytä jääkaapissa. Leipä on parhaimmillaan parin päivän päästä ja säilyy jääkaapissa yli viikon.
Vinkki: Saaristolaisleivän voi myös pakastaa.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
1844
7715
15,3 g
5,7 g
354,3 g
134,3 g
27,0 g
52,3 g
7,1 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
3 dl kaljamaltaita,
voita tai rypsiöljyä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli