Kauan odotettu lomamatka. Lento lämpimään, kiireetöntä lekottelua aurinkorannoilla, ja hyvää ruokaa. Mutta: basaarikadun syrjäisessä nurkassa katsoo koditon kulkukoira anovasti matkailijaan. Pitäisikö heltyä ja tarjota sille koti? Entä kun lämpimässä maassa kasvaa kaunis kasvi, josta tekisi mieli ottaa pistokas ja tuoda mökille? Tai kun yölliset kadut houkuttavat, mutta takaraivossa takoo ajatus ikävästä seksitaudista?
"Kannattaa matkailla maltilla, jotta ei tuo vahingossa ikäviä tuliaisia kotiin. Esimerkiksi rokotukset on tärkeä olla ajan tasalla, tarvittavat perussairauksien lääkkeet mukana ja seksuaalisuudessa muistaa vastuullisuus", sanoo tartuntatautilääkäri Satu Murtopuro Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Koiran tuominen ulkomailta
Kulkukoiran tai -kissan pelastaminen ja matkalta kotiin tuominen on usein suurempi riski kuin uroteko. Jos suloinen eläin kuitenkin vie lähtemättömästi sydämen, sitä ei saa kuljettaa salaa uuteen kotimaahan, sillä eläin voi tuoda mukanaan esimerkiksi rabieksen.
Rabies eli raivotauti tarttuu sairastuneen eläimen puremasta tai rabiesviruksia sisältävän syljen limakalvokosketuksesta, jos sylkeä joutuu esimerkiksi silmiin, suuhun tai nenään. Rabies etenee erittäin nopeasti, ja se voi johtaa ihmisen kuolemaan muutamassa päivässä oireiden alkamisesta.
"Ennaltaehkäisynä esimerkiksi koiran kanssa olisi hyvä odottaa pidempään kuin lakisääteinen 21 vuorokautta rokotteen antamisen jälkeen. Raivotauti itää pitkään, jopa kuukausia", sanoo ylitarkastaja Sirpa Kiviruusu Eviralta.
Hän muistuttaa, että kulkukoiriin liittyy myös muita riskejä: esimerkiksi kaikkiin eksoottisiin eläintauteihin ei ole hoitokeinoa, joten huonolla tuurilla Suomeen tuotu eläin voidaan joutua lopettamaan tai eläintaudit voivat tarttua muihin eläimiin.
"Eläimet voivat tuoda mukanaan myös antibiooteille vastustuskykyisiä taudinaiheuttajia, jotka ovat onneksi Suomessa toistaiseksi harvinaisia", Kiviruusu sanoo.
Myös liha ja muut eläinkunnan tuotteet, alkiot ja siemenneste, rehu ja kaikki eläinten kanssa kosketuksissa ollut materiaali voivat levittää eläintauteja. Sen vuoksi näiden kaikkien tuonnille on lainsäädännössä ehtoja. Esimerkiksi metsästysretkellä ammuttua riistaa ei voi tuoda Suomeen noin vain. Mahdolliset kiellot ja kuljetusehdot kannattaa aina selvittää etukäteen.
Mikäli oman lemmikin ottaa mukaan ulkomaille, rabiesrokotuksen on jo lakisääteisesti oltava voimassa, mutta myös muut rokotukset tulisi huolehtia ajan tasalle.
"Matkaan lähtiessä on aina järkevää harkita, onko lemmikin mukaan ottaminen välttämätöntä. Lemmikki kun ei yleensä nauti matkailusta samaan tapaan kuin ihmiset," Kiviruusu toteaa.
Vuonna 2013 Suomessa ihmisillä todettiin 50 ulkomailla saatua rabiestapausta, joista valtaosa liittyi koiranpuremiin.