Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Martti Paatela haluaa parantaa maailmaa kasvipohjaisilla tuotteillaan.

Fyysikosta tulikin idealistiyrittäjä: Martti Paatela haluaa ratkoa leipäsellään ruoan ongelmia

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Sami Heiskanen
Julkaistu: 14.12.2023
|
Muokattu: 24.1.2024
Ruoka voi olla sekä maukasta että vastuullista. Se on Martti Paatelan ohjenuora ja inspiraatio kasvipohjaisten eväsleipien taustalla. Jos kuluttajalle tarjotaan tarpeeksi houkutteleva vaihtoehto, ympäristöystävällisyys tulee mukana huomaamatta.

Martti Paatela matkusti muutama vuosi sitten Yhdysvaltojen San Franciscoon. Mieltä painoi työuupumus, ja Tyynen valtameren rannalla juokseminen oli yksi tavoista saada etäisyyttä, tyhjentää päätä ja laskea elimistön kierroksia. Yksi juoksukerroista vei Paatelan paikalliseen kirjastoon, jossa hänen silmiinsä osui vuonna 2005 julkaistu kirja The China Study, joka perustuu Kiinassa tehtyyn laajaan tutkimukseen ravitsemuksesta, terveydestä ja sairauksien ehkäisystä.

Kirja inspiroi Paatelaa, ja Suomeen palattuaan hän tiesi mikä on seuraava projekti, johon haluaa lähteä. Paatela loisi The China Study -tutkimustulosten perusteella kasvipohjaisen eväsleivän, joka on täytteiltään kiinnostava, maistuu hyvälle ja on samalla terveys- ja ekoteko.

Unohtakaa kinkku-juustot

Leipä sai työnimekseen Leipänen ja alkoi tuotekehitys erilaisilla makuvaihtoehdoilla.

Suomalainen menestysresepti -kilpailun tuomariston eteen Paatela astui mukanaan kasvipohjaiset aterialeivät, joiden makuina olivat metsästäjänleike ja vegepepperoni. Raaka-aineiden valmistustavassa on käytetty sekä fermentointia että pikkelöintiä.

Martin ja Leipäsen paikka finaalissa oli tuomariston mukaan tuotteen vastaus moneen kuluttajatarpeeseen.

”Helppo ja nopea syötävä on edelleen kasvava valtatrendi, mutta eväsleipien kategoriassa ei ole tapahtunut aikoihin uutta ja kiinnostavaa”, sanoo Foodwestin tutkimusjohtaja Suvi Luoma.

Luoman tuomarikollega, Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila toteaa kinkku-juustojen ja kanamajoneesien hallitsevan hyllyjä ja uskoo vegepohjaisen uutuuden yllättävän monet.

”Se on hiton maukas!”

IT-osaajat mullistavat ruokabisnestä

Paatela on laittanut itsensä likoon paremman maailman puolesta ja uupunut matkalla, mutta uskoo edelleen asiaansa eli paremman kasvipohjaisen ruoan merkitykseen lihansyönnin vähentämisessä. Siihen pyrkii hänen ja kollegoidensa perustamansa yritys Rebl Eats, joka valmistaa 100-prosenttisen kasvipohjaisia valmisruokia.

Tekninen fysiikka, markkinointi ja kaupallinen ala ovat olleet Paatelan opintojen sisältöä. Hänessä yhdistyy insinöörimäinen ajattelukyky luoda asioita nollasta ja halu luovaan käytännön työhön. Idean ruokabisnekseen Paatela sai aikoinaan kestävän kehityksen työpajassa.

”Silloin tajusin miten iso ja vaikea systeemi ruoka globaalisti on.”

Itsekin teknologiayrityksissä työskennellyt Paatela toivoo, että nuoret it-osaajat kiinnostuisivat jatkossa pelien suunnittelua enemmän ratkaisemaan ruoan tuotannon ongelmia.

Isän opit kantavat pitkälle

”Ainoa, jonka kanssa teet varmasti töitä koko elämäsi ajan olet sinä itse. Tee valintoja, joiden kanssa voit elää tyytyväisenä.”

Tätä isänsä antamaa neuvoa Paatela pitää ohjenuoranaan niin elämässään kuin tulevassa kilpailussa.

Omina vahvuuksinaan hän pitää energisyyttä, nopeaa oppimiskykyä ja selkärankaa tehdä rehtejä valintoja hetkinä, jolloin lyhyt oikotie houkuttelee.

Paatela tietää, että Suomalainen menestysresepti -kilpailun läpikäyminen on rankka jakso, mutta parhaimmillaan se avaa tien pitkäikäiseen ruokabisnekseen.

”Meitä ei kiinnosta munia yhtä kultamunaa, vaan löytää useita kultamunia muniva hanhi”, Paatela kiteyttää oman ja yrityksensä tavoitteen kilpailussa.

Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailua voit seurata televisiosta MTV-kanavalta tiistaisin kello 20. Jaksot löytyvät myös Katsomosta.

Sarjassa etsitään uusia hittituotteita mm. S-marketin ja Prisman valikoimaan. Voittaja on selvillä tiistaina 23.1.2024.

Tänä vuonna voit seurata kuuden finalistin matkaa myös Yhteishyvän Menestysresepti Backstage -jaksoista, jotka julkaistaan yksi kerrallaan osoitteessa www.yhteishyva.fi/menestysresepti heti tv-ohjelman jälkeen.

Finalistit haastattelussa: