Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Erikan, 26, keksitaikina on Suomalainen menestysresepti 2024! Voittaja opetteli lapsena leipomisen YouTube-videoista

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Sami Heiskanen, Mediawan, Sari Soininen, Valmistajat
Julkaistu: 23.1.2024
|
Muokattu: 25.1.2024
Suomalainen Menestysresepti 2024 -voittaja Erika Poussa alkoi tienata taskurahaa leipomisella jo 10-vuotiaana, ja nyt hänen luomuksensa löytyy S-ryhmän myymälöistä ympäri Suomen.

Oman idean vieminen kaupan hyllylle alle vuodessa on huima saavutus. Siihen pisteeseen olivat tuotteensa hioneet kaikki Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailun kuusi finalistia: Martti Paatela, Roy Norro, Katariina Vesterinen, Siva Parlar, Eetu Patronen ja Erika Poussa. Kisan aikana jokaisella heistä on ollut sekä onnistumisia että vastoinkäymisiä. Edessä oli enää loppuhuipennus: kuka heistä vie viimeisen maistatuksen ja nappaa tarvittavat pisteet koko kilpailun voittoon?

Erikan kilpailu alkoi jo alkumetreillä parhaalla mahdollisella tavalla, kun semifinaalissa keksit maistuivat koemaistatuksissa ja hän sai suoran paikan finalistien joukkoon. ”Tämä on tuote, johon koko Suomi voi helposti rakastua”, sanoi tuomaristossa istunut Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila jo tuolloin.

Ja lopulta käy myös niin, että kun kauden viimeisessä jaksossa voittotuotteen peittävä tarjoilukupu nostetaan ylös, sen alta löytyy Erikan luomus: Chip-keksitaikina. Konfettisade täyttää Helsingin Vanhan Ylioppilastalon juhlasalin ja moni puhkeaa kyyneliin. Katsomossa istuvat Erikan vanhemmat Carita ja Sakari Poussa halaavat toisiaan. Heidän tyttärensä on juuri julistettu kilpailun voittajaksi ja vanhemmilla on tunteet pinnassa. Poussat ovat olleet tyttärensä tukena koko kilpailun ajan: kannustaneet, tsempanneet ja huolehtineet Erikan jaksamisesta.

”Pistin aamulla Erikalle viestiä, että olet todellinen tahto- ja voimanainen”, Carita Poussa kertoo konfettien leijaillessa vielä ilmassa.

» Kaikki Suomalainen menestysresepti 2024 -tuotteet löydät kätevästi koostettuna S-kaupat -palvelusta. Tilaa uutuudet vaikka suoraan kotiovellesi!

YouTube-kokki tienasi omat rahat jo 10-vuotiaana

Leivontainnostuksen jo lapsena saanut Erika opetteli leipomaan YouTube-videoiden avulla. Keittiössä syntyi sekä herkullisia leipomuksia että sotkua, mutta vanhemmat antoivat tyttären toteuttaa luovuuttaan ja siivosivat jäljet.

10-vuotiaana Erikalle maksettiin kahden euron viikkorahaa oman huoneen siivoamisesta. Summa jäi nopeasti pieneksi, kun Erikan sämpylät tekivät kauppaansa naapurustossa.

”En tarvitse siivousrahoja, olen tienannut tällä viikolla jo 36 euroa”, oli Erika todennut äidille, kun puheeksi oli tullut oman huoneen siivoaminen.

Aikuisiällä vahva tahto on vienyt Erikan leipomoyrittäjäksi, jolla on selkeä visio ja suunnitelmat pitkälle tulevaisuuteen.

Pikkuveljen painajaisilta

Poussan perheessä leipominen ja ruuanlaitto on ollut aika koko perheen yhteinen harrastus. Lauantaisin noudatettiin sääntöä, että perheen kolme teini-ikäistä saa lähteä omiin menoihinsa, kun on syöty perheen kesken. Familydinneriksi kutsuttu ateria suunniteltiin ja kokattiin yhdessä.

Erikan aloitettua catering-toiminnan, keittiöön värvättiin avuksi niin veljet, vanhemmat kuin kummitkin. Isä Sakari kertoo illasta, jolloin tuolloin 13-vuotias pikkuveli oli Erikan apupoikana. Erika oli pistänyt pikkuveljen grillaamaan 13 kiloa kanaa ja tekemään tomaatti-mozzarellasalaattia sadalle hengelle.

”En jää enää ikinä kahdestaan Erikan kanssa”, pikkuveli oli tokaissut vanhempien palattua kotiin.

Menestysresepti-kilpailun voittanut suolainen suklaahippukeksi on ollut Poussan lempiresepti jo vuosien ajan. Niitä hän on leiponut niin naapurustolle kuin sukulaisten ja ystävien juhliin. Nyt keksejä on saatavilla valmiiksi paistettavana taikinana kahdessa eri maussa: suolaisen suklaan rinnalla on maapähkinävoi.

Vanhemmat aikovat olla ensimmäisinä kaupan pakastealtaan luona ostamassa tyttären tuotteita.

”Ylpeys on sana, joka tulee ensimmäisenä mieleen. Lähetämme kaikille sukulaisille ympäri Suomen rahaa, että käykää ostamassa!”, Carita ja Sakari Poussa vitsailevat.

Lue myös