Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Eetu Patronen pelasi kiekkourallaan muun muassa Kalpan, Kajaanin Hokin ja Iisalmen Peli-Karhujen riveissä. Nykyään Patronen on Herkkä Snacks -yrityksen toimitusjohtaja ja pelaa vapaa-ajallaan edelleen jääkiekkoa.

Entinen kiekkoilija Eetu Patronen lähti ruokabisnekseen sattumalta – kaikki pelissä härkäpaputofun puolesta

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Sami Heiskanen
Julkaistu: 22.11.2023
|
Muokattu: 19.1.2024
Voiko härkäpavusta tehdä tofua? Suomalainen menestysresepti 2024 -finalisti Eetu Patronen on esimerkki siitä, että sinnikkyydellä ja halulla oppia on mahdollista tehdä mullistavia innovaatioita.

Lapsena Eetu Patronen halusi aina voittaa. Jos pikkusiskon kanssa muistipeliä pelatessa tuli tappio, tuntui paremmalta piilottaa kortit, kuin hävitä uudelleen.

Kilpailuhenkisyys jalostui Patrosen kasvaessa eteenpäin vieväksi voimaksi ja hän ymmärsi syttyvänsä tilanteissa, joissa pääsee haastamaan itseään ja muita. Oli kyse sitten urheilusta tai vaikka muoviputkien myynnistä.

Mestiksestä opintojen kautta yrittäjäksi

Iisalmesta kotoisin oleva Patronen pelasi vielä muutama vuosi sitten jääkiekkoa Mestis-tasolla Iisalmen Peli-Karhuissa. Peliuran jälkeen oli aika etsiä uutta suuntaa, ja tradenomiopintojen kautta hän päätyi sattumalta elintarvikeyrittäjäksi. Kilpailuhenkisyytensä vauhdittamana.

Nykyinen liikekumppani Janne Suomi – entinen kiekkoilija hänkin – antoi Patroselle maistiaiseksi uppopaistettuja linssejä ja pohti niiden kaupallista potentiaalia. Patronen innostui tuotteesta ja ryhtyi Suomen yhtiökumppaniksi Herkkä Snacks -pienyritykseen. Ystävät osallistuivat linsseillä opiskelijoille suunnattuun myyntikilpailuun ja saivat kahden ja puolen päivänä aikana tuotteilleen 150 jälleenmyyjää. Tästä käynnistyi elintarvikealan käytännön korkeakoulu ja uuden oppiminen.

”Se oli hyppy pää edellä alalle, josta meillä ei ollut aiempaa kokemusta”, Patronen kertoo.

Pettymyksen jälkeen uuteen nousuun

Seuraava kilpailu olikin jo isommalla estradilla, kun Patronen toimi puhemiehenä Suomalainen menestysresepti 2023 -kilpailussa. Tuotteena oli kaura-linssipata, ja vaikka sen maku hurmasi tuomariston, jatkopaikkaa ei tullut.

Pettymys oli suuri.

Karsiutumisen jälkeen kaksikko alkoi hautoa uutta ideaa kilpailua varten, ja syntyi ajatus kotimaisesta härkäpavusta tehdystä tofusta.

Aluksi miehet opettelivat kaiken tofusta ja sen valmistuksesta. Härkäpavun lisäksi Patronen ja Suomi testasivat myös muita palkokasveja, mutta härkäpapu osoittautui parhaaksi raaka-aineeksi.

Härkäpaputofun keskeisin idea on sen maustaminen sisältäpäin ja helppous ruuanlaitossa: pakkauksesta suoraan pannulle. Ensimmäiseen versio sai makuparikseen klassikkoyhdistelmän valkosipuli ja yrtit.

”Markkinoilta puuttuu soijaton ja kotimainen tofu”

Firman puhemiehenä toimiva Patronen marssi ruokainnovaationsa kanssa jälleen tuomariston eteen, vaikka tuote ei ollut karsintavaiheessa vielä lähellekään valmis.

”Usko omaan tuotteeseen oli kova, sillä koettiin, että markkinoilta puuttuu soijaton ja kotimainen tofuvaihtoehto.”

