Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Menestysresepti Backstage: Miksi kauravälipala on yllättävän vaikea kehitettävä, Katariina?

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Ässästudio, Sari Soininen
Julkaistu: 18.12.2023
|
Muokattu: 16.1.2024
Katariina Vesterinen on ainoana SMR-finalistina kilpailemassa tuoretuotteella. Kokenut kilpailija saa tuomaristolta tiukkaa palautetta tuorepuuron makuvariaatioista. Suomalainen Menestysresepti Backstage -haastattelussa Vesterinen kertoo miksi kaurapohjaisen tuotteen tuotekehitys on haastavaa.

Toisena viikkotehtävänä on esitellä tuotteesta kolme erilaista makuvarianttia, joiden on toimittava myös isossa mittakaavassa teollisesti tuotettuna.

Tuhtia tatinaa

Vesterisen tuorepuurossa on samat maut kuin alkukilpailussa eli marjapiirakka, korvapuusti ja taatelikinuskilla maustettu mokkapala.

Tuomariston mielestä maut ovat valmiita kuluttajatestaukseen, mutta rakenne saa kritiikkiä.

”Tämä on kipollinen tatinaa. Tuhtia ja kuivaa syötävää”, Suvi Luoma täräyttää.

Kokenut Vesterinen ei hätkähdä, sillä hän tiedostaa ongelman olevan massan paksuudessa, ja se ratkeaa, kun oikeanlainen tuotantolaite saadaan käyttöön.

Tuomaristo pohti myös sitä, pelasiko Vesterinen liiaksi varman päälle. Backstage-haastattelussa Vesterinen vastaa tähän kritiikkiin.

”Nyt haettiin makua”, Vesterinen perustelee ja saa tehtävästä tuomaristolta 12 pistettä.

"Limaista ja epämiellyttävää"

Vesterinen kertoo Menestysresepti Backstage-haastattelussa, että kaurapohjaisen tuoretuotteen kehitys on ollut hänelle keittiömestarina aivan uusi aluevaltaus. Kaura on elintarvikkeena haasteellinen ja lisää vaikeusastetta tuo tuorepuuron säilöntä. Teollinen valmistus vaatii elintarvikelain mukaisesti tietyn happamuuden eli PH-arvon, jotta tuote säilyy tuotteena kuluttajalle asti.

"Vielä viitisen vuotta sitten kauravälipalat olivat koostumukseltaan limaisia ja epämiellyttäviä. Niiden kehityksessä on menty vuosien varrella valtavasti eteenpäin, ja nyt me teemme saman vain puolessa vuodessa. On jännittävää nähdä miten selviydymme", Vesterinen kuvailee haastetta.

Pistetilanne kahden viikkotehtävän jälkeen

  • Martti Paatela 33p
  • Roy Norro 32p
  • Katariina Vesterinen 29p
  • Erika Poussa 26p
  • Eetu Patronen 23p
  • Siva Parlar 21p

Menestysresepti Backstage: