Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kaisa Somerpalon tahinismoothiessa on pehmeä ja raikas maku.

Kaisan idea syntyi työpaikan suosikkivälipalasta: tahinismoothie on tietysti hitti!

Teksti:
Pirjo Latva-Mantila
Kuvat:
Sami Heiskanen, SOK
Julkaistu: 7.12.2022
|
Muokattu: 9.2.2023
He söivät sitä usein välipalaksi töissä. Se oli hyvänmakuista ja sopivasti täyttävää. Sen voimalla he jaksoivat tehdä töitä.

(MAINOS)

Helsinkiläisen Baba Foods Oy:n porukalle ei aiemmin tullut mieleen, millainen menestysresepti smoothiekoneessa oikein pyörii. Nyt heidän ikioma välipalansa, tahinista valmistettu smoothie, on mukana Suomalainen Menestysresepti 2023 -finaalissa.

Reseptin takana on tuotekehityspäällikkö Kaisa Somerpalo, 26.

Tuotteen tie kisaan ei ollut ihan tavanomainen. Ilman Kaisan intuitiota resepti olisi jäänyt firman smoothiekoneeseen.

Baba Foods haki kisaan kahdella eri tuotteella, joista kumpikaan ei ollut smoothie. Kaksi päivää ennen ensimmäistä maistatusta Kaisan kolmas vaisto alkoi huutaa, että tuotteet on pakko vaihtaa. Hän nimittäin muisti välipalareseptin ja tajusi sen olevan juuri sitä, mitä kaupan hyllyltä puuttuu: proteiinipitoinen hyvältä maistuva ja juotava välipala!

– Kysyin, voimmeko vaihtaa tuotetta, sillä meillä olisi täällä ison volyymin tuote. Niin sitten meninkin esittelemään smoothien.

Tahinismoothien pääraaka-aine, eli tahini valmistetaan murskatuista seesaminsiemenistä. Koska Baba Foods käyttää tahinia hummuksensa raaka-aineena, sitä oli ollut helposti saatavilla välipalanälkään.
Kotimainen perheyritys Baba Foods tunnetaan Lähi-idän kasvisruoista, joita myydään kaupoissa ympäri Suomen. Hummuksen ja tahinin lisäksi tuoteperheeseenkuuluvat falafelit, tahnat, salaatit ja valmisateriat.

Täyteläinen, raikas ja pehmeä

Tahinismoothie on Kaisan lempilapsi. Oma oivallus, josta hän on hyvin ylpeä.

– Tässä yhdistyvät kaikki minulle tärkeät asiat: syömisen pitää olla hauskaa ja intuitiivista, ja ruokaa syödään siksi, että siitä saadaan energiaa. Tahinismoothiesta saa nopeasti hyvän ja tasapainoisen välipalan. Ateriarytmi pysyy kunnossa ja nälkä loitolla.

Hän kuvailee tuotetta täyteläiseksi, raikkaaksi ja pehmeäksi.

– Koostumus on vähän jugurttinen, mutta tämä on täysin vege. Tahini tekee pehmeän ja täyteläisen suutuntuman.

Tuote on ainutlaatuinen monestakin syystä. Esimerkiksi siksi, että siihen on saatu sekä proteiinia, kivennäisaineita että kuitua, ilman että mausta on tingitty.

– Kuidun, proteiinin ja kivennäisaineiden saaminen juomaan on vaikeaa, sillä maku menee helposti pilalle. Herneproteiini tai muut vegeproteiinit eivät toimi juomissa, ja jos taas käytetään heraa, silloin juomassa on usein pelkästään proteiinia, ja hera on eläinperäistä.

Oikeanlaista kemiaa

Kaisa Somerepalo tuli vegetuotteita valmistavan Baba Foodsin palvelukseen neljä vuotta sitten. Hän on gradua vaille valmis elintarviketieteiden maisteri.

Elintarvikekemia on hänen juttunsa, ja kemistin osaamista onkin tarvittu uuden tuotteen kehittämisessä. Kyse on itse asiassa millintarkasta kemiasta, kun kehitetään teollisessa mittakaavassa valmistettavaa juomaa.

Haastavinta on ollut oikeanlaisten raaka-aineiden löytyminen.

– Toinen haaste näissä juomissa on se, että ph:n on oltava matala, jotta tuote säilyy. Kuumennuksessa, eli pastöroinnissa proteiini voi kuitenkin saostua.