Tuomariston mielestä härkäpaputofu on merkittävä uudistus kasviproteiinivalmisteiden kategoriassa ja ansaitsi paikan Suomalainen menestysresepti 2024 -finaalissa.

”Olisi ollut hulluutta jättää Eetu finaalista pois”, totesi tuomaristoon kuuluva Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila.

Foodwestin tutkimusjohtaja Suvi Luoma korostaa myös härkäpaputofun ekologisuutta: etenkin eläinten rehuksi viljeltyyn soijaan liittyy paljon ympäristöhaittoja.

Kaikki peliin

Urheilu-uralla opittu paineensietokyky on Patrosen vahvuus kilpailun edetessä. Jääkiekko on opettanut myös sen, että palaute on aina hyvä asia, eikä sitä pidä ottaa liian henkilökohtaisesti.

”Jokainen valmentaja haluaa aina joukkueen ja pelaajan parasta. Suora palaute voi tuntua negatiiviselta, mutta sillä halutaan vain parantaa asioita. Tässä kilpailussa täytyy olla uskollinen omalle itselleen ja ideologialleen. On kuunneltava tuomaristoa ja silti pitää toiminta oman näköisenä.”

Pienelle yritykselle Suomalainen menestysresepti-kilpailu on iso ponnistus. Patronen on huomannut potevansa aika ajoin jopa huijarisyndroomaa. Kilpailu on suuri mahdollisuus saada lanseerattua uutuustuote S-ryhmän kauppoihin, mutta samalla se on myös riski, jossa on pelissä jopa koko firman tulevaisuus.

Patronen uskoo, että suomalainen kuluttaja ottaa kotimaisen härkäpaputofun ideologian omakseen ja haluaa olla herkästi erilainen, kuten tuotteen sloganiksi on kilpailun aikana muodostunut.

Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailua voit seurata televisiosta MTV-kanavalta tiistaisin kello 20. Jaksot löytyvät myös Katsomosta.

Sarjassa etsitään uusia hittituotteita mm. S-marketin ja Prisman valikoimaan. Voittaja on selvillä tiistaina 23.1.2024.

Tänä vuonna voit seurata kuuden finalistin matkaa myös Yhteishyvän Menestysresepti Backstage -jaksoista, jotka julkaistaan yksi kerrallaan osoitteessa www.yhteishyva.fi/menestysresepti heti tv-ohjelman jälkeen.

Tapahtumat tällä kaudella:

Kenen tuote on tämän vuoden Suomalainen menestysresepti – ja keskiviikkona kaupoissa?

Menestysresepti-finalisteilla viimeinen tehtävä: miten viime jaksossa tylytyksen saanut Martti nousee alhosta?

Voiko tuote olla niin uusi, että kuluttajat eivät uskalla ostaa sitä? Roy on vaikean tilanteen edessä

Pakkaseen vai paistopisteeseen? Siva etsii vielä oikeaa paikkaa Köftikselleen

Eetu laittoi tuotteensa nimen ja ilmeen uusiksi – joko nyt alkaa kelvata?

Tuomariston makunystyrät pudottavat Menestysresepti-finalistit pilvilinnoista – osalla vielä pitkä tie kaupan hyllylle

Soita video

”Ihan mielenvikaisen huono nimi, jota kukaan ei ymmärrä!” – Suomalainen Menestysresepti 2024 -tuomari Jukka Kurttila antaa mielipiteensä tuotteiden nimistä

Eetu saa kylmää vettä niskaan tuotteensa nimestä – ”Tohvulisankariosastoa”

Erika Poussa kuluttajien suosikki – kaikki kuusi Menestysresepti-finalistia ovat nyt selvillä!

Siva jännittää Menestysreseptin semifinaalissa sekä jatkopaikkaa että esikoisensa laskettua aikaa

Tässä ovat Suomalainen Menestysresepti 2024 kymmenen semifinalistia

Tuotteiden nimet saavat Menestysresepti-tuomarit pyörittelemään päätään – ”Täähän vois olla Jugga Gurttila!”

Ensimmäiset semifinalistit Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailussa on valittu

Mäskikeksejä, kefiirijuomaa, härkäpaputofua... Suomalaisen Menestysreseptin avausjaksossa tuomarit ovat jälleen uusien makujen edessä