Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Erika Poussa perusti yrityksen jo 17-vuotiaana – taianomaisen keksitaikinan takana ovat luovuus ja mielikuvitus

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Sami Heiskanen
Julkaistu: 22.11.2023
|
Muokattu: 24.1.2024
Erika Poussa löysi oman kutsumuksensa jo varhain. Kotikeittiön leipurista tuli muutamassa vuodessa menestyvä yrittäjä, jonka intohimo on nyt upotettu keksitaikinaan.

Lapsena Erika Poussa kierteli usein naapurustossaan ovelta ovelle. Mukana hänellä oli itsetehtyjä leivonnaisia, joita hän antoi halukkaille. Nuori kotileipuri halusi leipoa lähes päivittäin, mutta sen edellytyksenä oli, että ylimääräiset leivonnaiset jaetaan eteenpäin. Poussan kotikeittiöstä lähialueen asukkaat saivat uunituoreena niin sämpylöitä, meheviä muffinsseja kuin rapeita keksejäkin.

Taitojen kehittyessä Poussa alkoi ottaa vastaan myös tilaustöitä. Harrastus muuttui vähitellen ammattimaiseksi leipomiseksi.

”17-vuotiaana perustin leivontaa varten jo oman yrityksenkin.”

Kuluttajien suosikkina suoraan finaaliin

Kesällä 2022 Poussa tajusi, että hänellä on käsissään jotain ainutlaatuista. Bakerika´s- leipomo-kahvilan itsetehty jäätelökeksi myytiin loppuun joka päivä ja Poussa alkoi pohtia tuotteen mahdollisuuksia isommilla markkinoilla.

Keksitaikina, jonka makuna on suolattu suklaa, on Poussan luottoresepti jo vuosien takaa. Se on resepti, johon hän palaa aina uudestaan ja uudestaan, ja johon naapurustossa ihastuttiin vuosia sitten.

Suomalainen menestysresepti -kilpailu tuntui nuoresta yrittäjästä sopivalta taholta saada apua niin tuotekehitykseen, lanseeraukseen kuin tietoon kaupan alan lainalaisuuksista. Kilpailussa jäätelö jätettiin toistaiseksi pois ja Poussa keskittyi vain keksin kehittämiseen.

Suolaisen ja makean yhdistävät keksit hurmasivat Kauppakeskus Redin S-marketissa kuluttajatestiryhmän, joka valitsi sen parhaaksi tuotteeksi. Poussalle aukeni paikka suoraan finaaliin.

”Tuote puhui puolestani ja se oli upea tunne.”

Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila kertoo tuomariston olleen vaikuttunut keksin artesaanilaadusta, joka säilyy myös isossa teollisessa mittakaavassa toteutettuna.

”Oli päivänselvää, että tämä on finaalituote”, Kurttila toteaa.

Kotikeittiöstä maailman parhaiden oppiin

Poussan lapsuuden perheessä kokoonnuttiin viikonloppuisin tekemään yhdessä hyvää ruokaa. Samalla kuunneltiin musiikkia ja nautittiin kiireettömästä yhdessäolosta. Ruoanlaitto ja leivonta oli luovaa ja mielekästä tekemistä, jonka parissa Poussa tunsi olevansa turvallisessa paikassa. Luovuus ja mielikuvitus kukki keittiössä.

Perhon ravintolakoulussa Poussa ymmärsi pian, että tällä alalla hän on luontaisesti hyvä. Motivaatio kehittyä yhä paremmaksi kasvoi. Erityistä oppia Poussa sai työharjoittelussa maailman parhaaksi ravintolaksi valitun espanjalaisen El Celler de Can Rocan jälkiruokakokkien parissa.

”Olen onnekas, että olen nuoresta asti tiennyt mitä haluan tehdä.”

Omalle visiolleen uskollinen

Poussa kuvailee itseään introvertiksi, jonka vahvuuksia tulevassa kilpailussa on luovuus, määrätietoisuus ja ennen kaikkea hyvä tuote.

Paistovalmiin keksitaikinan avulla Poussa toivoo kuluttajien pääsevän matalalla kynnyksellä leipomisen maailmaan. Siihen samaan maailmaan, jossa hän itse antaa luovuutensa kasvaa ja kehittyä.

Kuusi kuukautta kestävän kilpailun aikana tuomaristo haastaa kilpailijoita niin tuotekehityksessä kuin pakkausvalinnoissa. Jokainen päätös on perusteltava tarkkaan ja mietittävä muun muassa sitä, missä kohtaa kauppakierrosta oma tuote tulee kuluttajaa vastaan ja miten hänet saadaan tekemään ostopäätös.

Kovasta prässistä huolimatta Poussa tietää, että tuomaristo haluaa auttaa tuotteen valmiiksi saattamisessa, mutta tärkeintä on seisoa omien mielipiteidensä takana.

”Kuluttajat, ja se miten kauppa käy, määrittelevät lopulta tuotteen menestyksen.”

Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailua voit seurata televisiosta MTV-kanavalta tiistaisin kello 20. Jaksot löytyvät myös Katsomosta.

Sarjassa etsitään uusia hittituotteita mm. S-marketin ja Prisman valikoimaan. Voittaja on selvillä tiistaina 23.1.2024.

Tänä vuonna Yhteishyvä tekee 12.12.2024 alkaen jokaisen kuuden finalistin kanssa Menestysresepti Backstage -jaksot, jotka julkaistaan yksi kerrallaan osoitteessa www.yhteishyva.fi/menestysresepti heti tv-ohjelman jälkeen.

Finalistit haastattelussa:

Tapahtumat tällä kaudella:

Kenen tuote on tämän vuoden Suomalainen menestysresepti – ja keskiviikkona kaupoissa?

Menestysresepti-finalisteilla viimeinen tehtävä: miten viime jaksossa tylytyksen saanut Martti nousee alhosta?

Voiko tuote olla niin uusi, että kuluttajat eivät uskalla ostaa sitä? Roy on vaikean tilanteen edessä

Pakkaseen vai paistopisteeseen? Siva etsii vielä oikeaa paikkaa Köftikselleen

Eetu laittoi tuotteensa nimen ja ilmeen uusiksi – joko nyt alkaa kelvata?

Tuomariston makunystyrät pudottavat Menestysresepti-finalistit pilvilinnoista – osalla vielä pitkä tie kaupan hyllylle

Soita video

”Ihan mielenvikaisen huono nimi, jota kukaan ei ymmärrä!” – Suomalainen Menestysresepti 2024 -tuomari Jukka Kurttila antaa mielipiteensä tuotteiden nimistä

Eetu saa kylmää vettä niskaan tuotteensa nimestä – ”Tohvulisankariosastoa”

Erika Poussa kuluttajien suosikki – kaikki kuusi Menestysresepti-finalistia ovat nyt selvillä!

Siva jännittää Menestysreseptin semifinaalissa sekä jatkopaikkaa että esikoisensa laskettua aikaa

Tässä ovat Suomalainen Menestysresepti 2024 kymmenen semifinalistia

Tuotteiden nimet saavat Menestysresepti-tuomarit pyörittelemään päätään – ”Täähän vois olla Jugga Gurttila!”

Ensimmäiset semifinalistit Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailussa on valittu

Mäskikeksejä, kefiirijuomaa, härkäpaputofua... Suomalaisen Menestysreseptin avausjaksossa tuomarit ovat jälleen uusien makujen edessä