Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jussi Hirvonen on seurannut omista ilmalämpöpumpuistaan kertyneitä säästöjä 1990-luvulta alkaen.

Jussi Hirvonen osti ilmalämpöpumpun ja sähkölasku tippui: ”Energiaa säästävä ratkaisu oli myyntivaltti”

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Johanna Jarva
Julkaistu: 26.9.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Porvoolainen Jussi Hirvonen hankki ensimmäisen ilmalämpöpumppunsa jo 1990-luvun alussa ja laski, että sähkölasku putosi kolmanneksen. Asuntoa myytäessä kaikki siihen sijoitetut rahat tulivat takaisin.

Porvoolainen Jussi Hirvonen on ilmalämpöpumppujen konkari. Näin hän kertoo omista hankinnoistaan:

”Ensimmäisen ilmalämpöpumppuni hankin vuonna 1992. Suomessa niitä ei juuri ollut, joten hain pumpun Ruotsista. Ajatus, että ilmasta saa energiaa, tuntui hullulta.

Koska olen energiatekniikan diplomi-insinööri, halusin ymmärtää miten pumppu toimii. Rakensin taulukkolaskentaohjelman, johon syötin joka aamu pumpun ja talon kulutukset.

”Ajatus, että ilmasta saa energiaa, tuntui hullulta.”

Aloitin seurannan vuonna 1993. Talo oli iso, sen vuotuinen sähkönkulutus oli 27 000 kilowattituntia suorasähkölämmityksellä. Pumppu pudotti sähkölaskua reilut 30 prosenttia. Seurasin pumpun lukemia vuoteen 2003 asti, jolloin muutin talosta pois.

Kolme vuotta myöhemmin ostin Vantaalta ison talon, jossa myös oli suorasähkölämmitys. Talon vuosikulutus oli peräti 45000 kilowattituntia.

Asensin taloon kolme ilmalämpöpumppua sekä hiukan myöhemmin aurinkopaneelit ja -keräimet. Ilmalämpöpumput, aurinkopaneelit ja -keräimet maksoivat noin 20000 euroa. Kun myin talon vuonna 2014, olin saanut sen energiankulutuksen puoliintumaan.

Molemmista taloista sain kaikki niihin sijoittamani rahat takaisin. Ostajat maksoivat nykyaikaisista energiaa säästävistä ratkaisuista. Olihan se myyntivaltti.”

Kolme kerrosta yhdellä pumpulla

”Nyt asun Porvoossa sata vuotta vanhassa hirsitalossa, jossa on 150 neliötä lämmintä tilaa kolmessa kerroksessa. Talossa on kaksinkertaiset ikkunat, korkeita tiloja eikä mitään lisäeristyksiä. Alkuperäisenä lämmityksenä oli kaksi vanhaa kakluunia, hella ja sähköpatterit.

Tein heti muuton jälkeen lämmitysremontin taloon. Nyt energiasta 90 prosenttia tulee ilmalämpöpumpuilla. Talo sopii lämpöpumpulle. Ilma pääsee kiertämään hyvin, joten pärjään yhdellä vähän tehokkaammalla pumpulla.

”Jos pakkasta on yli 10 astetta, laitetaan kakluuneihin tulet ja ehkä patteritkin päälle.”

Talon sähkön vuosikulutus on noin 13000 kilowattituntia, ja sähkölasku on noin 1500 euroa vuodessa. Enää en seuraa kulutusta yhtä tarkkaan kuin aikaisemmin, mutta tässäkin talossa säästöä tulee 30-50 prosenttia.

Minusta tämä on tosi kohtuullista. Pumpun hinta on asennettuina noin 1500–2500 euroa. Tekniikka on kehittynyt valtavasti. Uusia pumppuja pystyy käyttämään jopa 30 asteen pakkasilla, ja pumpun todennäköinen käyttöikä on 10–15 vuotta.

”Kun lähden mökille, laitan viestin, että nosta lämpötila 23 asteeseen.”

On minulla kesämökilläkin ilmalämpöpumput. Asensin ne sinne, kun ostin mökin 2006. Mökin pumppuja ohjaan tekstiviesteillä. Kun lähden mökille, laitan viestin, että nosta lämpötila 23 asteeseen. Pumppuja on monena kesänä tarvittu jäähdyttämiseenkin.”

Lue lisää lämmitysremonteista

Lisää aiheesta