Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hetti Peltomäki (vas.) ja Iida Saarela käyvät Jalasjärven ABC:llä erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin. Autoileville nuorille tukikohta on tärkeä: tankintäytteen ja kahvin lisäksi sieltä löytyy seuraa.

Aamukahvikerhot, neulontaryhmät ja nuoret tapaavat ABC:llä

Teksti:
Ella Koota ja Rebeca Romero
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.7.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Olitpa ABC:stä mitä mieltä tahansa, siellä viihdytään. Jopa niin hyvin, että uusi seurantalo taitaa olla syntynyt.

Keskiviikkoiltana Lieksan keskustassa on hiljaista. Vain pari autoa ajaa edellä ja kurvaa sitten ABC-liikennemyymälän pihaan. Se on harvoja paikkoja, jotka ovat auki näin myöhään.

Pohjois­karjalaisen ABC:n sisällä hiljaisuudesta ei ole tietoakaan. Joka toisessa pöydässä istuu asiakas, ja ilmassa leijuu tuoreen kahvin tuoksu. Kahvikupin ääreen on kokoontunut monenlaista kävijää: nuoria ja vanhoja, viipyjiä ja ohikulkijoita.

Korviin tarttuu takapöydästä kantautuva nauru. Pöydälle on levitetty keskellä kesääkin lankakeriä, lapasia ja villasukkia. Puikot heiluvat ja puhetta riittää.

"He ovat kokoontuneet täällä vuosia. Joka keskiviikko samaan aikaan", huikkaa myyjä.

Pöydän ääressä istuu kahdeksan naista, joista osa on eläkeläisiä, osa yhä työelämässä. Puheenaiheiksi nousevat lastenlapset, tuoreimpien käsityölehtien ohjeet ja uudet langat.

"Idea neulontaryhmästä syntyi kolme vuotta sitten, kun kaipasin harrastustoimintaa kodin lähelle. Laitoin kaupan ilmoitustaululle lapun. Heti ensimmäisestä kerrasta asti on riittänyt seuraa", kertoo lieksalainen Raija Piironen.

Vuosien varrella ABC Lieksan kahvilasta on tullut tärkeä tukikohta.

"Ensimmäisenä vuonna saimme ilmaiset kahvit ja pullat kymmeneksi kerraksi, mutta emme vieläkään tiedä, keneltä", kertoo Kaija Eronen.

Myös Lieksassa käyvät turistit ovat olleet kiinnostuneita naisten toiminnasta. Neulontaryhmä tunnetaan aina Etelä-Suomessa asti.

"Poikani oli jututtanut rekkamiehiä Helsingissä ja miehet olivat kertoneet hänelle ABC Lieksassa kokoontuvasta neulontaryhmästä. Poikani oli tokaissut kuulleensa ryhmästä jo aiemmin", Eronen kertoo.

Kun kello tulee kahdeksan, on aika pakata käsityöt ja palata kotiin. Ensi keskiviikkona jatketaan.

"Aiomme kokoontua niin pitkään, kun jalat kantavat. Miehetkin tietävät, että keskiviikkoiltana ei kukaan laita ruokaa", Piironen tokaisee.

Tarve olla tekemisissä

Hyvän harrastuksen lisäksi Raija Piironen porukoineen tulee satsanneeksi myös terveyteensä viikoittaisilla tapaamisilla. Turun yliopiston tutkijan, sosiologi Antti Wallinin mukaan voimme sitä paremmin, mitä enemmän näemme muita ihmisiä.

"Ihmisellä on tarve olla tekemisissä muiden kanssa. Kaipaamme keskustelua, ajatusten vaihtoa ja kaltaistemme seuraa. Seurallisuuden tyydyttäminen luo hyvää oloa."

Usein yhteen kokoonnutaan päämäärähakuisesti esimerkiksi tehtävän tai työn suorittamiseksi. Merkityksellisempää on kuitenkin päämäärätön jutustelu ja yhdessäolo.

"Tapaaminen koetaan sitä paremmaksi, mitä rennompaa ja mukavampaa keskustelu on. Hyvästä tapaamisesta jäävä hyvän mielen tunne motivoi porukkaan hakeutumista", toteaa porukointia muun muassa kauppakeskuksissa tutkinut Wallin.

Aiemmin tuttavuutta tehtiin aatteellisten ryhmittymien, kuten työväen- tai raittiusyhdistysten, rakentamissa seurantaloissa tai kerho­huoneissa. Yhdessä laulettiin, tanssittiin, käräjöitiin ja neuvoteltiin. Varsinkin 1920–1930-luvut olivat Suomessa seurantalojen kulta-aikaa.

