Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Finalistit vasemmalta oikealle: Siva Parlar, Katariina Vesterinen, Erika Poussa, Roy Norro, Eetu Patronen ja Martti Paatela.

Erika Poussa kuluttajien suosikki – kaikki kuusi Menestysresepti-finalistia ovat nyt selvillä!

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Sari Soininen
Julkaistu: 5.12.2023
|
Muokattu: 11.12.2023
Suomalainen menestysresepti 2024 -kisan finalisteja ovat Erika Poussa, Roy Norro, Siva Parlar, Eetu Patronen, Martti Paatela ja Katariina Vesterinen.

”Ihan sairaan hyvää.”

”En odottanut tällaista.”

”Naposteltavaksi sopiva.”

”Yllättävä tuote.”

Kymmenet kuluttajat ympäri Suomen maistelevat Suomalainen menestysresepti 2024 semifinalistien tuotteita. Heillä on merkittävä tehtävä: antaa näkemystä tuoteideoiden maistuvuudesta ja kiinnostavuudesta.

Omalla porukalla tehty tuotekehitys voi johtaa väärään lopputulokseen

Kuluttajamaistatuksessa kilpailijoiden ruokainnovaatiot ovat vielä alkuvaiheessa, jossa tuotteen makua, rakennetta ja koostumusta hiotaan. Tässä hetkessä on oleellista ottaa vastaan reaktiot, mielipiteet ja kehitysehdotukset.

Elintarvikkeiden tuotekehitykseen erikoistuneen Foodwestin tutkimusjohtaja Suvi Luoma toteaa, että kuluttajatutkimus on tuotekehityksessä hyvin tärkeässä roolissa. Uutta tuotetta suunnittelevat yritykset voivat olla äärimmäisen innoissaan omasta ideastaan, jota kuluttaja ei käsitä alkuunkaan. Liian pienellä porukalla tehty tuotekehitys johtaa helposti kuplautumiseen ja sokaistumiseen.

”Kuluttajatutkimus on paikka, jossa omat mieltymykset jätetään toisarvoisiksi ja otetaan aidosti ihmisten palaute vastaan.”

Panostamalla kuluttajatutkimukseen voi säästää rahaa sillä, että ei tee virheinvestointeja tai -lanseerauksia.

Saako kala maistua kalalle?

Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailussa haluttiin ottaa kuluttajatutkimus mukaan heti alussa, jotta nähdään missä vaiheessa kilpailijat ovat menossa ja nouseeko heidän joukostaan selkeitä suosikkeja.

Kymmenen semifinalistia ovat kuluttajamaistatuksesta mielissään, sillä he ovat saaneet ainutlaatuisen tilaisuuden testauttaa tuotteidensa potentiaalia ja saada palautetta.

Kalatuotteiden kanssa kilpailussa mukana olevat Roy Norro ja Ari Seppälä ovat saman ongelman edessä: pitääkö kalan maistua kalalta vai ei?

”Toiset ovat sitä mieltä, että paras kala on kalapuikko ja toisten mielestä kalan omaa makua on korostettava”, kalamakkaraa kuluttajilla maistattanut Norro pohtii.

”Monet arvostavat perusajatusta, että kotimaista kalaa pitäisi syödä enemmän ja monipuolisemmin, mutta on vaikeaa luoda makumaailma, joka olisi kaikille mieleinen”, Seppälä summaa kuluttajien mielipiteitä hänen kalakastikkeistaan.

Ostaisitko uudestaan?

Suvi Luoma muistuttaa, että semifinalisteille tehdyssä kuluttajatutkimuksessa on vain muutamia avainkysymyksiä laajemmasta tutkimuksesta, sillä kymmenen kilpailijan arvioiminen vie paljon aikaa. Olennaista on saada käsitys tuoteominaisuuksista ja tietoa siitä, voisiko kuluttaja ajatella ostavansa tuotetta.

”Maistaminen on aina subjektiivinen kokemus. Kuluttajajoukon on oltava suuri, jotta tulosten tarkastelu on relevanttia.”

Kuluttajien suosikki

Parhaat kuluttaja-arviot ja suoran finaalipaikan sai Erika Poussa, jonka paistovalmiista keksitaikinasta tehdyt makeansuolaiset suklaakeksit hurmasivat testaajat.

”Ei tätä tajua”, Poussa kommentoi hämmentyneenä.

Muut kilpailijat jatkoivat semifinaalin toiseen vaiheeseen, jossa heidän tuli vakuuttaa tuomaristo omasta motivaatiostaan.

Vöner-kasviproteiinilla täytettyjä bulgurpiirakoita kehittelevä Siva Parlar sai tiukkaa palautetta kohderyhmän tarkennuksesta.

”Sun pitää skarpata. Tässä on vielä erittäin monta avointa kysymystä”, kuumotti päätuomari Jyrki Sukula Parlaria.

Viimeisen paikan vaikea valinta

Tuomaristo pudotti kilpailijoille yllätyksen viime hetkellä ja kutsui takaisin eteensä kaksi kilpailijaa: härkäpaputofun kehittäjän Eetu Patrosen ja marjaisen smoothien esittelijän Netta Tikkasen. Viimeinen finaalipaikka ratkesi näiden kahden välillä, minuutin mittaisella myyntipuheella.

”En muista myyntipuheesta mitään, ei ole koskaan jännittänyt näin paljon”, Patronen kertoi yllättävästä hetkestä.

"Myyntipuhe tuli täysin yllätyksenä. Menin jäihin", Tikkanen totesi.

Patrosen puhe vakuutti tuomarit, ja hän eteni finaaliin.

Suomalainen menestysresepti 2024 -finalistit

  • Katariina Vesterinen ja tuorepuuro
  • Erika Poussa ja pakastekeksitaikina
  • Roy Norro ja kalamakkara
  • Martti Paatela ja aterialeipä
  • Eetu Patronen ja härkäpaputofu
  • Siva Parlar ja bulgurpiirakka