Ei ole lainkaan sama, miten kotinsa pitää lämpimänä. Lämmitys lohkaisee lähes 70 prosenttia kodin energialaskusta. Kyse on kodin suurimmista menoista ja asumismukavuudesta.
Uudet tehokkaammat ja puhtaammat energiaratkaisut kiinnostavat sekä uudisrakentajia että remontoijia.
”Nyt ovat ajankohtaisia 1960–1980-luvuilla rakennettujen asuntojen uudet, laaja-alaiset energiaratkaisut. Se näkyy lainahakemusten lisääntymisenä”, S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Päivi Huttunen kertoo.
Aloita suunnittelulla
Lämmitysremontti alkaa suunnittelulla ja rahoituksen miettimisellä. Riittääkö lämmitysjärjestelmän päivitys vai tarvitaanko perusteellinen remontti? Tarvitaanko laina pankista vai pärjätäänkö luottokortilla? Onko meillä varaa?
Lämpöpumppuremontista selviää tavallisesti muutamalla tuhannella eurolla. Sen rahoittamiseen riittää luottokortti tai vakuudeton kertalaina, jota voi hakea itse verkkopankista.
Jos kyseessä on useamman kymmenen tuhannen euron remontti, kuten maalämpöön siirryttäessä, kannattaa neuvotella pankin kanssa vakuudellisesta lainasta.
”Energiaremontti täyttää useimmiten peruskorjauslainan kriteerit.”
”Energiaremontti täyttää useimmiten peruskorjauslainan kriteerit, joten se luokitellaan pankissa asuntolainan kaltaiseksi. Korjaus- ja muutoshankkeiden rahoitusratkaisut puntaroidaan tapauskohtaisesti”, Huttunen täsmentää.
Vakuudellisessa peruskorjauslainassa lainalle tarvitaan pankin hyväksymä vakuus. Se voi olla remontoitava talo tai jotakin muuta omaisuutta. Vakuudellinen laina on remontoijalle edullisempi ratkaisu kuin vakuudeton luotto.
Älä lykkää turhaan
Remonttia ei kannata viivästyttää tai jättää tekemättä siksi, että ajattelee taloutensa lainakulujen kasvavan liian suuriksi uuden lainan myötä.
”Jos lyhennysten kokonaismäärän halutaan pysyvän ennallaan, kannattaa kursailematta sopia tapaaminen laina-asiantuntijan kanssa”, Huttunen neuvoo.
”On kaikkien etu, että lainojen määrä ei horjuta taloutta.”
Hän ehdottaa esimerkiksi jo aiemmin otetun lainan laina-ajan pidentämistä takaisinmaksuerää pienentämällä.
”Se ei ole ongelma, jos laina-asiat pankin kanssa ovat sujuneet mallikkaasti. On kaikkien etu, että lainojen määrä ei horjuta taloutta”, Huttunen jatkaa.
Varaudu etukäteen
Remontin rahoittamisessa on myös perinteinen malli: etukäteen säästäminen. Se kertoo talousasioiden hyvästä hoidosta.
”Esimerkiksi lämmitysjärjestelmän remonttiin voi varautua laittamalla kuukausittain hiukan rahaa sivuun 5–10 vuoden ajan. Muutenkin olisi hyvä olla puskuria kodin eri hintaisille remonteille”, Huttunen sanoo.
Arvonnousua vaikea ennakoida
Asunnon arvonnousu kiinnostaa aina ison remontin teettäjää.
S-Pankin Päivi Huttunen muistuttaa, että asunnon arvon määrittää aina markkinatilanne, se mitä ostajat ovat valmiita maksamaan siitä. Asunnon varustetaso vaikuttaa, mutta kaikki parannukset eivät siirry suoraan hintaan.
”Hyvin suunniteltu ja toteutettu energiaremontti näkyy kuitenkin asumismukavuutena sekä lämmityslaskun ja hiilijalanjäljen pienenemisenä.”
Lue lisää: S-pankki.fi ja Motiva.fi.