Aika on kuitenkin muuttunut. Laajalle levittäytyneet kylä- tai kaupunkikeskustat sekä pirstaloitunut arki ovat korvanneet paikalliselämän ja tiiviit yhteisöt. Myös yksityisautoilu, etätyöt ja eläköityminen kaventavat elämänpiiriä. Siksi perinteiset kokoontumispaikat eivät enää yhdistä, vaan muiden kohtaaminen edellyttää aktiivisuutta.

Keltainen kutsuu pysähtymään

ABC-liikennemyymälöiden keltaisena hohtavat logot ovat autoilijoille tuttuja. Varsinkin monelle yksin työtä tekevälle keskeisellä paikalla sijaitseva ABC on toimiva tapaamispaikka.

Esimerkiksi Pirkanmaalla valtatiet 3, 11 ja E12 risteävät Nokian Kolmenkulmassa. Risteyksen liikenneympyrästä on helppo poiketa viereiseen liikennemyymälään. Kolmenkulmaan on pysähtynyt myös sastamalalainen nosturihuoltaja Jari Halme.

"Tämä on meille reissussa kuin kahvihuone", Halme heittää.

Hän on sopinut tapaavansa työkaverinsa ABC Kolmenkulmassa, josta miehet jatkavat työmaalle. Vakiasiakkaaksi tunnustautuva Halme tietää monen muunkin matkatyöläisen tai auton ratissa työskentelevän tekevän samoin.

Myös rekkamiehet pitävät Kolmenkulmaa taukopaikkanaan. Aamukahdeksalta kymmenkunta rekkaa onkin ihan tavallinen näky parkkipaikan laidalla.

Tänä aamuna keskustelu pyörii päivänpolttavien asioiden ympärillä. Yhdessä käydään läpi, oliko aamun lehti oikeassa. Vakikävijöiden pöytä on televisioruudun vieressä. Sieltä seurataan urheilutuloksia ja uutisia.

"Kotoa tulee käsky painua ABC:lle, jos vielä aamupalan jälkeen pyörin jaloissa", Erkki Vihinen kertoo.

Vihinen kuuluu porukkaan, joka on kokoontunut jo 15 vuoden ajan. Joukko on muodostunut vakituisista aamukahvilla kävijöistä. Ensin tavattiin toisaalla, mutta ABC:n auettua miehet vaihtoivat paikkaa.

Joka-aamuinen tapaaminen on tärkeä osa päivää. Kaikki porukasta ovat eläkkeellä, ja ABC:lle tulo on kuin töissä kävisi.

"Mukava näiden kanssa on käydä kinaamassa, ettei pelkästään emännän kanssa tarvitse", Markku Ruusunen kuvailee.

"Kyllä täällä tuttavapiiri laajenee. Usein jonkun kaverikin istahtaa hetkeksi seuraan. Ollaan varmaan niin vakiokalustoa, että meille on helppo jutella", Pauli Kiviniemi jatkaa.

Ja on porukalla tänään yksi tehtäväkin, Pitkäveto. Viiden viikon kimppalotto on jo vetämässä. Sen jälkeen kotiin palautuu emäntien iloksi hyväntuulista porukkaa.

Pullaa koko parlamentille

Liikennemyymälät tuntuvat vetävän puoleensa etenkin miesporukoita. Antti Wallinin mukaan kohtaamispaikka ja yhteinen olohuone syntyy sinne, missä väkeä alkaa kokoontua. Porukan ansiosta tila vetää puoleensa lisää samanhenkistä porukkaa.

"Internetin keskusteluryhmät tai pikaviestit tarjoavat sosiaalista kanssa­käymistä, mutta eivät korvaa fyysistä kohtaamista. Ihmiset kaipaavat toistensa seuraa. Sellaiset paikat ovat tärkeitä, joissa on helppo kokoontua", Wallin toteaa.

Lisäksi siisti ympäristö, istumapaikat, laajat aukioloajat ja saavutettavuus ovat plussaa. Riittävän väljä tila mahdollistaa ajattoman oleilun.

"Minut saa tänne tämä porukka. Se auttaa korvien väliin", Simo Järvi perustelee.

Hän kuuluu Tikkulan parlamentiksi itsensä nimenneeseen herrajoukkoon, joka istuu päivittäin porilaisen ABC Tikkulan pitkässä pöydässä. Jokaisen edessä on tuore pulla ja kahvi.