Toinen haaste liittyy tuotteen pakkaukseen, sillä Baba Foodsilla ei ole omaa pullotuslinjaa. Muun muassa näihin Kaisa etsii ratkaisua Suomalainen Menestysresepti 2023 -ohjelmassa.

Baba Foodsilla ei ole omaa pullotuslinjaa, joten Tahinismoothielle oli etsittävä oma sopimusvalmistaja.

– Aika nopeasti saatiin lyötyä lukkoon sopimusvalmistaja. Juoma pakataan muovipulloon, eikä Suomessa ole montaa muovipulloihin pakkaavaa valmistajaa.

– Halusin pantillisen muovipullon, koska sen kierrätysaste on korkea, ja onhan muovipulloa mukavampi kantaa mukana kuin lasipulloa.

Tuotekehityksen Kaisa halusi pitää Baba Foodsilla sataprosenttisesti.

– Me ollaan tosi tarkkoja mausta ja laadussa. Sen me osaamme ja haluamme tehdä.

Mielenkiintoinen matka

Kaisa on ollut mukana kehittämässä monia tuotteita, joiden perusresepti on yrityksen perustajien isän Chef Avin käsialaa. Reseptit perustuvat perheen Lähi-Itä-tyyppiseen ruokaperinteeseen.

Tahinismoothie on ensimmäinen tuote, jonka hän on kehittänyt itse alusta lähtien.

– Tämä on tosi mielenkiintoinen matka. Olen oppinut asioita, joita ei olisi ikinä ajatellut tulevan vastaan työuralla tai ainakaan pitkään aikaan.

Uuden menestystuotteen lanseeraaminen tietää Baba Foodsille liikevaihdon kasvua. Jotta tähän on päästy, on tarvittu paljon työtunteja. Tuotekehityspäällikön avuksi on palkattu laatutrainee.

– Onhan tämä projekti vaatinut veronsakin. Ystäviä ja perhettä olen nähnyt vähemmän, mutta heiltä olen silti saanut ymmärrystä ja tukea. He ovat hieno tukiverkosto. Siskoni on graafikko ja pakkausmuotoilija, ja hän on tehnyt meille etiketit, mikä on ihana juttu.

Kiitosta saavat niin ikään työkaverit, jotka ovat auttaneet monissa käänteissä, myös kisatehtävien tekemisessä.

– Meillä on tosi hieno porukka ja laajaa osaamista. Suurin vahvuus meillä on kuitenkin se, että välitetään toisista ja siitä mitä toiset tekee. Työ tuntuu merkitykselliseltä, ja kaikilla on aito halu auttaa ja antaa parastaan. Olen saanut keskittyä täysillä tehtäviin, kun työkaverit ovat hoitaneet muita hommiani.

Nuorin finalisti

Kaisa on kuudesta finalistista kaikkein nuorin. Hän myöntää tunteneensa itsensä aluksi vähän altavastaajaksi.

– En tiedä mistä se tunne tuli. Ehkä nuoruudesta on ollut hyötyäkin joissakin tehtävissä. Itsevarmuus on kyllä kasvanut tosi paljon, ja olen myös oppinut sen, ettei kaikkea tarvitse tehdä ja osata itse. Paras lopputulos saadaan, kun mukana on eri alojen osaajia.

– Olen oppinut luottamaan omaan visiooni ja intuitiooni ja uskaltanut puskea sitä läpi. Vähän se on vaatinut opettelua, vaikka kyllä ennenkin olen sanonut mielipiteeni aika suoraan. Nyt tiedän, että kun on visio, sitä kannattaa kuunnella ja mennä sen mukaan.

Kilpailu on ollut myös tutkimusmatka oman mielen sisään.

– Tuomaroinneissa mennään tosi syvälle, ja välillä me kilpailijat joudutaan keräämään itsemme uudelleen. Ja on pitänyt uskaltaa haastaa tuomareita, kun on ollut niiden kanssa aivan eri mieltä.

Vaikka tuotteiden kehittäminen on kemiaa, se on myös luovaa työtä. Kuvataidekoulua 15 vuotta käynyt tuotekehityspäällikkö ei ole mikään laboratoriossa pipettien kanssa hääräävä kemisti.

– Olen aika nopeatempoinen. Kun päätän, että asioita pitää tapahtua, niiden pitää tapahtua heti. ja nopeasti. Sitäkin ominaisuutta pääsee tässä työssä hyödyntämään.