Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Nuoret laitettiin rytmikouluun

Teksti:
Miia Vähähyyppä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.1.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Oikea päivärytmi ratkaisee, kun elämänilon kadottanut nuori hakee suuntaa elämälleen. Vantaan Nuorten turvatalossa nuoret laitetaan rytmikouluun, jossa vinksahtanut rytmi pyritään kääntämään normaaliksi.

Vanha lautalattia narahtaa, kun Eveliina, 18, kipaisee astiakaapille. Hän kaivaa esiin muutaman muumimukin ja kaataa kahvia. Aamupäivällä Punaisen Ristin Vantaan Nuorten turvatalo on hiljainen, sillä talon nuoret asukkaat ovat koulussa ja töissä.

Vuosi sitten Eveliina asui turvatalossa unettomuuden, masennuksen ja perheongelmien vuoksi. Alun epäilyksistä huolimatta oleskelujakso talossa auttoi, ja nyt Eveliina asuu yksin, opiskelee ja tekee turvatalossa työharjoittelua.

"Kuulostaa kliseeltä, mutta silloin turvatalo pelasti elämäni. Varsinkin hyvistä yöunista oli hyötyä", Eveliina kertoo.

Viime syksystä lähtien nuoret ovat voineet hakeutua myös erityiseen Nuorten rytmikouluun, jonka tarkoituksena on kääntää vinksahtanut päivärytmi oikeille urille. Turvatalon johtaja Pekka Väänäsen mukaan väärä rytmi aiheuttaa pahoja ongelmia. Kun valvoo yöt, väsymys kaihertaa ihmissuhteissa ja koulussa.

"Myös omanarvontunto heikkenee, kun tuntuu, ettei mitään saa aikaan."

Talon periaate on kaikille sama. Minkä tahansa solmun avaaminen aloitetaan säännöllisestä rytmistä. Kuudelta on illallinen, ja kymmeneltä unta häiritsevät kännykät ja tietokoneet viedään toimistoon ja mennään nukkumaan.

Turvatalossa olo on nuorelle maksutonta. Väliaikaiseen majoitukseen voi jäädä vain yhdeksi yöksi tai jopa muutamaksi kuukaudeksi. Yleensä nuoren asiat saadaan turvatalossa aiempaa paremmalle uralle.

"Paras palkinto työstä on, kun nuori alkaa nähdä omat mahdollisuutensa", Väänänen sanoo.

Nuorten turvatalot

Suomen Punaisen Ristin turvataloja on Espoossa, Vantaalla, Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Matala kynnys

Taloista saa keskusteluapua lähes mihin tahansa nuoruuden ja vanhemmuuden pulmaan.

Kuuluuko lähipiiriisi aktiivisia ihmisiä, jotka ilahduttavat muiden elämää pyyteettömällä toiminnallaan? Lähetä ehdotuksesi arjen hyvistä teoista osoitteeseen yhteishyva.toimitus@sok.fi.

Lisää aiheesta