Suomalaiset ovat lykänneet kiireettömiä hammashoitoja ja säännöllisiä hammastarkastuksia koronavirustartunnan pelossa.
”Monet suomalaiset aikuiset kärsivät hampaan kiinnityskudossairaudesta sekä muista kroonisista suun tulehduksista. Ne ovat usein täysin oireettomia, minkä vuoksi on tärkeää käydä hammaslääkärissä säännöllisesti”, Oralin erikoishammaslääkäri ja lääketieteellinen päällikkö Erika Laukkanen sanoo.
Monien suun ongelmien hoito hankaloituu, jos hoito viivästyy. Hoitamattomat tulehdukset lisäävät koko kehon matala-asteista tulehdusta, jolla on vaikutuksia yleisterveyteen. Sen on todettu olevan riskitekijä esimerkiksi sydänsairauksille. Lisäksi hoitamaton suu voi heikentää monien pitkäaikaissairauksien, kuten diabeteksen, hoitotasapainoa.
”Pahimmillaan suun tulehdukset voivat levitä niin, että tarvitaan jopa sairaalahoitoa”, Laukkanen varoittaa.
Hammaslääkärille turvallisin mielin myös korona-aikaan
Hammaslääkäriasemilla on aina kiinnitetty huomiota hygieniaan erityisen tarkasti, mutta koronavirusepidemian myötä siihen on panostettu vielä entistäkin enemmän.
”Asiakkaiden terveydestä ja turvallisuudesta huolehtiminen on ollut aina tärkein asia toiminnassamme”, Oralin lääketieteellinen johtaja Petra Kari kertoo.
Riskiryhmäläisetkin hammashoitoon
Hygieniatoimenpiteet ja -ohjeistukset ovat osoittaneet tehonsa, sillä Suomessa ei ole todettu ainuttakaan koronavirustartuntaa, joka olisi ollut peräisin suun terveydenhuollosta. Karin mukaan myös riskiryhmäläiset voivat uskaltautua hammashoitoon.
”Itse hoitaminen ei aiheuta riskiä koronatartunnan suhteen, mutta vastaanotolle siirtyessä ja yleisissä tiloissa tulee noudattaa varovaisuutta. Riskiryhmäläisten, kuten tietysti muidenkin asiakkaiden, on kiinnitettävä huomiota hyvään hygieniaan vastaanotolle saapuessa ja siellä ollessa. Hyvä käsi- ja yskimishygienia on muistettava joka tilanteessa”, Kari summaa.