Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Viime kaudella Roy toi kauppoihin Kalatassun. Tänä vuonna grilliin on tarjolla kalamakkaraa.

Kalamies Roy Norro haluaa kotivesien kalat makkaratiskiin – ”Takki tyhjenee aivan varmasti”

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Sami Heiskanen
Julkaistu: 8.12.2023
|
Muokattu: 19.1.2024
Kotimaisen kalan puolestapuhuja Roy Norro nostaa jälleen verkkonsa ja on valmis uuteen rutistukseen. Suomalaisten tulisi syödä enemmän kalaa, ja Norron mielestä kalamakkara voisi olla siihen täsmätuote.

”Tietääkö vaimosi, että olet täällä?”

Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailun päätuomari Jyrki Sukula kysyy asiaa Roy Norrolta, joka seisoo tuomariston edessä alkukilpailussa. Norro on juuri esitellyt kehittelemänsä kalamakkaran ja odottaa palautetta.

Sukulan kysymys on humoristinen, mutta sisältää rivien välissä vakavaa asiaa. Norro oli mukana kilpailun finaalissa edellisellä kaudella, ja Kalatassu, suomalaisesta kalasta valmistetun paistovalmiin pihvin lanseeraus tapahtuu lähes samaan aikaan uuden kauden käynnistyessä. Yrittäjän ja neljän pienen lapsen isän päivät ovat täyteen ahdettuja. Jaksaako hän lähteä samaan uudestaan?

Kala voi olla myös makkara

Suomalaiset ovat makkarakansaa ja sen tietää myös keittiömestarina ja ravintoloitsijana työskennellut Norro, joka puhuu ja toimii intohimoisesti kotimaisen kalan puolesta.

Makkara maistuu suomalaisille peräti 20 miljoonan kilon vuositahdilla ja sen suosituin valmistustapa on grillaus. Norro oli pohtinut ja testannut jo pitkään, miten kalan saisi muokattua makkaran muotoon niin, että siinä säilyy grillimakkaralle ominainen napsahtava tekstuuri ja tutut makkaraan liitettävät makuprofiilit, kuten chorizon mausteisuus ja bratwurstin mehukkuus.

”Kalaa on syöty iät ja ajat samalla tavalla, eikä sillä tyylillä ylletä kalansyöntisuositusten mukaisiin määriin. On tehtävä uusia houkuttelevia tuotteita, ja hypättävä toiselle tontille, kalatiskiltä makkaroiden sekaan.”

Tuomaristo näki Norron kalamakkaran terveellisenä haastajana grillimakkaralle

”Ei tällaista grillimakkaraa ole tehty ennen kalasta”, sanoo Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila koko tuomariston suulla.

”Tämä on juuri niille, jotka eivät halua käyttää punaista lihaa tai haluavat vähentää sitä”, jatkaa Finwestin tutkimusjohtaja Suvi Luoma.

Näkyykö peilissä kotimaiset kidukset?

Norro on mies, jolla on missio. Se ohjaa kaikkea hänen tekemistään. Hän kutsuu itseään sopivasti hulluksi, sillä sellainen pitää olla, jotta jaksaa ajaa kotimaisen kalan asiaa tuotantokustannuksien paineen alla.

Oma ideologia estää Norroa lisäämästä 100-prosenttisesti kotimaiseen kalamakkaraan norjalaista lohta, venäläistä turskaa tai kanadalaista haukea, vaikka niitä saisi huomattavasti halvemmalla. Valinta vaikuttaa suoraan kalamakkaran hintaan, mutta se on valinta, joka Norro haluaa tehdä, eikä siitä tingi.

”Vaikeina hetkinä saan voimaa siitä, että työssäni on korkeampi tarkoitus. On mahdollista, että epäonnistun, mutta jos pystyn edistämään kotimaisen kalan asiaa edes vähän, voin katsoa itseäni ylpeänä peilistä.”

Takki tyhjenee, kun kisa kovenee

Norro on menestysreseptikilpailun historiassa ensimmäinen kilpailija, joka on päässyt perättäisinä vuosina finaaliin. Hän kuvailee oloaan finalistien valintahetkellä epätodelliseksi, sillä pois putosi erittäin hyviä tuotteita.

Tämän vuoden kilpailun tullessa päätökseen, Norro on tehnyt puolitoistavuotta tuotekehitystä tosi-tv-kilpailun paineen alla.

”En edes yritä esittää pirteätä. Takki tyhjenee ihan varmasti.”

Aiempi kokemus tuo Norron mukaan hänelle hyötyä, sillä kokeneena finalistina hän pystyy välttämään turhat ylisuoritukset ja keskittymään oleelliseen. Tuomaristoa Norro kuuntelee sparraajina ja pitää heitä hyvänä kehitystyökaluna.

”Oma visio on pidettävä vahvana.”

Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailua voit seurata televisiosta MTV-kanavalta tiistaisin kello 20. Jaksot löytyvät myös Katsomosta.

Sarjassa etsitään uusia hittituotteita mm. S-marketin ja Prisman valikoimaan. Voittaja on selvillä tiistaina 23.1.2024.

Tänä vuonna voit seurata kuuden finalistin matkaa myös Yhteishyvän Menestysresepti Backstage -jaksoista, jotka julkaistaan yksi kerrallaan osoitteessa www.yhteishyva.fi/menestysresepti heti tv-ohjelman jälkeen.

Tapahtumat tällä kaudella:

Kenen tuote on tämän vuoden Suomalainen menestysresepti – ja keskiviikkona kaupoissa?

Menestysresepti-finalisteilla viimeinen tehtävä: miten viime jaksossa tylytyksen saanut Martti nousee alhosta?

Voiko tuote olla niin uusi, että kuluttajat eivät uskalla ostaa sitä? Roy on vaikean tilanteen edessä

Pakkaseen vai paistopisteeseen? Siva etsii vielä oikeaa paikkaa Köftikselleen

Eetu laittoi tuotteensa nimen ja ilmeen uusiksi – joko nyt alkaa kelvata?

Tuomariston makunystyrät pudottavat Menestysresepti-finalistit pilvilinnoista – osalla vielä pitkä tie kaupan hyllylle

Soita video

”Ihan mielenvikaisen huono nimi, jota kukaan ei ymmärrä!” – Suomalainen Menestysresepti 2024 -tuomari Jukka Kurttila antaa mielipiteensä tuotteiden nimistä

Eetu saa kylmää vettä niskaan tuotteensa nimestä – ”Tohvulisankariosastoa”

Erika Poussa kuluttajien suosikki – kaikki kuusi Menestysresepti-finalistia ovat nyt selvillä!

Siva jännittää Menestysreseptin semifinaalissa sekä jatkopaikkaa että esikoisensa laskettua aikaa

Tässä ovat Suomalainen Menestysresepti 2024 kymmenen semifinalistia

Tuotteiden nimet saavat Menestysresepti-tuomarit pyörittelemään päätään – ”Täähän vois olla Jugga Gurttila!”

Ensimmäiset semifinalistit Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailussa on valittu

Mäskikeksejä, kefiirijuomaa, härkäpaputofua... Suomalaisen Menestysreseptin avausjaksossa tuomarit ovat jälleen uusien makujen edessä