Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Oma pizzeria toimi öisin koekeittiönä – Siva Parlar kehittää uutuuksia suomalaiseen makumaailmaan

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Sami Heiskanen
Julkaistu: 21.12.2023
|
Muokattu: 24.1.2024
Siva Parlar on ruokabisneksen kameleontti, joka valloitti makunystyrät kasvisproteiini Vönerillä – Nyt tulee Köftis, suomalaisen ja turkkilaisen keittiön yhdistävä vegepiirakka.

Yöt ovat Siva Parlarille luovuuden hetkiä. Kuusi vuotta sitten Parlar mullisti kasvisproteiinimarkkinat kehittämällä kebab-lihaa muistuttavan vehnäproteiinituotteen, joka sai nimen Vöner. Sen kehitystyö tapahtui öisin, kun Parlarin pyörittämä pizzeria oli suljettuna.

Vönerista tuli valtakunnallinen hittituote, ja nyt on seuraavan yöllisen idean vuoro nousta ruokakartalle. Parlar lähtee suomalaisten makunystyröiden uuteen valloitukseen vönertäytteisellä bulgurpiirakalla.

Yöllinen älynväläys

Parlar osallistui Suomalainen menestysresepti 2023 -kilpailuun viime kaudella mutta ei päässyt finaaliin. Yrittäjän elämä jatkui kiireisenä omien projektien ja ravintolan kanssa, eikä uudestaan osallistuminen ollut suunnitelmissa.

Mieli muuttui, kun Parlar oli käymässä Jemma-säilykkeistä tutun Mari Palinin luona Kalajoella. Kaksikko oli tutustunut menestysresepti-kilpailun aikana, ja tehdaskäynnillä he juttelivat kisan tuomista kokemuksista. Palin kannusti Parlaria uuteen yritykseen. Idea kilpailutuotteesta pälkähti päähän yöllä.

”Se oli todellinen Heureka!-hetki”, Parlar kuvailee tilannetta.

Kaksi päivää ennen hakemusten sulkeutumista menestysresepti -tuomariston sähköpostiin kilahti hakemus.

Ruokakulttuuri uudistuu tuote kerrallaan

Parlarin ajatuksissa oli yhdistynyt lapsuudesta tuttujen, bulgurvehnäkuoristen, lammastäytteisten lihapiirakoiden itämainen mausteisuus ja Vönerin käyttäminen piirakan proteiinilähteenä.

Vegetäytteinen piirakka sai tuotekehittelyn jälkeen nimen Köftis ja sen kanssa Parlar astui jälleen tuomariston eteen.

Finaalipaikan varmistuminen oli koskettava hetki, sillä tuoreessa muistissa oli vielä edellisen kauden karvas pettymys.

”Tiedän, minkälaista on pudota kilpailusta. Vaatimukset finalisteille ovat kovat ja hyviä tuotteita tippuu pois.”

Tuomaristo näki Köfiksen hyvänä esimerkkinä suomalaisen ruokakulttuurin uudistumisena ja kehittymisenä.

”Köftis ravistelee pakasteleivonnaisten jämähtänyttä kategoriaa. Suomalaiset ovat oppineet maistamaan eri ruokakulttuurien makuja, ja on hienoa saada tuotettua niitä kotimaisesti”, sanoo Foodwestin tutkimusjohtaja Suvi West.

Nakkikastikkeen ja ratatoullen kasvattama

Parlar muutti 2-vuotiaana vanhempiensa mukana Turkista Suomeen. Kahden kulttuurin kasvattina hän tykästyi sekä oman perheen kurdilaiseen keittiöön että suomalaiseen makumaailmaan. Koulun kautta tuli ruokaideoita nakkikastikkeesta ja lasagnesta, ja kotona perheen äiti kokkasi Lähi-idän reseptejä.

Yksi äidin reseptikirjan suosikeista oli bulgurvehnästä tehdyt mausteiset lihapiirakat. Bulgur on kokonaisista vehnänjyvistä valmistettua rouhetta, ja sen vaivaaminen sileäksi taikinaksi on työlästä. Parlarin lapsuudenperheessä bulgurpiirakat olivat juhlaruokaa, jota valmistettiin isoissa erissä erityisiin tilaisuuksiin tai vieraille tarjoiltavaksi. Piirakat katosivat aina nopeasti parempiin suihin.

Äiti on ollut Parlarin apuna hiomassa reseptiä kohdalleen, jotta taikinakuori ja itämainen mausteisuus olisi mahdollisimman samanlainen alkuperäisen piirakan kanssa. Tiukkana makutuomarina toimii myös Parlarin vaimo.

Uutta luova kameleontti

Parlar aloitti uransa ruokabisneksessä oman pizzerian pyörittämisellä 19-vuotiaana. Hän kokee vahvuutensa olevan ravintolakeittiön ulkopuolella, kuten Vönerin kehitystyö ja sen valtakunnallinen brändäys on osoittanut.

”En ole kokki. Minua on aina kiinnostanut ruuan parissa erityisesti uuden luominen.”

Myös sopeutuminen erilaisiin tilanteisiin sekä halu löytää ongelmiin ratkaisu on kameleontiksi itseään kuvailevan Parlarin etu kilpailussa.

Näille luonteenpiirteille tulee käyttöä myös kilpailun ulkopuolella, sillä Parlarin perheeseen syntyi finalistien valinnan aikaan esikoistytär.

Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailua voit seurata televisiosta MTV-kanavalta tiistaisin kello 20. Jaksot löytyvät myös Katsomosta.

Sarjassa etsitään uusia hittituotteita mm. S-marketin ja Prisman valikoimaan. Voittaja on selvillä tiistaina 23.1.2024.

Tänä vuonna Yhteishyvä tekee 12.12.2024 alkaen jokaisen kuuden finalistin kanssa Menestysresepti Backstage -jaksot, jotka julkaistaan yksi kerrallaan osoitteessa www.yhteishyva.fi/menestysresepti heti tv-ohjelman jälkeen.

Finalistit haastattelussa:

Menestysresepti Backstage: