Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Katariina Vesterinen on luonut jo kaksi ruokahittiä – tällä kertaa idealinko vie tuorepuuron uudelle tasolle

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Sami Heiskanen
Julkaistu: 12.12.2023
|
Muokattu: 24.1.2024
Katariina Vesterinen on ruokainnovaattori, joka voitti Suomalainen menestysresepti -kilpailun vuonna 2020, ja oli vuoden 2021 voittajan taustajoukoissa. Nyt hän tuo kuluttajien ulottuville vegaanisen tuorepuuron, joka yllättää ja hämmentää jopa kokeneen tuomariston.

Muonio syksyllä 2011. Kokki ja keittiömestari Katariina Vesterinen on jossain päin Lapin erämaata, mutta ei pysty heikon otsalampun valossa paikantamaan itseään kartalta. Käynnissä on eräopaskoulutuksen pimeäsuunnistustesti, ja maaliin pitää päästä kahdessa tunnissa. Ensimmäinen rasti ei tahdo löytyä. Vesterinen miettii keskeyttämistä, mutta päättää, ettei se ole hänelle vaihtoehto. Ei, vaikka hänellä ei ole juurikaan suunnistuskokemusta. Vesterinen tietää, ettei läpäise tavoiteaikaa, mutta jatkaa maastossa etenemistä. Neljä ja puoli tuntia myöhemmin hän on löytänyt kaikki rastit kylmässä syysyössä.

Uusintakerralla näkyvyys oli vielä heikompi sakean sumun vuoksi, mutta Vesterinen onnistui kirkkaasti ja valmistui lopulta eräoppaaksi. Välivuotensa jälkeen hän palasi takaisin ruoka-alalle ja perusti muun muassa oman ravintolan.

”En suostu epäonnistumaan. Olen periksiantamaton luonne ja yritän kaikessa viimeiseen asti. En luovuta tai tyydy tarpeeksi hyvään.”

Hämmennyksestä ilon kiljahduksiin

Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailussa Vesterinen tuo kuluttajien käden ulottuville vegaanisen, kaurapohjaisen tuorepuuron.

Idea tuorepuurosta alkoi kyteä muutama vuosi sitten, kun Vesterinen näki samankaltaisen tuotteen amerikkalaisessa Sharktank-ohjelmassa. Ajatuksissa kehittyi vegaaninen välipala, jossa on herkullisia makuja, kuten mokkapala, marjapiirakka ja korvapuusti, mutta ei lainkaan lisättyä sokeria.

Tuorepuuro hämmensi ja ihastutti tuomaristoa. He pitivät makuvariaatioista ja pehmeästä rakenteesta, mutta jäivät pohtimaan, mihin se kaupassa sijoitetaan: puurojen joukkoon, jälkiruokaosastolle vai välipalahyllyyn?

Kuluttajatestauksen palautteet antoivat tärkeimmän tiedon eli suuren kiinnostuksen tuorepuuroa kohtaan.

”Eräskin testimaistaja kiljahteli ilosta, kun oli niin innoissaan”, Vesterinen muistelee Kauppakeskus Redin S-marketissa tapahtunutta kohtaamista.

Myös tuomaristo oli lopulta yksimielinen siitä, että tuorepuuron paikka on finaalissa.

”Kun tuotteessa yhdistyy terveellisyys ja herkullisuus, se on vastustamaton ja erittäin haluttu uutuus kuluttajille”, sanoo Foodwestin tutkimusjohtaja Suvi Luoma.

Taustalla voittoisa menneisyys

Periksiantamattomuus on vienyt Vesterisen monesti äärirajoille, mutta tuottanut samalla uusia ruokainnovaatiota niin Vesterisen omaan, Turussa sijaitsevaan ravintola Kuoreen, kuin kuluttajien saatavillekin. Vuoden 2020 menestysreseptivoittaja, Rostis-piirakka, oli Vesterisen ja Leipomo Rostenin yhteinen taidonnäyte. Vesterinen oli myös yhtiökumppaninsa Marjaana Pohjolan taustalla kauden 2021 voittoinnovaatiossa Fallerossa.

Uuden luominen on Vesterisellä verissä.

Vahvuutena hullunrohkeus

Seuraavan kuuden kuukauden ajan menestysresepti-finalistit ovat todella lujilla, kun hyviä ideoita ja tuotteita hiotaan yhä paremmiksi. Katariina Vesterinen on jo kerran mennyt saman myllyn läpi ja uskoo aiemmasta kokemuksesta olevan hyötyä. Tällä kertaa ollaan tosin Vesterisen mukavuusalueen ulkopuolella, kun kokki ja keittiömestari on mukana makealla tuotteella.

”Olen erityisen ylpeä siitä, että lähdin hullunrohkeasti mukaan kauravälipalan kanssa, vaikka matkan varrella on ollut hankaluuksia. Olen jo nyt oppinut ja opetellut elintarviketeollisuudesta aivan uusia asioita.”

Uutta on myös se, että Vesterinen edustaa nyt omaa yritystään ja vastaa tuomaristolle jokaisesta päätöksestä itse.

”Ei olla hiljaisia ja varovaisia, vaan tullaan markkinoille isosti ja hyvällä meiningillä sisään. Uskon sen vetoavan niin tuomaristoon kuin kuluttajiinkin.”

Juttua muokattu 14.12. Lisätty maininta Rostenin leipomosta vuoden 2020 voittotuote Rostiksen yhteydessä.

Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailua voit seurata televisiosta MTV-kanavalta tiistaisin kello 20. Jaksot löytyvät myös Katsomosta.

Sarjassa etsitään uusia hittituotteita mm. S-marketin ja Prisman valikoimaan. Voittaja on selvillä tiistaina 23.1.2024.

Tänä vuonna voit seurata kuuden finalistin matkaa myös Yhteishyvän Menestysresepti Backstage -jaksoista, jotka julkaistaan yksi kerrallaan osoitteessa www.yhteishyva.fi/menestysresepti heti tv-ohjelman jälkeen.

Tapahtumat tällä kaudella:

Kenen tuote on tämän vuoden Suomalainen menestysresepti – ja keskiviikkona kaupoissa?

Menestysresepti-finalisteilla viimeinen tehtävä: miten viime jaksossa tylytyksen saanut Martti nousee alhosta?

Voiko tuote olla niin uusi, että kuluttajat eivät uskalla ostaa sitä? Roy on vaikean tilanteen edessä

Pakkaseen vai paistopisteeseen? Siva etsii vielä oikeaa paikkaa Köftikselleen

Eetu laittoi tuotteensa nimen ja ilmeen uusiksi – joko nyt alkaa kelvata?

Tuomariston makunystyrät pudottavat Menestysresepti-finalistit pilvilinnoista – osalla vielä pitkä tie kaupan hyllylle

Soita video

”Ihan mielenvikaisen huono nimi, jota kukaan ei ymmärrä!” – Suomalainen Menestysresepti 2024 -tuomari Jukka Kurttila antaa mielipiteensä tuotteiden nimistä

Eetu saa kylmää vettä niskaan tuotteensa nimestä – ”Tohvulisankariosastoa”

Erika Poussa kuluttajien suosikki – kaikki kuusi Menestysresepti-finalistia ovat nyt selvillä!

Siva jännittää Menestysreseptin semifinaalissa sekä jatkopaikkaa että esikoisensa laskettua aikaa

Tässä ovat Suomalainen Menestysresepti 2024 kymmenen semifinalistia

Tuotteiden nimet saavat Menestysresepti-tuomarit pyörittelemään päätään – ”Täähän vois olla Jugga Gurttila!”

Ensimmäiset semifinalistit Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailussa on valittu

Mäskikeksejä, kefiirijuomaa, härkäpaputofua... Suomalaisen Menestysreseptin avausjaksossa tuomarit ovat jälleen uusien makujen edessä

Finalistit haastattelussa: