”Tämän viikon tehtävä on mun lempitehtävä. Pakko tulla täydet pisteet”, Siva Parlar ennakoi ja lähtee suorittamaan tehtävää voitonvarmana.
Siva onkin edennyt jo Köftis-nimellä kulkevan bulgurpiirakkansa kanssa pisteeseen, jossa koeponnistetaan tuotteen teollista valmistusta. Mielessä ovat myös kolme erilaista makuvarianttia, joita hän aikoo kokeilla.
Tuomaristossa ei kuitenkaan ennakolta suhtauduta Sivan Köftikseen tehtävän ennakkosuosikkina.
”Sivan tuotteen makumaailmassa on haasteita, koska siinä on käytetty tuoreita raaka-aineita, jotka eivät välttämättä teollisessa elintarvikkeessa ole paras ratkaisu. Entä minkälaisia riittävän erottuvia makuvaihtoehtoja tuotteesta on?” tuomaristoon kuuluva Foodwestin tutkimusjohtaja Suvi Luoma kysyy.
Katariina Vesterinen puolestaan tiedostaa tuotteensa haasteet jo ennalta. Jälkiruoaksi kelpaava makea tuorepuuro on menestynyt makutesteissä tähän saakka mainiosti, mutta teollista tuotantoa varten tuotteen ph-arvoa täytyy madaltaa säilyvyyden takia. Tämä onnistuu muun muassa omena- ja appelsiinimehua lisäämällä. Maun puolella ei silti haluta mennä happaman puolelle.
Martti Paatela lähtee ratkomaan tehtävää nörttimäisellä otteella ja järjestää tiiminsä kanssa ”leipä hackathonin”. Kyseessä on menetelmä, joka on tuttu lähinnä ohjelmistokehittäjille, mutta Martti uskoo tiiviin työpajan toimivan mainiosti myös eväsleivän tuotekehitykseen.
Tuomariston edessä pettymyksiltä ei valitettavasti vältytä tälläkään kerralla. Osalla finalisteista on vielä pitkä matka edessään ennen kuin tuote on valmis kaupan hyllylle.