Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

5 syytä, joiden vuoksi hammaslääkäriin täytyy mennä heti – hammaslääkärissä voi käydä turvallisin mielin korona-aikanakin

Teksti:
Oral
Kuvat:
Oral
Julkaistu: 27.7.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Hoitamattomat hammasongelmat vaativat pahimmillaan sairaalahoitoa. Siksi hammaslääkärissä on syytä käydä säännöllisesti, vaikkei suussa olisikaan akuuttia havaittavaa ongelmaa. Tärkeintä on tietää, milloin hammaslääkäriin tulee hakeutua heti. Kaupallinen yhteistyö / Oral

Suomalaiset ovat lykänneet kiireettömiä hammashoitoja ja säännöllisiä hammastarkastuksia koronavirustartunnan pelossa.

”Monet suomalaiset aikuiset kärsivät hampaan kiinnityskudossairaudesta sekä muista kroonisista suun tulehduksista. Ne ovat usein täysin oireettomia, minkä vuoksi on tärkeää käydä hammaslääkärissä säännöllisesti”, Oralin erikoishammaslääkäri ja lääketieteellinen päällikkö Erika Laukkanen sanoo.

Monien suun ongelmien hoito hankaloituu, jos hoito viivästyy. Hoitamattomat tulehdukset lisäävät koko kehon matala-asteista tulehdusta, jolla on vaikutuksia yleisterveyteen. Sen on todettu olevan riskitekijä esimerkiksi sydänsairauksille. Lisäksi hoitamaton suu voi heikentää monien pitkäaikaissairauksien, kuten diabeteksen, hoitotasapainoa.

”Pahimmillaan suun tulehdukset voivat levitä niin, että tarvitaan jopa sairaalahoitoa”, Laukkanen varoittaa.

Hammaslääkärille turvallisin mielin myös korona-aikaan

Hammaslääkäriasemilla on aina kiinnitetty huomiota hygieniaan erityisen tarkasti, mutta koronavirusepidemian myötä siihen on panostettu vielä entistäkin enemmän.

”Asiakkaiden terveydestä ja turvallisuudesta huolehtiminen on ollut aina tärkein asia toiminnassamme”, Oralin lääketieteellinen johtaja Petra Kari kertoo.

Riskiryhmäläisetkin hammashoitoon

Hygieniatoimenpiteet ja -ohjeistukset ovat osoittaneet tehonsa, sillä Suomessa ei ole todettu ainuttakaan koronavirustartuntaa, joka olisi ollut peräisin suun terveydenhuollosta. Karin mukaan myös riskiryhmäläiset voivat uskaltautua hammashoitoon.

”Itse hoitaminen ei aiheuta riskiä koronatartunnan suhteen, mutta vastaanotolle siirtyessä ja yleisissä tiloissa tulee noudattaa varovaisuutta. Riskiryhmäläisten, kuten tietysti muidenkin asiakkaiden, on kiinnitettävä huomiota hyvään hygieniaan vastaanotolle saapuessa ja siellä ollessa. Hyvä käsi- ja yskimishygienia on muistettava joka tilanteessa”, Kari summaa.

Varaa aikasi Oral Hammaslääkäreille täällä >>

Viisi syytä, joiden vuoksi hammaslääkäriin tulee mennä nopeasti

  1. Hammassärky, etenkin jos siihen liittyy turvotusta, suunavausrajoitusta tai kuumetta.
  2. Suussa on haavauma, joka ei parane viimeistään kahdessa viikossa.
  3. Erilaiset hammastapaturmat ja lohkeamat.
  4. Keskeneräisiä hoitoja, kuten juuri- tai oikomishoitoa, on tärkeää jatkaa, jotta ei tule isompia ongelmia.
  5. Edellisestä hammaslääkärikäynnistä on kulunut suunniteltua pidempi aika.