Aamupäivänä tunnelma on kiireetön, vaikka Tikkula on suosittu aamukahvipaikka.

"Jos aamuun osuu muuta pakollista menoa, se täytyy hoitaa kiireesti, että ehtii vielä mukaan parlamenttiin", lähistöllä asuva Arto Lepomäki sanoo.

"Onneksi meidän työaikamme joustaa", Matti Jakonen lisää.

Heidän mukaansa Porissa jutulle lähteminen ei ole helppoa, vaan porukoihin pääsemiseen tarvitaan vähintään kaverin kaveri. Rennolla jutustelulla on syvällisempikin puoli. Porukassa kysytään kuulumiset ja välitetään toisista.

"Kolmen päivän poissaolon jälkeen aletaan kysellä perään. Jos joku tarvitsee apua, aina ollaan valmiita helppaamaan", Lepomäki vahvistaa.

Porilaisille myös istuntosalin ilmapiirillä on iso merkitys. Kun vuoroon tuleva henkilökunta tervehtii iloisesti ja kaupungille lähtevä päällikkö vaihtaa muutaman sanan ja halauksen, tietää, että porukkaa arvostetaan.

"Mukava näiden kanssa on käydä kinaamassa."

Uusien ajatusten hautomo

Erilaisia kohtaamispaikkoja tarvitaan, jotta ihmisten on mahdollista kokoontua ja nähdä toisiaan helposti. Wallinin mukaan porukoinnilla on myös hyvin vahva yhteiskunnallinen merkitys: Erilaisten ajatusten kohtaaminen synnyttää uusia ajatuksia. Niistä voi parhaimmillaan kehkeytyä uusia yrityksiä tai muutosliikkeitä.

Erityisesti pienillä paikkakunnilla ja kaupunkien laidoilla liikenne­myymälät ovat merkittäviä kohtaamispaikkoja.

ABC Tikkulassa oma rooli lähiseudun asukkaiden arjessa ymmärretään vahvasti. Liikennemyymälä toimii viikonloppuisin päivystävien nuorisotyöntekijöiden tukikohtana, ja liikennemyymäläpäällikkö Janina Sundell osallistuu alueen ennakoivan nuorisotyön ryhmään.

"Kun nuoriso tykkää olla meillä, meidänkin tulee olla kiinnostuneita heistä", Sundell sanoo.

"Kun nuoriso tykkää olla meillä, meidänkin tulee olla kiinnostuneita heistä."

Keitä on liikkeellä?

Pohjanmaata halkovan 3-tien varrella maisemaa hallitsevat komeat talot ja kauniit puiset linja-autopysäkit. Kunnan rajan vaihtuessa pysäkin väri vaihtuu sinisestä punaiseksi.

On aika pysähtyä Etelä-Pohjanmaalla, runsaan 150 kilometrin päässä ABC Tikkulasta.

ABC Jalasjärvellä leijailee puolenpäivän aikaan herkullinen tomaattikastikkeen tuoksu. Lounastarjottavat, lasagne ja jauhemaksa-pekonipihvit, ovat vetäneet salin täyteen.

"Monet käyvät täällä lähes päivittäin. Ihmiset tuntevat toisensa ja juttelevat helposti keskenään", tietää palveluvastaava Elina Hautala.

Lukiolaiset Iida Saarela ja Hetti Peltomäki ovat poikenneet ABC:lle tällä kertaa kahville. Enemmän heitä kuulemma näkee iltaisin ja viikonloppuisin.

"Tuolla me yleensä istutaan", ­Saarela sanoo ja viittaa liikennemyymälän kaupunginpuoleiseen päätyyn.

Nyt kattoon asti auki olevassa osassa istuu ruokailijoita, mutta illalla sinne ei juurikaan aikuisia eksy.

"Kyllä täällä aina joku kaveri on", Saarela toteaa.

Nuorille ABC on paikka, jossa vietetään aikaa yhdessä. Saarela ei osaa ajatella menevänsä muualle.

He uskovat nuorten ottaneen ABC:n omakseen, koska siellä on mukava käydä. Sama kuin oltaisiin kaverin luona, mutta tänne mahtuu isompi porukka. Autolla liikkuville tämä on tukikohta, jossa käydään kyläringin välillä kahvilla ja tankilla.

"Yleensä ilta aloitetaan ABC:ltä, jotta tietää, keitä on liikkeellä."

"Tämä on meille reissaajille kuin kahvihuone."